divendres, 12 de juliol del 2013

El so de la darbuka

CASA MONTAÑA   José Benlliure, 69 El Cabanyal   96 367 23 14
dimarts, 9 de juny

Feia moltíssim de temps que no venia a aquest lloc, però avui havia de ser un dia especial: gràcies al facebook, Alex i jo ens hem pogut retrobar amb dos amiguets que vam fer a Damasc, ja fa sis anys. De Kati sabia més o menys per on parava (Síria, Líbia, Tunísia, Egipte, Mèxic, els EUA...) però va i rep un missatge que està ací a València i de sobte, passejant, se li havia encés la llumeneta: València... Eva... Havia vingut a visitar el seu amic Firas que estava estudiant a València. Mare meua, jo ja no el recordava, el vam conéixer en un viatge infaust a la platja de Tartús; això sí, tocava la percussió de  bé... i després m'acompanyà a comprar una darbuka, que em sap greu, però la tinc decorant.
Quedem per a sopar (i jo sense veu). On els podríem portar? Ca Pepico? Tancat. Bar Richard? Tancat. Una altra de les eternes polèmiques: Guillermo o Montaña? Opte per la segona, que a més a més em posa molt fàcil la qüestió de reservar a la barra. Els agradarà?


Mentre esperem uns minutets que acaben en una taula per a ocupar-la, recomane que demanem uns vermuts (que després no ens cobraran). A Kati li sembla perfecte ja que vol alguna cosa típica. Firas accepta (evidentment, no fa el ramadà, que comença justament avui).
El VERMUT és un vi o licor d'aperitiu, té el seu origen en l'elaboració romana dels vins, aromatitzat amb herbes com el donzell (ajenjo en castellà) i endolcit
Etimologia: de l'alemany Wermut (wein; donzell, absenta) probablement a través del francès o del castellà.

-Clòtxines

-Faves estofades (es resistien a demanar-les, però com que eren típiques...; finalment els han agradat i fins i tot hi han sucat; 5,50 €)
Visiones de un viajero
-7 sardinetes (no els en quedaven més; 0,70 € x 7)

-4 anxoves del Cantàbric senceres, amb espina (se'ls han acabat les altres; molt bones, potser una mica massa salades; 3,60 € x 4)
akatavino
-4 mandonguilles d'abadejo (molta creïlla, res a veure amb les de la mare, la sogra o Ca Pepico; 1,75 € x 4)

-Creïlles braves, de secà (l'allioli no està malament, però poc contundent; la tomaca no m'agrada així, sembla industrial; 7,35 €)
"Las diez mejores patatas bravas de Valencia"
saveur
-Calamar de platja (bo, no espectacular, encara que alguns suquen i suquen l'oliet...17,25 €)
-I va i al final porten els tramussos que havíem demanat per al principi...! (1 €) Paraula que ve de l'àrab
الترمس (al-turmus)
Pa artesà (boníssim. 0,60 € x 4); aigua Les creus 2,45 €

Kati està tan emocionada amb el vermut que en demanem un altre al final del sopar, no he pensat que podíem haver acabat amb una misteleta. Fins i tot compra una botelleta (5 €; el vermut va en una botella de Virgulilla, DO València, Enguera, Bodegas Montaña)  2,30 € x 7

Acabem amb un pastís-illa de xocolate (ens el podíem haver estalviat; 5,10 €)

Total: 21 € persona

Després, com que no plou, fem un passeget per la platja de la Patacona; a La Más Bonita, amb un pati interior espectacular,
colgadadeunaperxa
estan tancant així que ens acostem a la voreta de la mar, escoltem una versió del Firas (al mòbil, malauradament no en directe), alguna cosa d'una dona que va amb camell i arriba a un oasi...
Que lluny queda aquella nit a Tartús i com estan ara allà a l'altra banda de la Mediterrània...!



verema
visionesdeunviajero