Ja se sap, el món està ple de dilemes o disjuntives: dos peixets o tres, Newman o Redford, Jeckyll o Hyde, clòtxina o mejillón, truita de creïlla amb o sense ceba, estudias o trabajas?... i a Lió, reses o treballes. Fourvière és el turó situat a l'oest de la ciutat, i és la colline qui prie (que resa), o la montagne mystique segons Jules Michelet; és el lloc més antic, i hi ha el Vieux Lyon. L'altre turó és el de la Croix-Rousse, la colline qui travaille, on vivien els canuts, els treballadors de la seda. El cas és que hi hem passat uns dies i hem gaudit del dos turons, dels dos rius, del buchons, de l'amistat... amb una cicerone excepcional.
Què hem menjat i begut?
La primera experiència francesa (exceptuant les àrees de servei i la fruita i empanadetes que portem de casa) és de camí, a la platja de Cotlliure, en un taulell fantàstic cara a la mar: La Voile (9 route de Port Vendres). Comencem amb un rosat, Le rosé de mon père (Domaine Piétri Géraud AOP Collioure; 50% Grenache noir 40% Syrah - 10% Mourvèdre; 13% vol. 4,5 € x 2; aromàtic, fresquet, ens agrada molt). Com que s'hi està tan bé, continuem amb un negre (La Tramontane, Domaine Comelade, Estagell, Rosselló; 3,5 € x 2), que no ens agrada tant, i unes anchois amb pimentó (12 €), que per a nosaltres són aladroc.
Le Tremail (tremall, xarxa. 16 Rue Mailly)
Cervesa (3,80 € x 2)
Anchoiade (15 €). L'únic plat acceptable.
Moules aiolie (14,90 €). No les demaneu!!!
Duo Calamars (26,50 €)
Total: 32 € x2
Gens recomanable
A Cotlliure veiem moltes botiguetes on venen anxoves (no he trobat que tinguen cap denominació); les empreses més reconegudes són Roque (la de la quatribarrada) i Desclaux.
Declinem l'oferta del desdejuni Continental de l'hotel (Les Templiers, amb una bonica història i una excepcional pinacoteca -ressenya-) i desdejunem a La Cafetière Catalane, amb una terrassa molt boniqueta, encara que tarden molt a servir-nos: café amb llet i pastís amb bresquilla (7,20 € x 2).
Parlant de desdejunis, entrem en una altra qüestió controvertida: pain au chocolat o chocolatin? (geo.fr; mapa a france3) No t'equivoques en demanar-ho a la boulangerie!!! La més estesa és la primera denominació; la segona resisteix a la zona sud-oest. Per a nosaltres és una napolitana de xocolate (allà en diuen viennoiserie als productes de massa fermentada dolça). A Lió en demanem a Black Lotus (pain au chocolat, clar); jo, café amb llet i croissant.
A casa hem desdejunat pa torrat, sí, però també el famós éclair (el palo català per a nosaltres); el de café, extraordinari.
No, no hem trobat lioneses. Com sempre, hi ha moltes historietes, però sembla que el profiterol era una boleta que es feia aprofitant les sobres de menjar; després anaren elaborant-se i farcint-se de crema o nata, i els més famosos serien els de Lió i per allò "lionesa"; en francés, profiterole o chou -choux plural-.
Hem tastat la praluline, comprada a Pralus, clar (la menuda, 7,40 €)! És un brioix amb flocs de praliné rosa, ametles València i avellanes Piémont, creat per Auguste Pralus, Meilleur Ouvrier de France, el 1955; una especialitat de Roanne (el Loira) que s'ha convertit en un dels emblemes de la gastronomia regional.
Continuant amb els dolços, no ens hem resistit al suisse ("pantin"), una galeta de mantega amb flor de taronger en forma de soldat, especialitat de la ciutat de Valença (Drôme) des de fa més de 200 anys (el menut, 4,90 €)
Tornant a la cuina tradicional, l'andouillette (diminutiu d'andouille) és un embutit francès, de diferents longituds, amb forma cilíndrica, i que ara es fa principalment amb parts del tub digestiu del porc (fins al segle XX, es feia de vedella).
Un dia, fugint de l'autoroute, ens endinsem en la "França profunda" i fem cap a Pierrelatte; un desastre, entre llocs sense cuiners o plats que ja no hi ha; finalment tastem aquest embotit (14 €) a Le Petit Taillade; no ens queda una altra opció que l'ensalada Cèsar (14,50 €). Que bé fan les frites (creïlles fregides) els francesos!
I café (4 € x 2).
L'aigua és debades (encara no sé res de la polèmica dels noms; jo només conec carafe)
Total: 16,25 € x 2. No, no cal que vos n'isqueu de l'autopista a posta.
Quan estem pel Vieux Lyon dinem a Le Petit Glouton (56 Rue Saint Jean. Lió).Sense voler, entrem de nou en la controvèrsia: carafe? pot? Ens porten el vi en una botella que porta enganxada la "Historique du Pot Lyonnais", i explica que a l'Edat Mitjana, le Pot (Asnée) eren 93 litres; al segle XVI 1,04 l; des del XIX 46 cl, 1/2 pinte.
Compartim un plat amb cosetes típiques:
Ensalada lionesa, amb fulles verdes, cansalada viada fumada fregida, crostons cuits en mantega, ou escalfat, julivert, vinagreta...
Cervelle de Canut (cervell de teixidor): formatge fresc batut amb all, herbes (cebollí), vinagre i oli
Salsitxó, pâté...
La charcuterie és omnipresent a Lió. El salsitxó apareix en múltiples variants: Rosette, Jésus...
Després, cadascuna tria un plat (que no ens podrem acabar)
Tablier de sapeur ("davantal de sapador") és un filet de tripa de vaca marinat en vi blanc, empanat i fregit.
Tots els plats se serveixen amb les típiques creïlles gratin dauphinois.
La quenelle és una especialitat gastronòmica típica de la regió de Lió. Té una forma ovalada o cilíndrica, feta amb una pasta de sèmola de blat o farina barrejada amb mantega, ous i llet o aigua a la qual s'afegeix bé algun tipus de carn esmicolada de peix, bou, aus...
Òbviament, no podem amb les postres.
Total: 26,10 € x 3 (no especifiquen al compte quant val cada plat)
Lloc guiri però acceptable.
Com no anàvem a anar a les Halles de Lyon Paul Bocuse en la ciutat que diuen que és el bressol de la cuina francesa? Fem una volteta i abans de comprar algunes cosetes per dinar,
al taulell d'Écailler (comerciant d'ostres) Cellerier, demanem unes ostres (amb problemeta perquè per seure a taula fa falta un mínim de comanda)
Formule Fine Claire (sis ostres i copa de vi 15 €)
Crevettes Roses (6 llagostins, 12,50 €)
Copa de blanc Chablis i copa de rosat (8,50 € x 2)
Total: 14,84 € x 3
No ens han fet sentir còmodes, però ens ho hem disfrutat igualment.
També pa.
A Maison Gast,
Rosette de Lyon dins un brioix,
Pâté en Croute, en som fans, d'aquest paté envoltat de massa de pa.
Formatge Saint-Marcellin La Mère Richard, de llet de vaca, cremós.
Ens torna a aparéixer el vi dels dibuixets, aquesta vegada Le Pot des Gones (crec que gones és "xiquets" en el dialecte de Lió; també és el club de futbol Olympique Lyonnais)
Côtes-du-Rhône
Syrah, Grenache, Mourvedre - 12.5%
Guyot
I un café (2 € x 3) a Le fer a cheval, on ens han deixat la taula per dinar.
A Valença dinem a Le Bistrot des Clercs (48 Grand Rue), a l'interior, un lloc clàssic i agradable.
(Dalt hi ha una placa on posa que Napoleó visqué en aquesta casa entre 1785 i 86).
Per què no? Comencem amb un Kir (5,50 € € x 3)
Cuisse de canard confite, pommes sarladaises (13 €)
Plat du jour: poularde
Jo, Épaule d’agneau (corder) confite aux épices, jeunes légumes façon navarin -guisat de moltó, naps i creïlles- (23 €)
La festa es mereix unes copetes de St Joseph Rouge 2024. Sirà. Domaine Courbin. Châteaubourg (9 € x 3)
Café (3 € x 3)
Total: 36,17 € x 3
Lloc recomanable
Fins i tot, al final, veiem el cuiner, Michel Chabran, tot i que té diversos restaurants.
Hi ha dies que no cal cuina tradicional; al costat de "casa" tenim l'Accanto (12 Rue Pre Gaudry. Lió), un italià amb una bona terrassa, però que està tancada perquè plou.
Cervesa Grihète (7 €, 4 €) i Tabarouette (7,50 €).
Compartim unes salses amb pa: Sardella (pimentí i anxova) i Caponata (albergínia i altres verdures) (9 €)
Jo, ensalada de quinoa, verdures i anous (17,80 €). Les altres, ensalada verda (bròquil, cogombre, pésols, pistatxo, menta;16,80 €)
i calzone (14,80 €)
Total: 25,64 € x 3
Lloc agradable
Un lloc que ens ha decebut un poquet és L'Autre Monde (231 Rue Marcel Merieux. Lió), perquè ens l'havien recomanat i pensàvem que hi havia una cuina més elaborada. Això sí, al pati s'està molt bé; la plus belle terrasse de Lyon, diuen, hehe.
Cervesa (3,50 € x 3 + IPA 4 €)
Al centre, Pâté Croute (12,90 €)
Ensalada Bistrot (pernil, tomaca confitada, carxofes, parmesà; 15,90 €)
Carpaccio de bou amb creïlles, ruca i parmesà (21,90 €)
Jo, tiramisu alla Genova (stracciatella, tomaca confitada, bescuit de parmesà i pesto (14,90 €); escàs però original i molt bo.
Total: 26,70 € x 3
A Arles, tot i que no podem entrar a les exposicions del Festival de Fotografia, hi ha molt d'ambient als carrers. Després d'un passeget, ens abelleix una picadeta; en una pissarra d'un bar (Le Pitchounet. 2 Rue 4 Septembre) llegim que tenen tellines, però no tenen quasi de res; ens conformem amb unes cerveses Grimbergen (4 € x 3), un miserable fish and chips (16 €) i un filet de tonyina (18 €).
Total: 15,34 € x 3
No caldria ni ressenyar-lo
El més memorable és el de Les Muses de l'Òpera, ben protegides, almenys del sol, per la musa de la música.
Comencem amb una kombutxa de mangrana (x2) i una llimonada.
Jo, un Purple Rain (cassis, prosecco, llima verda... 9,50 €);
elles, un Kir amb castanya 6,50 € x 2);
aquesta vegada amb unes olivetes Bella du Cerignola (5 €).
Ens convida Dora, per celebrar el seu aniversari, encara que ja estem fins i tot fora de la huitava, però per poc.
PER MOLTS ANYS, amiga! 🎉
L'altre, el del centre comercial de Confluence (confluència dels rius Roine i Saona -afluent-, el Rhône i la Saône), amb una llimonada boníssima (de llima, sí) de Polara (Mòdica, Sicília) al Bar et Cantina de Quartier Fuxia
Encara que no en una terrassa, també ha sigut especial el concert en directe a L'improbable (60 av Debourg), amb un públic ben entregat, encara que reduït.
Dos Margarita i una cervesa (28 €)
L'altra vegada que vinguí a Lió, les visites enològiques foren per la Vall del Roine (inoblidable la del château de René Rostaign, Côte-Rôtie). Aquesta vegada anem a Beaujolais i, per no haver de conduir, comprem una excursió a Turisme (89 €), que inclou dos tasts; de 9 a 13 h. El primer, en una ermiteta, amb unes vistes precioses; l'explicació ens la fan les dos xiques que són alhora xoferes, guies, traductores (ens parlen en anglés, però també en francés si els preguntem), sommeliers...
100% Chardonnay -13% vol.
œdoria. Porte des Pierres Dorées
Poc complex, però agradable
Aprox. 7,10 €
Cru de Beaujolais Morgon Grand Réserve 2023
Gamay
Aprox. 9,60 €
Ens ofereixen uns croissanets i uns pains au chocolat.
Fem una visita al poblet d'Oingt i continuem al caveau Domaine Rivière (Bagnols), aquesta vegada atesos pel propietar (quarta generació, crec).
Chardonnay Pierres Dorées
100% Chardonnay -12,5% vol.
Beaujolais Rosé
Gamay Noir à jus blanc - 12,5% vol.
Chiroubles
Gamay Noir à jus blanc -13% vol.
Beaujolais Côte Bichet Pierres Dorées
Gamay Noir à jus blanc
Amb una picadeta mini de formatges, embotit i pâté
No sé els preus i, encara que hi ha botiga, no comprem res.
Sense dubtar-ho i sense controvèrsies ni polèmiques: un bon viatge, amigues!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada