divendres, 16 de maig de 2014

Alacant. Sempre hi ha una primera vegada... per a algú


Restaurant La Ereta
Parc de l'Ereta, Alacant - 9650143 250
Sopar, divendres 9 de maig del 2014

El parc de l'Ereta està pujant el Benacantil, abans d'arribar al castell de Santa Bàrbara, i té unes vistes impressionants sobre la ciutat i la mar. El topònim de Benacantil és d'origen àrab, deriva de les paraules bena, transcripció a l'àrab de pinna, penya en llatí, i de laqanti -adjectiu que prové de Laqant, el nom àrab de la ciutat (لَقَنْت o ألَلَقَنْت)-, que alhora ve del llatí Lucentum o Leukante i del grec Akra Leuké (Ἂκρα Λευκῆ).
Si tinguera memòria, hauria de fer una entrada amb restaurants als quals és difícil arribar, o que estan al final d'una llarga costera o d'un seguit de revolts. Mare si ens ha costat arribar-hi (he de confessar que tota la culpa no és del lloc, que les copilots...)
Al local hi ha poca llum (supose que per poder gaudir millor de les llums de la ciutat) i la temperatura és poc càlida (almenys per a les fredolines com Belén i jo).

via-arquitectura.net
vcrown

Normalment hi ha dos menús: l'Ereta (39 €) i el Degustació (59 €). Ara hi ha també el Grans Èxits (49 €), per a celebrar el desé aniversari del restaurant; i és el que demanem.
El xef és Dani Frías, però no sabem si no està o no és dels que ix a saludar.


Benito Santos Viñedo de Bemil 2008  DO Rias Baixas
Albariño
12,5º
Benito Santos. Vilanova de Arousa (Verema)
Enòleg: José Antonio Porto
26 € (12,90 Vinissimus)
Fruita blanca, poma, albercoc, codony, flors, pa torrat, poc cítric; alegre i seriós alhora.
Detallets de benvinguda:
rosquilletes d'olives,
palets de formatge
i coquetes fines de farina de llentilles amb curri


-Tapes
Pastissets amb polp i cansalada
Rebujito amb taronja
Remolatxa, alvocat, soia i mostassa
Bacallà al pil-pil amb nyores i pipes

- Caneló de tonyina, crema de torró gelat i olives negres. Textura curiosa la del caneló, un poc gelatinosa.

- Caldereta de quisquilla; servida crua amb una infusió feta amb el cap que li dóna el punt de calor. Senzilla i exquisida.

-Soparet alacantí -deconstrucció del soparet popular, amb ou, creïlla, aladroc i espinacs-.

gourmetymerlin
- Arròs verd i negre de sépia. Molt bonic. L'arròs verd es fa amb crema d'espinacs; el negre no és arròs, es un bolet xinés anomenat oreja de madera; la sépia és la part blanca.
gastronostrum
- Pepito de cabrit. Sabor autèntic entre dos talls de pa cruixent i meló
gastronostrum

Postres
Gelat de Kojack,
mojito
i brownie de torró amb gelat de romaní."10 años sobrevolando la cocina alicantina"
Tot i que en aquest cas el pa -xapata i ecològic- està bo i que te'n serveixen tant com vols, NO m'agrada gens que em cobren el pa a banda, i menys encara quan demane un menú (2 € x 3).

aigua: 3 € x 2

Total: 185 €  (3 persones; 62 € persona)

El lloc és un privilegi, i la proposta culinària està molt bé, però hi falta l'ànima, jo crec que el servei -sobretot el cap de sala- n'és responsable, no transmeten il·lusió pel que ofereixen.

De tota manera, no m'importaria gens tornar-hi un altre dia a l'hora de dinar per poder gaudir de la vista.


dissabte, 10 de maig
Després d'un passeget per la platja del Postiguet, un desdejuni cara a la mar i una volteta pel centre d'Alacant, decidim fer-nos unes gambetes a Gata.

Restaurant Avenida.
Passeig d'Alacant,19. Gata de Gorgos. 965 756 489

Sempre que he vingut a Gata, he anat al Corral del Pato o a les Terrasses de la Torre (amb alguns dinars gloriosos, memorables, antològics...), però no coneixia aquest lloc. És la planta baixa d'un hotel, àmplia, sense gens d'encant, però ens l'han recomanat per a menjar bon peix i marisc. Rectifique, sí que té algun encant: si seus cara a la finestra, allà tens el Montgó, observant-te...Per a beure,

Torelló Brut Nature Gran Reserva
Macabeu, Xarel·lo i Parellada
12º
Verema manual del raïm. Premsat suau per l'obtenció del most flor. Segona fermentació en ampolla. Mínim de 36 mesos de criança en rima
Torrelló. Sant Sadurní d'Anoia
21 €I per a menjar,

Ensalada especial (3,75 € x 2). Quina por em fan les ensalades especials d'aquest llocs: molts ingredients deixats caure, encisams poc saborosos, carlota de pot... Cap sorpresa.

Tellines (5 € x 2). Molt bones

6 gambes de Dénia cuites (un sol però, estan gelades, es deuen haver passat amb el gel per a detindre la cocció) i 6 torrades (65 €). Bona grandària i bona elaboració.
Impagable el moment en què algú xupla el cap d'una gamba per primera vegada... potser fins i tot que menja gambes de Dénia (en el punt o poc fetes segons el punt de vista)


1 cap-roig. Fresc i saborós (55 €)

Pa amb allioli ( 1 € x 3)
Aigua (3 €)
Cireres (2 €)
Pastís de carabassa i xocolate (4 €)
1 café i 1 tallat (2,10 €)

Total: 172,60 € (3 persones; 58 € persona)

El servei és una representació del món, però llàstima, no parla valencià.

Dos llocs ben diferents que amb bona companyia fan que el cap de setmana i el viatge-rellam valguen la pena.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Jo soc l´ofortunada tercera persona i una de les copilots que retardí l´arrivada al restaurant La Ereta. Les vistes del restaurant, com diu Eva, impressionants però em quede amb la meua primera volta de les gambes de Dènia amb la bona companyia de E+JJ.