dilluns, 1 de febrer de 2016

Maralba, a mitjan camí?

dissabte, 30 de gener del 2015
Restaurant Maralba C/ Violeta Parra, 5 Baix. Almansa (Albacete) Tel: 967 31 23 26

Part del grup xocorock està de faena a Alacant i en tornar cap a casa decideixen desviar-se per Almansa. Jo no em vull perdre aquesta estrella Michelin (des de 2011) i faig cap allà amb tren, sense por al mal que ve d'allà.

المنصف (Almansa, etimologia: mitjan camí, ermita, bastó, filatura, lloc d'origen...?)
البسيط (Albacete: la plana)

Som els primers a entrar al restaurant; tenim un reservat amb una taula redona gran, al costat del celler.
Hi ha un Menú Gastronòmic (44 €; tapetes, dos entrants, peix, carn, 2 postres) i un Menú Sorpresa de Fran Martínez (63 €; un poc més llarg). Després d'un moment de dubte, triem la Sorpresa.

Fran Martínez (cap de cuina; el seu nom està pertot) i Cristina Díaz (sala; el seu, no apareix enlloc) són un matrimoni que fa una "cuina manxega -Albacete- renovada, amb balcons a la mar Mediterrània". "orgullo para todos los castellano-manchegos" en paraules de la Cospedal.

La carta de vins és molt extensa. Volem vins de la terra i ens deixem aconsellar per Cristina.

Reto 2014  DO Manchuela
100 % Albilla
8 mesos en bóta de roure francés
13,5 % vol.
Bodegas y Viñedos Ponce. Iniesta, Conca.
Enòleg: Juan Antonio Ponce
18 € (Vinissimus 13,50 €)

Color daurat bonic. Fruita, flors, herba... Fruita blanca, bona acidesa, punt mineral... Ens agrada molt.


Snacks de la Casa:
Tortas de gachamiga serrana amb pell de sardina salada
Corneto de atascaburras

Mojete manchego amb cavalla semicurada en sal
Ajopringue manchego o mataero (és semblant al morteruelo, però fet amb porc; tradicionalment se sucava amb la cotna i ací el serveixen amb pinyons i una torradeta de pa molt fina). Picantet, molt bo.
Almuerzo manchego (bunyol de creïlla i rovell d'ou -l'arrebossat es menja el sabor- amb sardina).
Bombó de formatge manxec al romer. Interior líquid. Intens.


Clòxina amb suc iodat. Mar autèntic.
Bombonet de foie i llentilles. Fluixet.
Papada de porc glacejada amb envinagrats. Aconseguida.


Deixant un poc a banda els consells de Cristina, volem tastar un vi blanc d'Almansa... Encara ens passa poc.


Rodríguez de Vera Chardonnay 2014 VT Castilla
Chardonnay
Fermentat en bota de roure francés, criança  7 mesos sobre lies
14 % vol.
Rodríguez de Vera. Chinchilla de Montearagón, Albacete
16,50 € (9,50 €)
Ens agrada menys.




Serveixen uns paquetets amb dues llesquetes de pa de massa mare per a cadascú (la massa té més de 7 anys; couen el pa al forn del restaurant cada matí)

I comencen els plats individuals:

Carxofa, moll de l'os glacejat, vel de morro de vedella i brou de carxofa fumada. El brou, curiós, potent. El moll de l'os, atrevit. Les carxofes, tendres i delicioses.


Llom i tripes de bacallà amb bajoqueta i brou de zanguango manchego (verdures). El bacallà, excessivament dessalat.

Calamar (carn i cocotxa -el sifó-) amb roial de ceba, bescuit de tinta, i brou amb un toc de gingebre.



El tren de la vida 2007 VT Castilla (Almansa)
Sirà, monastrell, cabernet sauvignon
14 % vol.
Bodegas Ampelos. Albacete
Martina Pfister i Max Egolf
18 €

Aire francés. Lleuger però saborós. Interessant.



Gaspatxo amb tòfona. Una bona interpretació, potser amb massa tòfona.


Gall de Sant Pere amb ametles tendres, fetge de rap i alga codium. Sublim... presentació, textura, sabor, punt amarg d'ametles...


Ànec blau: pit, potes i remolatxa. Bo.

Postres:
Bescuit de coco al vapor, escuma de coco, dàtils, sorbet de té  llima, taronja glacejada. Bonic.


Textures de pera: crua, torrada, en sorbet, amb gelatina de toffee i granissat d'espècies (massa gel)


Hi ha plats que ens han agradat moltíssim
El servei és molt amable.
Però avui ha fallat la taula: tots estaven massa cansats. Llàstima.

Utilitzen el sistema aguaviva per al tractament de l'aigua, per la qual cosa m'ha sorprés que cobren 3,30 € per cada botella (x4)

Ningú no demana café ni infusió. És un final estrany -sense petit fours, clar-.

Total: 76,20 € x 5

Verema
Vinowine. "Maralba: el lugar donde se és feliz"
legaragetv
aguasostenible

-------------------------------------

Abans, fent temps, entrem -després de trucar el timbre- en una teteria ben curiosa, La alcazaba (C/ Castell, 4). És una casa antiga de l'Ajuntament d'Almansa, que amenaçava ruïna i que va ser rehabilitada a través d'un taller finançat per la Junta de Castella-La Manxa (eldigitaldealmansa).
A l'entrada hi ha una botiga menudeta, amb tes i productes marroquins i al fons una "cuina" menudeta. Pujant una escala, hi ha dues sales amb teles, estores i coixins orientals; a través d'una d'aquestes habitacions s'accedeix a un pati preciós.