dilluns, 7 de novembre del 2022

Halo-Uain

dissabte, 5 de novembre
Kata 177 - Animetes Santes*
Avui m'ha tocat a mi preparar la kata. Aprofitant que fa poc hem celebrat Tots Sants i el Dia de les Ànimes, hi ha un nexe en els vins: tots són del celler Ànima Negra (Felanitx, Mallorca), Vi de la Terra Illes Balears
En algunes contraetiquetes apareix el nom de "Falanis", nom utilitzat per Miquel Barceló per referir-se a la ciutat que després serà Felanitx, i a la seua gent.
Anem amb el Uain. En una primera ronda, servim els quatre vins i no els analitzem, només intentem veure si tenen alguna característica comuna. Òbviament el primer té un color que delata la seua edat. Algú suggereix que poden ser mediterranis, i algú altre afina: són mallorquins.
A continuació els presente i intentem veure quin és cadascun. No és fàcil perquè són molt canviants. Per exemple, l'ÀN/3 al principi agrada i en acabant ja no; l'ÀN primer no parla molt i després és el que més agrada.
1. ÀN Son Negre 2001 
100% Callet (5% Mantonegro i Fogoneu?)
13,7% vol.
El raïm prové de tres vinyes de la zona de Son Negre, on les característiques del sòl són extremes; és una terra molt pobra amb altíssima mineralitat i escassa retenció d’aigua; hi arriba amb força el vent marí; hi ha gran densitat d’arbres fruiters enmig de la vinya. La verema és manual, en caixes de 10 kg. Triple selecció de raïm: a la vinya, a la taula de selecció manual i per sistema òptic. Fermentació en bocois de 4.000 litres de roure francès a temperatura controlada i maceracions de fins a 20 dies, passant directament a bótes noves de roure francès on es produirà la fermentació malolàctica. Criança dins bótes de roure francès 16-20 mesos, amb un sol trasbals si és el cas. Abans de ser embotellat romandrà aproximadament uns tres mesos dins dipòsits de ciment sense cap tipus de clarificació
2.500 botelles
El Son Negre només ix al mercat els anys que, al final de la criança, s’obté un vi únic i diferent, d’una qualitat excepcional. Si no és així passa a formar part de l’ÀN. 
Aquest vi és fruit d’una col·laboració amb el pintor i amic Miquel Barceló, que realitza una etiqueta exclusiva per cada any. 
"Un vino con la mirada de Barceló" ElPaís (2012)
Comprí aquest vi a Mesquevins en març de 2007 (56,20 €) per regalar-lo a Jj i ara ell ens fa l'ofrena per celebrar un altre aniversari, el 60é. L'hem vist a la xarxa per 469 €!
-Color marró fosc, amb pòsit
-Nas elegant, encara potent, bolets, sotabosc, café, xocolate, fusta noble...
-En boca està més "cansat", però encara li queda veu per contar històries

2. ÀN 2019 
95% Callet 5% Mantonegro-Fogoneu
14-18 mesos en bótes de roure francès noves i botes de segon ús; uns quants mesos dins dipòsits de ciment fins l'embotellament. 
13,5% Vol.
39,90 € 

- Capa mitjana, cirera
- Fruita, balsàmic, floral, terra
- Canviant, fruita, punt amarg

3. ÀN/2 2019
65% Callet, 20% Mantonegro-Fogoneu, 15% Syrah 
Poda tradicional en got. Verema manual en caixes petites d’uns 15 Kg.
12-13 mesos en botes de 225 litres de roure francès i americà 
13,5% Vol. 
19.800 ampolles. Embotellat el juny de 2021.
19,59 € 


ÀN/3 2018 
Cabernet Sauvignon, Callet, Mantonegro 
Fermentació alcohòlica a temperatura controlada en dipòsits d'acer inoxidable i de ciment de 10.000 litres fins arribar als 28ºC. Maceració de 15 dies. Fermentació malolàctica en dipòsits d'acer inoxidable i ciment. 
6 mesos en roure francés i americà 
13.5% vol.
14,75 €

I ara, a pel halo (halar, amb h aspirada, existeix al diccionari de l'AVL, és un col·loquialisme, com calar -menjar amb bon apetit-), amb carabassa i castanyes com a protagonistes: 

Humus amb carabassa

Caragols de mar (que ha agafat el xic avui mateix, perquè sí, hem nadat a la mar un 5 de novembre)

Crema de carabassa, carlota, ceba i un poc de poma i de creïlla. Amb formatge i castanyes.


[Tenia pensat posar per a sopar el Quíbia blanc, també d'Ànima Negra (callet, prensal blanc, giró ros), però no sé què ha passat...]


Pa de carabassa i d'anous del forn València (Russafa) 
i pa del forn Aixa (Puçol)

Ensalada d'endívia, mangrana, nous, pipes de carabassa, ous de guatla...

Alls porros al forn amb salsa de curri i mangrana.
Que bons li han eixit al cuiner!




L'obligatòria i esperada truita de creïlla de Jj feta amb dotzena i mitja d'ous




Emperador amb carlota i ceba




I el plat estrella, 
cuixa de corder al forn farcida amb bolets i castanyes



Els formatges (de Formatges i més, mercat de Russafa) s'han quedat al banc de la cuina:
Néboa -boira-, llet crua de vaca; Quintián, O Páramo, Lugo 
Tronchón del Reyno, llet de cabra; Los Corrales, Almedíxer, Castelló Basalt, llet crua de vaca, rentat amb cervesa; La Xiquella, Sant Esteve d'en Bas, Girona 


Per a les postres, mandarines, mangrana, carabassa al forn i panellets de la pastisseria Aixa (Puçol)





*En el costum popular valencià les «animetes santes» eren les ànimes de tots aquells difunts familiars que protegien els vius. En les cases dels nostres majors, les dones encenien unes espelmes o animetes en record dels difunts de la família, i de vegades col·locaven les fotos dels difunts davant.
A més a més, «animetes santes» és una expressió que el meu cosí Javier usa molt quan ens conta eixes històries que ell sap de gent del poble, o quan ens retrau alguna falta d'entrellat.