divendres, 25 d’octubre del 2019

El monstre del Gaspar

dijous, 24 d'octubre
Fa temps que hi ha programat un dinar de (Re)Coneixement al nou institut; com que així d'entrada no voldria semblar esquívola m'hi apunte. Anava a ser a Saona, però no ho posen fàcil als grups nombrosos.
Gaspar. Gran Via Marqués del Túria, 36 - L'Eixample-Gran Via -963 31 38 70

Em fan gràcia els noms dels menús que s'hi ofereixen (no sé si estan sempre o tenen a veure amb la setmana de Tots Sant que s'aproxima):
- Butoni (fantasma imaginari amb què es fa por a les criatures). 22 €

- Nyítol (ésser menudíssim que, segons conta la tradició popular, entra pels forats de les orelles de les persones, arriba fins al cervell, rosega la memòria i la deixa encantada, amb la consciència en estat alterat). 25 €
- Greixer (personatge fantàstic, usat per a fer por als xiquets, que suposadament els segrestava per a matar-los i utilitzar les parts del seu cos amb finalitats terapèutiques). 28 €
- Miquelot (personatge fictici que pertany al bestiari popular valencià, emprat pels adults per espantar als menuts i aconseguir d’ells un determinat comportament. Es tracta d’un individu de costums nòmades, que va de poble en poble, i si veu un xiquet sol pel carrer, el clava dins del sac i se l’emporta). 36 €

Nosaltres tenim un menú concertat: dos plats, postres o café, pa i una beguda (11,30 €). Al fons del local, una miqueta fosc, en una taula que fa cantó amb seients a la paret que dificulten molt el moviment.

La meua beguda, una copeta de vi
Rioja Santiago Tempranillo
100% Tempranillo
13% vol.
Rioja Santiago / The Haciendas Company. Haro
Aprox. 5,50 €

Comencem malament: el servei fa mala cara i diu alguna parauleta que no toca quan hi ha algun plat que tarda en ser reconegut per algú (jo sóc una de les culpables, no recordava el que havia demanat).

Primer. Albergínia torrada amb crema de formatge i mel. Ració escassa, però està bona.
Les altres opcions: ensalada verda amb bonítol; ensalada d'espinacs, formatge de cabra i pernil; crema de carabassa, carabasseta, carlota i gingebre; pad thai de noodles amb calamar, gambetes i cacauet)

Segon. Bacallà a baixa temperatura sobre guisat lleuger de llegums. Llàstima, el peix està massa fet i les làmines s'han convertit en fils.
També hi ha entrecot; pollastre al tikka masala i arròs; arròs mar i muntanya amb verdures; carabasseta gratinada i pernil dolç)

Jo no demane postres, només café, però hi ha brownie, iogurt mig fred, pastís de formatge i gelat artesà.

El moment monstruós de veritat arriba al final: cadascú paga el seu menú i el que haja demanat de més; sembla que hi ha algun problemeta amb una copeta de vi, però se soluciona; la gent va pagant i se'n va anant; jo em quede l'última, amb dos companys; falten dos cafés per pagar i ens munten un canyaret, tant que em rebel·le i no vull pagar els 3 € que ens reclamen, però al final els donem a la xica que està a punt de plorar, i ens diu unes trenta vegades que ella no els pot posar de la seua butxaca. Només faltaria!

No parlen valencià.