dijous, 8 d’octubre del 2015

Dinar amb l'artista total

dimecres, 7 d'octubre

I jo, a dinar i sense veu. Sort que les amigues ajuden, amb llibreteta i tot. L'excusa del dinar -com si en necessitàrem alguna- és tastar un plat que a la nostra cuinera li ix molt bo: les arancini, un menjar tradicional sicilià; en el dialecte local, el nom significa "taronja menuda". L'arancino és una bola d'arròs farcida, amb múltiples varietats (ragú, pernil i formatge, ricotta i espinacs, albergínia, pésols...), arrebossada amb pa ratllat i ou, i fregida. Amparo les fa amb arròs, tomaca i formatge, i estan farcides de mozzarella.

directo al paladar
"Receta paso a paso del Arancini di riso"

Els italians se les mengen amb les mans, i de dins ix el formatget fos... Nosaltres, amb forqueta i ganivet; que mones!

Mentre Amparo va preparant-ho tot, les altres ens dediquem al vermut, els xips de verdures liofilitzades, les ametletes...

Maduresa 2008 DOP València
Syrah, Mandó, Cabernet Sauvignon, Monastrell, Merlot i Petit Verdot
12 mesos en bóta de roure francés
14,5 % vol.
Celler del Roure. Moixent
Pablo Calatayud
Aprox. 18,75 €

Crec que el vi està un poc malhumorat perquè l'han deixat abandonat en un traster; tot i això es mostra com un senyor: encara té fruita, toc mineral, de terra; poc balsàmic; un poc menys llaminer del que recordava.

 I després, ja, el festival: ensalada amb encisams diversos, fenoll, pipes, llavors de carabassa, nabius rojos...; torrada amb alvocat i formatge de cabra; i les arancini amb espàrrecs. Tot fantàstic, i servit sobre plat de porcellana fet per la mateixa cuinera. Si és que no es pot demanar més...




Com que no? A més a més, ens ha preparat una mousse de xocolate negre, casolana, i, tot i que ens resistim, al final caurà el gintònic digestiu. I unes fruitetes de Sant Donís, encara que no són de cap dels forns premiats, sinó del forn Fco. Miralles, que quedava de camí.


I ja tenim una altra excusa, que el gratias maximas s'ha quedat sense encetar.

La rebel·lia del 9 d'Octubre

Cada any quan pregunte als alumnes de l'ESO què saben del 9 d'Octubre es repeteix la mateixa història: ben poc. Jaume I els sona; situar-nos en l'any -1238-, ja ens costa un poc més; potser quasi tots saben que aquest rei va expulsar els àrabs, encara que ningú sap qui va repoblar la terra, i el que sí que tenen tots clar és que ací no s'ha parlat mai àrab (els meus alumnes són d'Alaquàs (ألاكواس, topònim àrab que significa "els arcs") i també que abans que valencià, ací es parlava espanyol!!!
Alguns -pocs- coneixen la tradició de la mocadorà, amb les fruites de massapà, però em miren com si estiguera boja i rient sota el nas quan els parle de les connotacions sexuals de la piuleta i el tronador.
En fi, encara que aquesta celebració del 9 d'Octubre té algunes connotacions negatives (triomf d'una religió sobre una altra, d'un poble sobre un altre, expulsió dels àrabs, intolerància...), vull pensar en positiu, és una data reivindicativa per a la nostra llengua, el català de València, la nostra cultura, la nostra història...
Com diuen els Obrint Pas, seguirem, amb les batalles quotidianes, amb les guerres de sempre, amb el compromís, seguirem.
elblogdelasavellanas
"Una tradició sorgida de la rebel·lia"

Enguany, els guanyadors del Concurs Sant Donís del Gremi de Mestres Sucrers de València han estat:
- La Rosa de Jericó -Premi "A l'Excel·lència" (Millor escaparata i 2a Millor mocadorà)
pasteleria.com
- Quatre Cantons, Montcada -Millor Degustació (Enhorabona, Marisa, a tu i al teu equip)


- Carmen Aixa, Puçol -Millor Mocadorà  (també 2014)
- Granja San Andrés Furió (Sant Vicent Màrtir, 87-89, València) -Millor Innovació
- Cinc Sentits (Algemesí) i Monar (Algemesí) -Accèsits


-----------------------------

Heu vist la campanya de l'Ajuntament de València per a celebrar Sant Donís / Sant Dionís? A què vos sona? Com que una poma i una pera no poden donar dues pomes? Que quantes, Ana Carabassera?


Socarrat Studio
"Parelles de peres, pomes i taronges per a promocionar Sant Dionís"
"Valencia mezcla 'peras y manzanas' para celebrar su 'día de los enamorados'" (El Mundo)

Jo, com sempre, el "sí però"... Em sembla divertida i reivindicativa l'anècdota que origina el cartell, però no puc evitar pensar en les típiques maniobres polítiques i a més a més el disseny em sembla antic i em recorda massa l'esperit de Sant Valentí.
En fi, m'ha donat joc a l'aula per a "debatir", com diuen els alumnes.

I ja posats, continue amb l'anècdota d'avui: és molt freqüent trobar a València botigues que tenen el rètol del carrer amb el nom en valencià i al costat tota la informació en castellà, però mireu aquest reclam

Què, entrem a "por nuestro regalo"? Admirada estic pels signes!!

dissabte, 3 d’octubre del 2015

El meu amic Caus

Kata 116 - Javi, 2/10/2015 El que el meu amic Caus fa

Javi ens presenta el seu amic Jorge Caus Pertegaz, enòleg del celler La Viña, que dirigirà la kata d'avui.

Vinos de la Viña - Venta del Puerto. La Font de la Figuera
DOP València
Terres dels Alforins.
Anecoop.
Enòleg i Director Tècnic: Jorge Caus Pertegaz


Sabem que els quatre vins són de La Viña: tres clàssics i un nou projecte. Un de l'any 2011, dos del 2012 i un interrogant. Tres tenen el cupatge internacional o global, francés (Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Syrah i Merlot); un inclou monastrell i garnatxa i no duu merlot.


1. Icono Selección 2012
Garnatxa Tintera, Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon i Syrah (20 % de cada.
Tempranillo i cabernet, 8 mesos en bóta de roure usada; els altres raïms, sense bóta)
14 % vol.
Preu: aprox. 6,25-7 €

-Capa alta, picota, rivet violeta granat; brillant, glicèric, tinta poc la copa
-Fruita negra madura, dolç, un poc de terciaris? // espècies, pebre, tortats de la fusta
-Verd per a alguns (millor, cru), bona acidesa, alcohol, menys fruita que en nas


Venta del Puerto: 40 % Cabernet Sauvignon, 40 % Tempranillo, 10 % Syrah i 10 % Merlot

2. Venta del Puerto nº 12 2012 
12 mesos en bóta de roure americà
14,5 % vol
Preu: aprox. 10,46 €

-Més evolucionat que anterior (bóta)
-Licorós, mineral, flors (gerani, gesmil), panses, fruita madura, terciari, canyella, xocolate, vainilla, casa vella / en moure'l canvia, indica la complexitat
-Molts matisos, redó, tanins integrats, té potencial, bon recorregut

3. Venta del Puerto nº 18 2011
18 mesos en bóta de roure francés
14,5 % vol.
Preu: aprox. 12,72 €

- Capa alta, tinta la copa
- No s'obri, no fa olor, metàl·lic de cassola antiga, tabac, encens, cítrics, fusta, falten primaris
- Apareix la fruita, però també la fusta (per a mi aquesta amaga un poc aquella)
[Quan el tastem després és molt més ric]

4. Venta del Puerto nº 18 2008
Preu: aprox. 12-14 €

- Rubí, més vell, tella, capa alta
- Fruita madura, pruna, pansa, café; no varia en morure'l
- Licorós, vi de postres?, no és que siga dolç, alcohol integrat. Fantàstic.

[Aquest fou el primer vi de Jorge en el celler; 2004 fou el primer any del nº 12 i del nº 18, que eren 2003]

És un luxe haver tingut avui aquest enòleg en la nostra kata, i a més a més de dirigir-la ens ha parlat de Fontanars i la Font de la Figuera, del raïm, de la cooperativa (curiosa la manera de comprar raïm a través del quilopunt, "Levante"), dels llauradors, del celler, de la criança i les bótes de roure francés i americà, de les zones (estan en una zona de València però que limita amb Alacant, Múrcia i Albacete i s'hi pot incloure raïm d'aquests llocs limítrofs), de la seua amistat amb Norrel Robertson (el Escocés Volante)...
La pregunta que ens ronda des del principi és: "Per que agrada més el Venta del Puerto nº 12 que el nº 18 si aquest últim està més consentit (més selecció de raïm, més criança, bótes de roure francés...)?Necessita més paciència i la gent no en tenim.

Dokument kata

I per a sopar, el gran cuiner de kataklub ens prepara un menjar ben casolà: pa fet a casa,


-Truites de carxofa i de faves que tenia fetes en conserva,

-Lluç farcit amb gambetes i pernil dolç

-Polpet amb ceba

-i cassola de col i botifarra (ovació general, més dels homes, tot s'ha de dir).


Per a les postres, una crema de taronja deliciosa.


Milions de gràcies.



Bar Tonyina (2)

divendres, 2 d'octubre del 2015

No sé com som la gent, de seguida que un lloc està de moda allà que volem anar. Jo, la veritat, és que tinc una llista molt llarga de bars i restaurants on vull anar; quan vaig, molts ja han passat de moda, però no m'estic queixant, eh? Avui volíem anar al The book, i no ha pogut ser -hem telefonat a última hora, tot s'ha de dir- així que anem a un que està propet,
Gastrobar Tonyina, Xile, 3. Barri Mestalla - 963 259 171

Com que arribem tardet a dinar, ens diuen que a la carta ja no pot ser, ha de ser el menú, encara que sí que podem triar un entrant que li abellia a Jj,

Crema catalana de foie  (7 €). Un bon entrant.


Demanem un got de cervesa, una copa de vi i aigua.


Flor de vetus 2013 D.O. Toro
100% Tinta de Toro.
9 mesos en bota de roure francés (50%) i americà (50%)
Bodegas Vetus. Toro, Zamora
Copa 3 € (Aprox. 8,70 € 75 cl)

Fruita i torrats




El menú és de plats únics, i val 12 €, sense beguda

- Ensalada de bajoqueta, pernil i fruita seca. Molt ben adobada.


- Torrada de piquillo, ventresca de tonyina i maionesa àcida. No està malament, però és que a mi no em sol agradar el pimentó de conserva ni la maionesa. A més a més, crec que haurien de ser un poc més diferents aquests dos plats.

- Caneló cruixent -pasta fullada- amb salmó i carabasseta


- Escuma de iogurt amb pruna (alerta amb els pinyols!!!)



No parlen valencià.

El servei comença sent correcte -amb aquell "puntet" perquè ja és tard- i acaba sent mooolt amable, sobretot quan li fem veure que no ens ha cobrat el plat extra i després quan estem interessats a comprar el vermut de la casa.

Total: 19,10 € x 2

Un lloc agradable, amb bona relació qualitat-preu. Les dues vegades que hi he estat he dinat de menú; hauré d'anar algun dia a sopar a la carta.

katablok (1)
Verema


Gaudint del 14 d'Abril en octubre i novembre

dijous, 1 d'octubre del 2015
14 d'Abril.   Plaça del Pilar, 7. Barri del Pilar (Velluters) 649 447 249

Ha passat l'estiu i ha tornat l'Esperança, i amb més ganes que mai; després d'un període d'adaptació amplia l'oferta "en obert" a dimecres i dijous al migdia i divendres a la nit. Però reservar taula és quasi missió impossible. Amparo ens havia apuntat en llista d'espera i al final hem tingut sort i dinarem avui ací, per fi. Tot no podia ser bo: he perdut la veu; sort que no he perdut el gust, menuda faena hauria estat perdre'm la delicadesa del menú! Per cert, la nova temporada porta nous preus, ara el menú val 13,50 €.
Jo havia de ser l'última a arribar però, coses de la "primavera" i del treball, sóc la primera i, mentre espere, em faig un vermutet, Miró, amb unes olives adobades boníssimes. Quan arriben les xiques, s'hi apunten (2,50 € x 3)

Comencem amb un detall fora de menú, las famoses creilles braves farcides d'allioli. Delicioses



Azua Crianza Selección Bobal Viejo 2009 DO Manchuela
Boval
12 mesos de roure francé i americà
12,50 % vol.
Vitivinos. Viñamalea, Albacete.
Copa 2 € x 2 [Aprox. 5,75 €]

Fruita negra, balsàmic, espècies... Agradable.



-Ensalada russa a la manera de Bernd [Bernd H. Knöller, del RiFF]. Amb una maionesa lleugera, creïlla, carlota, brècol, tomaca, créixens, gamba, ou... Ben bonica la deconstrucció; podeu comparar ambdues fotos.


vanitatis
- Fideus negres amb vieira i allioli de mel. Tan aromàtics i saborosos...!


- Torrada de pisto amb bacallà i pinyons. No sé si m'agradaria amb els ingredients més integrats o està bé així, i crec que l'hauria tret abans que el plat anterior.


- Galta al Porto amb mel de romer i crema de creïlla fumada. En el seu punt, tendra, tendra...

- Copa de brownie de xocolate negre amb sopa de xocolate blanc i fulla d'herba sana. un final redó,

Tot i que avui no he pogut xarrar massa, se me n'han anat del cap les fotos i els últims plats s'han quedat a les fosques.

Total: 19 € x 3

Cal anar-hi sense pressa.
Atenció immillorable.
No parlen valencià.

dijous, 5 de novembre

Sembla ja un costum que jo haja de ser l'última però arribe la primera i espere les altres fent un vermut, avui acompanyat d'uns cacauets (on estan les meues olivetes, Esperanza?).

Detall: carn freda amb allioli de mel

Rebel·lia 2014  DO Utiel-Requena
Boval, tempranillo i garnatxa tintera
3 mesos en bóta de roure
14 % vol.
Vegalfaro. Requena
12,50 €  (5,95 € Alforins.com)

Amb aquest nom i aquesta etiqueta, li ho perdone tot.
Quasi tot, que la cita d'Oscar Wilde està en anglés i castellà: “Disobedience, in the eyes of any one who has read history, is man's original virtue. It is through disobedience that progress has been made, through disobedience and through rebellion.”

-Crema d'allipebre de mussola. Ben sentidet, l'allipebre, i molt suau, el peix. Deliciós.


-Fideus negres amb sépia i allioli de mel
-Torrada de pisto amb bacallà i pinyons.
-Galta guisada amb puré

Postres: mousse de xocolata blanca

Menú: 13,50; 3 vermuts, 1 aigua i 2 cafés
Total: 21,80 € x 3
Relació qualitat-preu immillorable.
Com...? Que després de tot el que us he contat encara no coneixeu Esperanza?

diumenge, 27 de setembre del 2015

Gastrosequieta

dijous, 24 de setembre
Cami Vell de Torrent 28 - Alaquàs. 961 500 027 – 696 938 929

El nostre Paco (bar del mercat d'Alaquàs) ens ha deixat òrfenes, s'ha jubilat sense dir ni piu. On anirem ara quan ens hàgem de quedar a dinar a l'institut?
De moment, avui que tenim menys d'una hora, anem a La Sequieta, que el tenim propet. A l'entrada han habilitat un espai per a gastro-tapes (tapes creatives) i vins per copes.
No tenim massa temps així que compartim:
- Ensalada rossa (doncs això, com una ensalada russa però amb remolatxa que hi dóna color rosa)


- Carpaccio de tonyina

- Calamars a la romana

I aigua. No cobren el pa.
Total: 9,05 € x 2
Res lleva els sentits, però tot està bo, i ja que ens hem de quedar a dinar... ho fem amb gust.
No parlen valencià (almenys no el parla la xica que ens atén ni la carta).

dimecres, 30 de setembre

Restaurant La rosa / Vinoteca Delicias. Vicent Andrés Estelles, 17. Alaquás - 96 129 23 99
Haurem d'anar provant a veure com omplim el buit que ens ha deixat Paco. Avui toca aquest, on havíem vist que hi ha un menú de 9 €.
Encara que no és habitual, aquesta vegada demanem copeta de vi.
Ensalada al centre (amb encisam, tomaca, dacsa, espàrrecs, olives... Molt completa, però sense la gràcia del nostre xef).
- Primer plat. Totes triem menestra (de les congelades). També hi havia llentilles, cigrons...
- Segon plat. Cadascuna tria una cosa diferent: entrecot, pollastre al forn, guisat de magre amb bolets.
- Postres. Carabassa torrada i pinya natural. També hi ha pastissos diversos.
Inclou el café, encara que no en demanem.
Menjar de menú normalet. Servei amable. No parlen valencià.



dissabte, 26 de setembre del 2015

Més Camarena de l'Habitual

dimarts, 22 de setembre del 2015
Habitual. Mercat de Colom, soterrani (Jorge Juan, 16) - 963 222 475

No sé si he de començar dient que sóc megafan de Ricard Camarena, des dels temps de l'Arrop de Gandia (2006; obrí el 2004. No tinguí la sort de conéixer-lo a la piscina de Barx, 2001). El 2009 estiguí a l'ARC de València i el 2012 als tres locals que obrí a València: Ricard Camarena Restaurant, Central Bar i Canalla Bistro (als quals he tornat algunes ocasions). No he estat ni al RC Colom, ni al RC Lab (supose que deu ser tota una experiència fer un taller amb ell), ni al taulell Canalla Bar. Ara ha obert l'Habitual i no he pogut resistir més temps sense conéixer-lo, tot i que no sé com algú pot donar coll a tanta faena (de fet, dues persones que conec han experimentat una lleugera baixada d'excel·lència a RCR l'última vegada que han estat, i això sí que no pot ser, que per a mi és lloc de culte).

Com ha canviat el mercat de Colom aquests últims anys! He de dir que a mi, m'agrada més la variació, que hi haja diverses ofertes d'oci, no solament bars i restaurants, però la veritat és que hi ha llocs molts interessants per vindre a fer un mosset.

El nom del restaurant, Habitual, fa pensar en un lloc al qual es va sovint, i que ofereix menjar local -mediterrani en aquest cas-. Les verdures són de l'horta de València (algunes, concretament, de Mauella) i el mateix Ricard vigila personalment la seua producció. No entenc molt bé el terme "menjar confortable", per a mi sols aplicable als mobles, les cases... El local és molt gran, predominen els tons clars; resulta un poc sorollós, però és bastant agradable. Mari Carmen ens dóna la benvinguda i ens asseu a taula;  Juanma ens serveix el vi i veiem a Ricard saludant alguns coneguts. David deu estar al RCR.


Al migdia hi ha menú de 18,50 € amb dos plats i postres (en cada plat es pot triar entre dues opcions). Com que avui estem de celebració, demanem a la carta. Hi ha també mitges racions, que és el que demanem per a compartir, i després dos plats principals.
Ens pregunten si volem algun aperitiu. JJ demana una cervesa i jo m'esperaré al vi. Ambdues coses arribaran a taula quasi alhora.
També ens pregunten si volem pa, que ens en serveixen en dues ocasions i no cobren. M'agrada (tot i que hauria estat bé tindre un poquet d'oli per a l'espera).


Tantum Ergo Pinot Noir Brut Nature 2013 DO Cava
Pinot noir
12 % vol.
Bodegas Hispano-Suizas. Requena
22 €

Fruita roja, forn; molt saborós, bona acidesa i bona bombolla.




-  Ostres al natural (3,50 € x 4))

- Ensalada de confit d'ànec, amb poma i  mostassa. Una proposta diferent de la clàssica (1/2 - 6,90 €).


- Croqueta de pesto. Està molt bona (encara que a mi no m'agraden les croquetes tan "líquides", més que a la foto. 2,20 € x 2).
Habitual
- Ceba "gra d'or" torrada i farcida amb brandada de bacallà, tapenade d'oliva negra i cibulet (1/2 - 6,50 €).


- Ravioli de cua de bou. Sabor intens (14,90 €).


- Parpatana de tonyina torrada i adobada amb llavor de fenoll i llima (Jj m'havia parlat tant d'aquesta delícia que tastà a RC que m'ha decebut un poc. 16,50 €).


I per a les postres, compartim un

Moniato torrat, crema gelada d'anís i galeta d'aiguardent (6,50 €).


Total: 47 € x 2
Encomiable la pretensió d'aquest cuiner (Barx, 1974) de crear una gamma tan àmplia de restaurants per a diferents públics i ocasions. Tornaré més avant i em demanaré el menú. Tant de bo que puga ser el meu restaurant habitual.

Parlen valencià. Carta en espanyol i web en valencià, espanyol i anglés.

apicius.es
verema

Per molts anys, habibi.