dimarts, 25 de setembre del 2018

wad al-hydrogenium

divendres, 14 de setembre

Una escapadeta a final de l'estiu -o quan siga- sempre mereix la pena. Aquesta vegada, i aprofitant una "oferta" per consumir molta gasolina, el destí és Guadalajara(de l'àrab andalusí wād al-ḥayarah, al·ludint al riu Henares i vol dir "riu de pedres").

Sopem al mateix restaurant de l'hotel, a Atienza: Convento Santa Ana (Berlanga, 4. 677 994 483 - 949 399 300), on hi ha un Menú de cap de setmana (20 € + IVA) amb moltes opcions.

Jo demane dos plats recomanats: ou cruixent amb pernil (gracioset, llevat de la xorrità)



I bolets
Jj, els bolets
i una carn argentina, entraña i vacío, que el fan feliç.

Per a les postres, crema de formatge i pastís de galeta.

Copa de vi (2,50 € +IVA x 2)
Finca Río Negro 992 VT Castilla
70-85% Tempranillo, 30-15% Sirà
2 mesos sobre pòsit i 7 mesos en roure francés i americà
14% vol
Finca Río Negro. Cogolludo, Guadalajara
Aprox. 9,90 €
(Vi molt ben comercialitzat per tota la província)




Total: 24,75 € x 2
Una bona opció per a la peresa. Bona relació qualitat-preu

dissabte, 15 de setembre
Tenim diverses opcions al llarg del matí (una d'elles, l'Amparito Roca, però sembla que s'han traslladat a Madrid), finalment fem cap a Las Llaves, que ocupa la casa Palau Ramírez Arellano, del segle XVI, en la plaça Major de Marchamalo, a un pas de Guadalajara.


No tenen lloc en el jardí i ens quedem en una taula d'un dels menjadors;
abans que res ens demanen disculpes per si tarden un poquet a atendre'ns, i ens serveixen un aperitiu: un caldet de pinya i tomata.

I encara un altre: humus de cigrons, iogurt i mel,

i sorell sobre llit de tomata, perles d'oli i llet de tigre. Cobren 2,90 € del pa i l'aperitiu.

Aigua Vichy (2,80 € x 2)

Ens expliquen amb detall que tenen diversos menús o Experiències (Clàssica, Emocional, 5 Passos a elegir...), però triem la carta. Ha quedat una taula lliure al jardí i ens proposen que isquem.


Jo, un ajo blanco (18 €). Molt bo.

i círvia (pez limón, cèrvia, cerviola, letxa, letxola, llenguado llimó o cirviola) amb boletes d'oli d'oliva, algues, cruixent d'arròs, moniato i llet de tigre gelada amb nitrògen sec (22 €). Crec que hi ha massa ingredients, i llevat de la festa de preparació l'últim element és totalment prescindible.


Amb una copa de vi negre (3,30 €; "Rioja o Ribera?")
Valtravieso Crianza 2015 DO Ribera del Duero
Tinta Fina, Cabernet Sauvignon, Merlot
14 mesos en roure francés
ValTravieso. Piñel de Arriba, Valladolid
Aprox. 9 €

Fruita roja, sotabosc; molt correcte.



Jj, cuixetes de guatla (16 €)

i manetes de porc (19 €).


Amb una copeta de vi blanc (3,50 €)
Albamar 2017 DO Rías Baixas
Albariño
12,5% vol
Aprox. 12,75 €
Bodegas Albamar. Cambados
Enòleg: Xurxo Alba
Fruita blanca, flor, salí, mineral. Molt agradable




Per a les postres compartim una galleta cruixent amb espuma de café i caramel (6,50 €)

Café.
Total: 50,85 € x2
Una bona experiència, no solament pel menjar. Servei molt amable.

A la nit volem menjar alguna coseta lleugera. Passejant per Sigüenza estem a punt d'entrar a Nöla, o a Atrio -El Doncel ens sembla massa-, però ens ho repensem i ens retirem cap a Atienza:
Alfonso VIII (Carretera Berlanga, 22)
Part baixa i independent d'un hotel rural.
Comencem amb una cerveseta i compartim:
Unes rostes (torreznos; 3 € x 2)

Una ensalada mixta (la que tenia més verd; 8 €)

Unes croquetes casolanes (8 €)

Unes xulletetes de corder de llet (18 €)
Pa (1 €)
Total: 23 € x 2

diumenge, 16 de setembre
Dia de tornada. Pensem que estaria bé fer una paradeta a mitjan camí. Terol? Albarrasí? El Batán!
(Ctra. Comarcal, 1512, Tramacastilla, Terol - 978 70 60 70 * Michelin
Hotel i restaurant en el lloc d'un antic llavador de llana (aquesta era una zona important en la transhumància). He llegit que un batà és un molí draper, o una màquina per a transformar teixits, amb maces que funcionen amb una roda hidràulica.

Hi ha una carretera molt bonica parel·lela al Túria, que allà anomenen Guadalaviar.

Ens atén Sebastián Roselló (propietari amb María José Meda)

Detall d'entrada: cervesa Ambiciosa de figues

Hi ha la possibilitat de carta, però triem el Menú Gourmet (58 €)

La carta de vins està en elaboració, i Sebastià ens proposa, de memòria, moltes opcions -entre ells un maridatge-, però finalment li demanem que ens recomane un cava:

Viña Pomal Blanc de Noirs Reserva 2014 DO Cava
100% Garnatxa
12% vol.
Bodegas Bilbaínas. Haro, La Rioja
20 €  (17,50 € Bodeboca)
Massa bombolla, però aguanta bé el dinar.



REBOSTERIA SALADA
Sushi roll de llonganissa d'Aragó
Bombó de botifarra de Terol
Bunyol de sobrassada de Bronchales

HORTA I CAMP
Textures ensalada. Senzill i espectacular,  tomata, olives, sardina, oli... amb una mena de gaspatxo d'encisam.
Moll de l'os vegetal amb porro
Flor de carxofa, rovell i aigua. Molt graciosa.
Alvocat i tòfona Aestivium de Sarrión

VERMUT
Gamba roja i migas serranas
Perla negra en tempura i caviar iraní
Gilda mol·lecular de Terol (amb l'anxova, la piparra i els tres tipus d'olives)

BOSC I MUNTANYA
Boletus Edulis, crema de foie i pernil de Terol

Fondue de tòfona, boletus i parmesà

Costelles d'esturió a la graella  amb espuma d'allioli

Suprema de vaca i risotto de forment



Formatges i textures

El niu en la teulada

Bambolles dinàmiques de fruites del bosc. Se suposa que té gràcia... més hidrògen sec.

Xocolate, crema de formatge gelada, xip d'ametla, gel de pinya

La caixa roja del Batán. Les pedres es mengen o no es mengen? Ací ja no ens han arribat les explicacions.

Aigua Vichy (3 €)
Café (2 €)
Total: 70,50 € x 2

Tot i que hauríem lleva un poquet de gas i fum, ho hem passat molt bé amb l'experiència. Lloc molt recomanable si esteu per la zona.

El turista tranquil
elpaladarcrítico
Verema