dissabte, 1 d’octubre del 2022

"El TERMCAT publica la Terminologia de la vitivinicultura, un recull de 127 entrades dedicades a ceps, raïms i vins de les denominacions d’origen catalanes i a termes d'interès vitivinícola. 
L’obra conté, d’una banda, 48 fitxes que corresponen a varietats vitivinícoles autoritzades a Catalunya. Aquestes fitxes apleguen un total de 79 termes catalans, amb definicions i notes, i equivalents en castellà, francès i anglès, principalment, però també, puntualment, en gallec, italià, occità, portuguès o alemany, com per exemple albarinyo, cabernet sauvignon, garnatxa tintorera, gewürztraminer o pedro ximenes
D’una altra banda, hi trobem, també, 4 fitxes de criteris generals que expliquen el tractament en català de qüestions lingüístiques lligades a aquesta terminologia, com ara el gènere gramatical assignat als noms dels ceps, els raïms i els vins; l’ús de la majúscula i la minúscula en escriure aquests noms; el tractament donat als manlleus, o la consideració de la sinonímia i les variants lingüístiques documentades. Així mateix, hi tenen entrada 75 fitxes que designen conceptes vitivinícoles documentats, bàsicament, a la Llei 2/2020, del 5 de març, de la vitivinicultura, que regula aquest sector clau en l’economia catalana tant en la producció de raïm com en l’elaboració de vi. Són exemple d’aquesta mena d’entrades els termes designació de producte vitivinícola, embotellador | embotelladora, grau alcohòlic volumètric natural i vi d’agulla." (viticultura)