diumenge, 10 de març del 2013

KataZen. Menos es más

dissabte, 9 de març
Kata 88 - Javi, 9/3/2013 Katazen
Torna a no ser divendres, ni primer de mes, però tant se val! I del detall zen, solament en fan cas MC i S. Que grans!
Comencem amb la presentació dels vins que tastarem: tots estan ben puntuats (hi ha un Parker 90); hi ha una varietat de raïm predominant; són vins espanyols, joves (entre 2009 i 2012); valen menys de 12 €; tres formen part del mateix projecte/enòleg.
ideavinos


1. La Atalaya 2009, D.O.Almansa
Raïm: 85 % garnatxa tintera 15 % monastrell
Celler: Bodegas Atalaya, Almansa
Enòleg: Frank Gonzales
Preu: 12 €

-Capa alta, picota fosc, granat, rivet violaci?
-Herba d'olives, café, moca, alcohol, vi de quina, compota, figa; vernís, guinda, brandy; no hi ha primaris, predomina el roure
-Tanins marcats, roure, no queda el sabor, queda l'alcohol; no està polit, "sense control"
En passar un poc de temps ha millorat molt, i per al sopar... fantàstic
verema
idyllica


2. Can Blau 2010, D.O. Montsant
Raïm: 40 % mazuelo/carinyena, sirà, garnatxa
Cellers Can Blau, El Molar (Tarragona)
Enòlogues: Sarah Morris, Nuria López Sarroca
Preu: 12 €

-Paregut a l'anterior però menys fosc, rivet violeta
-Fruita, gerds, bresquilla madura, almívar, Mon Cheri, dolç "meridional", verd, tancat, humit / guinda, pebre, gominola de mora, no ix la fruita; més redó que l'anterior
-Entrada suau, jo diria que aigualit, presència de torrats, "equilibrio de bajo vuelo"

"Con uva autóctona: la garnacha", Miguel Gil




3. Honoro Vera 2012, D.O.Calatayud
Raïm: 100 % garnatxa
Celler: Bodegas Ateca, Saragossa
Enòlegs: Sarah Morris, Iwo Jakimowicz
Preu: 5,90 €

-Capa mitjana, maduixa / granat amb rivet rosat
-Fruita madura, en licor, vernís, torrats, fumats; bresquilla amb vi, pera madura, codony
-Flash de maduixa, curt, alcohòlic / astringent, dolç, figues, vi de quina, recorda les begudes d'herbes

todovino, Ateca, Jordi Flos
verema

És el vi del sopar dels Premis Oscar 2013
decantalo


4. Borsao Tinto Selección 2011, D.O. Campo de Borja
Raïm: 70% garnatxa, 20% sirà, 10% tempranillo
Celler: Bodegas Borsao, Borja, Saragossa
Enòleg: José Luis Chueca
Preu: 6,90 €
“Possiblement el millor vi negre del món en relació qualitat-preu” Robert Parker´s Wine Advocate. Nr. 203  (tve1)

Tap de rosca

-Capa mitjana alta, granat
-Dolç, més elegant, fruita roja compotada, licorós, un poc mineral
-Llaminer, equilibrat, bon pas, "L'èxit de la simplicitat"

verema


Per a quasi tots, aquest últim és el vi guanyador; la veritat és que sí que té molt bona relació qualitat-preu. A Mari i a mi, ens agrada més el primer.

 El projecte al qual féiem referència al principi és Orowines, un grup de cellers (2003) al voltant de la família Gil que comparteixen accions de comunicació i promoció: Orowines Jumilla / Juan Gil (Comoloco, Kentia), Bodegas Atalaya (DO Almansa: Laya, La Atalaya, Alaya), Bodegas Ateca (DO Calatayug: Honoro Vera Garnacha, Atteca, Atteca), Bodegas El Nido (DO Jumilla: Clio, El Nido), Bodegas y Viñedos Shaya (DO Rueda), Bodegas Tritón (VT Castilla-León: Tridente, Entresuelo) i Cellers Can Blau (DO Montsant: Blau, Can Blau, Mas de Can Blau). En el grup hi ha Jorge Ordóñez (importador de vins espanyols als EUA), Víctor Rodríguez (periodista especialitzat), Chris Ringland (enòleg australià), Miguel i Ángel Gil (Jumilla) i José Miguel Sanmartín (Campo de Borja).

Una kata interessant al voltant de la garnatxa i del projecte Orowines.

dokument

Després del viatge al Japó del nostre amfitrió, el sopar, com sempre, antològic (amb uns bastonets preciosos, acabadets d'estrenar, i amb te fred per a beure -tot i que alguns han continuat amb el vinet o han passat a la cervesa-):
 
- Rotllets de sushi amb tonyina roja

- Paté casolà de fetge de vedella al pebre amb confitura de tomaca casolana picant

- Xampinyons farcits d'ous de guatla

- Anguila a l'estil de Tòquio (amb arròs, truita i algues)

- Dim sum de pasta d'arròs farcida de carn de vedella

- Pollastre teriyaki amb bròquil i carlota

- Tall de gelat de torró amb neules empolsat de cacau

 
I acabem amb un Moët Chandon per a celebrar els premis Verema del nostre company Diego/Abreunvinito. Enhorabona, i Salut!