dilluns, 7 de febrer del 2022

La tardana a ca Xavi

diumenge, 6 de febrer
Quantes coses trobem a faltar en aquesta època: abraços, besos, festes, dinars familiars, dinars i sopars amb amics i, sobretot, el putxero de Nadal de ca Xavi. Després de dos anys, per fi, arriba el dia tan esperat, amb alguna baixa pel puto virus. I el que no canvia és fer-lo "fora de data". 
La festa comença dissabte, amb la foto del cuiner-amfitrió al mercat Central, i continua amb el típic bodegó abans de començar el xafarranxo.
Ha eixit un dia quasi primaveral, així que fem l'aperitiu a la terrassa.

Quina sort tenim amb els vins! Aprofitem un regalàs que Jacinto Fernández ha fet a Diego i a JJT i disfrutem d'uns francesets blancs i un negre interessants (un altre negre s'ha quedat sense obrir).

Le faite blanc 2016
AOC Saint-Mont 
Petit Manseng, Gros Manseng, Petit Courbu
13,5% vol. 
Plaimont Terroirs & Châteaux. Sent Mont (el Gers, occitània)
16-19 € 
Sembla que serà dolç, però no; bona acidesa. Curiós



Si ens heu sentit parlar alguna vegada d'aquest putxero, sabreu que Xavi parteix de la tradició, però cada any ens presenta plats diferents. Sí, sí, heu llegit bé, cada any plats diferents a partir de l'olla de Nadal.
Comencem:

Xoriç i panxeta d'olla amb mel

A qui se li pot ocórrer aquest plat? A ell, a Javier! 
Una mescla de sabors molt interessant.




I què me'n dieu, d'açò?
Poma amb botifarra d'olla i salsa Thai












Sabem que no hem de menjar pa, que queda molt de concert per davant, però està tan bo, i encara més si està ben sucadet...!









Folie de Roi 2017
AOC Pacherenc du Vic-Bilh Sec
Gros Manseng, Petit Courbu 
13,5% vol. 
Cave de Crouseilles 
13 € 
Flors, sílex; és com si anara a ser un xampany, sense bombolla.

Montesquiou Cuvade Préciouse 2019 AOC Jurançon 
Petit et Gros Manseng, Courbu, Carmaralet 
14% vol. 
Domaine Montesquiou. Monenh (Monein), Pirineus Atlàntics 
Aprox. 10,50-16,95 € 
Profund, redó i mineral. És el que més agrada dels tres


Passem a taula a pels entrants


Ous d'oca amb pilota i raïm
Bonic, original, saborós...






Arròs negre Royal Pearl amb xampinyons Portobello i carxofa
Tots els barrets per l'aire.
Intensitat en l'arròs, delicadesa en la carxofa... Brutal!








Veine 2016
AOC Madiran 
Tannat, Cabernet Sauvignon 
12 mesos en bota (1/3 nova, 1/3 d'un ús, 1/3 de 2 usos)
14% vol
Marie Maria. Croselhas (Crouseilles), Pirineus Atlàntics
Aprox. 17,49 €
Fruites negres, sotabosc, punt dolcet. Agradable

[L'altre negre és Grèvière 2017]


Redoble de tambors i arriba el moment de l'Olla

Arròs a banda de Nadal, caldoset, amb pilota.

De veritat, creieu-me, no pot haver-hi al món ningú que siga mala persona si ha tastat aquest arròs. 









Roger Goulart Coral Rosé Brut 2018 DO Cava
Garnatxa Tinta i Pinot Noir
12% 
Roger Goulart. Sant Esteve Sesrovires
Aprox. 9,45 €

A casa, sempre ens ha agradat el xampany amb la paella i amb el putxero de Nadal.

Per últim, la carn i la verdura. Ací ja hi ha poca variació, però tot i això encara trobem algun ingredient diferent o una presentació distinta respecte a altres anys.

Carn del putxero, 
pilotes,
cansalada, panxeta
botifarra

Cigrons, creïlles, carlota, 
col rulla, moniato, carabassa, bajoca




Pollastre


Juvé i Camps Reserva de la Família 2016
DO Cava
Gran Reserva Brut Nature
Macabeu, Xarel·lo, Parellada
12% vol.
Juvé i Camps. Sant Sadurní d'Anoia
Aprox. 17,70 €







Postres
Carpaccio de pinya







La tardana ens ofereix uns bunyols de carabassa d'unes Falles primerenques, amb panses i sense.
Menut colofó...! Deliciosos. 


Però encara queda una altra joieta:



Cuva Vella 1980
DOP València
100% Moscatell
15% vol.
Botella 2.986
Aprox. 33,90-40 € 50 cl
Caramel, panses, figues, café... Encertadíssim

Veritat o no, conten que Bodegas Cherubino tenia en el Grau de València una gran cuba de fusta de castanyer a la qual anaven a parar restes de partides de misteles de Moscatell per a l'exportació. Quan l'empresa es va traslladar a les noves instal·lacions de Xiva, van trobar 40.000 litres d'un ‘vi de licor’ exquisit. En l'actualitat el seu contingut està en un depòsit d'acer inoxidable, del qual s'ha fet una saca de 2.500 litres i s'ha tornat a omplir amb vi de licor Moscatell jove. L'anyada més antiga que han pogut acreditar és la de 1980 però, sens dubte, aquella vella tina va contindre vins de collites anteriors. 


Cinc horetes que passen en un no res, però que queden al rebost per anar assaborint-les al llarg de l'any, i una altra vegada més, i una altra...
Si teniu la sort d'eixir vencedors amb el joc de la fúrcula (os en forma de V de la cintura pectoral dels ocells; forqueta; espoleta, Wihsbone), no ho dubteu, demaneu viure aquesta experiència.
Milanta mil gràcies, Xavi.

I perquè comproveu que cada any és diferent, ací en teniu la prova:
2017 "La màgia dels 40 i del putxero de Javier"






1 comentari:

Amparo ha dit...

"Enhorabona a l'amfitrió, i felicitats als comensals."