dijous, 12 de febrer del 2015

Nadal fora de Nadal

dissabte, 7 de febrer del 2015

Fins i tot a mi, que no practique els rituals catòlics i que em molesta fer les coses perquè toca, se m'han fet estranyes aquestes festes de Nadal. Mon pare ja no està, i és la primera vegada que no es fa el dinar de Nadal preceptiu amb la família rabosa -l'any passat ja el va salvar Javi pels pèls-. He dit massa ràpid que no està, sí que està, i tant, però ara en una forma diferent que hem d'apendre a sentir.
I encara que la meua amiga Carme diu que les casualitats no existeixen, avui he llegit a panyrosas que el poeta serbi Vasko Popa deia que els poetes escriuen perquè no volen morir, i perquè no volen veure morir els que els envolten; converteixen el món en un poema per a rescatar-lo en eixe poema... però jo no sóc poeta, ni sé escriure. Tant se val,  mentre recordem els nostres i en parlem estaran ahí, i ens sobreviuran.

Avui hem quedat a dinar amb la família xufera, és el dinar de Nadal que teníem pendent, però el disfressem d'un dinar qualsevol i aprofitem per a celebrar un aniversari. Per molts anys, Dani.
Arribem a taula parada; les ametles de Titaguas que no falten, ben fregidetes. Tot i que aquesta setmana ha fet molt de fred, l'estufeta de corfes d'ametla ha calfat l'alqueria i s'hi està ben rebé.
Eixim a veure com va la paella i m'adone que avui hi ha una persona que està molt nerviosa, els seus ulls supliquen commiseració, les seues paraules ens demanen benevolència: és el nou cuiner, el que ha agafat el relleu; avui que Ell ja no està, serà mon tio Salvador el que farà la paella. Doncs clar que li ha eixit bona, però crec que ningú ha tastat la primera cullerada sense pensar en Micalet.


A casa és tradicional que mengem la paella bevent cava:


AT Roca Brut Reserva 2012  DO Penedès
51 % macabeu, 25 % parellada, 24 % xarel·lo
13,5 %
AT Roca (Agustí Torrelló Sibill). Sant Sadurní d'Anoia
Agustí Torrelló Roca
Aprox 10,5 € (Biosca)

Fruita blanca, flor, poc de forn, punt torrat. Fresc.


El Angosto 2013   DO València
50 % sirà, 30 % garnatxa, 20 % cabernet franc
12 mesos en bóta de roure francés Allier de segon any
14 % vol
Bodega El Angosto. Ontinyent, València.
Enòleg: Óscar Priego
Aprox. 7,50 € (Biosca)
Jove, senzill. Fruita, balsàmics, espècies...



Per a les postres, una bogeria: pinya natural, flam de formatge, flam de café, pastís d'aniversari i braç de gitano.
I ara ve la típica polèmica: per què es diu braç de gitano? Caldria canviar-hi el nom?
A la wikipèdia llig que "l'origen del nom d'aquest plat dolç potser rau en la seva forma cilíndrica, de dimensions comparables a l'avantbraç d'una persona. La cobertura de rovell d'ou cremada li fa prendre un aspecte morenet com el braç d'una persona de l'ètnia gitana.
A algú (poster Pepico) li he escoltat dir  "doblaet" o "plegat"; que bonics, m'agraden molt més aquests noms. També he vist que al món hi ha pastissos semblants, amb diferents farcits, i tenen aquests noms: jam-roly poly, dead-man's arm, swiss roll; gâteau roulé, bras de Vénus (França); biscotto arrotolato (Itàlia),  torta (Portugal),  arrollado (Argentina),  brazo de reina (Colòmbia), niño envuelto (Mèxic), brazo de Mercedes (Filipines).



diumenge, 8 de febres del 2015
I com si algú s'haguera posat d'acord, avui tindrem un altre record de Nadal. Després de les entrades (clòtxines, formatge amb tòfona, esgarradet, ensalada...), un arròs de putxero fabulós, amb tomaca, allets i fetgets... -en cap lloc no l'he menjat com ací (i no és per daurar la píndola a la sogra, de veritat)- i, sabeu què tenim per a les postres? Taronges del corral i pilotes dolces de Nadal!!! No sé si matar-la o fer-li un bes...

Es fan amb ametla, pa ratllat, sucre, ou, canyella, corfa de llima i sagí. Ací en teniu la recepta.

I una altra casualitat, dos vins de diferents procedències, però del mateix any:

Angosto Almendros 2009  DO València
Garnatxa tintera, sirà, marselan
14 mesos en bóta nova de roure francés
13,5 % vol
Bodega El Angosto. Ontinyent
Rafael Cambra i Óscar Priego
Aprox. 14,50 €

Fruita roja, flors, mineral, balsàmics, vainilla; molt equilibrat; llaminer. Bo




Château La grande Clotte 2009  Burdeus AOC
Lussac Saint-Émilion
80 % merlot, 20 % cabernet franc
13,5 % vol
Michel Rolland
Rolland Collection.

Espècies, balsàmic. Elegant.
Aprox. 11 €