diumenge, 7 d’octubre del 2018

Vi tardoral (3)

dissabte, 6 d'octubre del 2018

És un tòpic allò que les coses senzilles són les que ens fan més felices, però no deixa de ser veritat. Ma tia Lolita -la germana de mon pare- i la meua cosina ens han convidat, a ma mare i a mi, a dinar arròs amb bledes, sí, eixe que carrega amb la fama de ser un dels arrossos més humils -no debades ma tia no parava de dir: "veges tu, arròs amb bledes..."-, però clar, fet amb tot l'amor del món: amb bledes acabades de collir, fesols a remulla del dia anterior i la meitat pelats, safrà de bri, pebre roig de la Vera, moniato... quina delícia, per favor! Fins que no n'ha quedat en la cassola no he parat d'escudellar-me'n!

"L'arròs amb bledes", Vicent Marqués
"Arroz con acelgas, leyenda urbana", Paco Alonso

Amb unes olivetes d'aperitiu, i pa del Forn Vell acabat de coure.

Cap de ruc negre  2012 DO Montsant
100% garnatxa negra
4 mesos en roure francés de segon any de 400 l.
14,5% vol.
Celler Ronadelles. Cornudella de Montsant, Tarragona
Aprox.  6,75 €

Fruita; suau.


Per si no en teníem prou, encara ens han preparat un poquet de llom ibèric de Varea (mercat de Colom).

Per a les postres, meló tendral, raïm moscatell, pastís de merengue de Casaní i café (crec que les coques cristines del Forn Vell s'han quedat a la cuina...)

Després hem estat mirant fotos i contant coses de quan érem menuts. Quin dia tan bonic. Gràcies, família.
---------------------
diumenge, 7 d'octubre

Avui toca paelleta, amb tavella i tot. Però abans... clòtxines, llom embotit, mandonguilles de carn amb salsa de bolets, ensalada..

Venta del Puerto Nº 18 Vendimia Seleccionada 2009 DOValència
40% Tempranillo, 40% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot i 10% Syrah.
18 mesos en roure francés
14,5% vol.
Anecoop Bodegas. La Viña. La Font de la Figuera
Botella nº 19.861
Aprox. 11,50-16,95 €

Fruita madura, balsàmics, espècies, café, xocolate, mineral, final amarg... bo.


-------------------------
dimarts, 9 d'Octubre
Dimarts festiu, i un home molt atrevit que conec encara ha anat avui a la mar a per caragols i petxelines.
Després ha fet una paella d'arròs amb peix i caldo d'eriçons.

Castelo de Medina Verdejo FB 2014 DO Rueda
90% Verdejo i 10% Sauvignon Blanc
Fermentat i envellit en bóta nova de roure francés 6 mesos
13,5% vol.
Castelo De Medina. Villaverde de Medina, Valladolid
Enòloga: Sara Román
20.000 botelles
Aprox. 15 €
Verdejo poc tradicional. Fruita blanca i de pinyol, mantega, vainilla... curiós, fresc.

-----------------------
dijous, 18 d'octubre
Avui, un dia lleig de pluja intensa, gran sorpresa en arribar a casa de la mare:
ARRÒS AL FORN! D'abadejo, clar.

Com són les mares! Un dia comente que fa molt de temps que no he menjat arròs al forn i quan vaig a dinar a sa casa... ja per l'escala reconec l'oloreta. No pot ser, no pot ser... sí, un dels meus arrossos favorits!
Ja sé que per a la majoria de gent l'arròs al forn és de carn, de costelletes, però a ma casa -i en moltes d'aquesta zona de l'Horta-, és aquest: amb abadejo -anglés-, creïlles, cigrons -a remulla el dia anterior, tomata, alls i pebre roig.
arrossosalforn

-----------------------
dimecres, 31 d'octubre
Avui es jubila una companya, i per acomiadar-se ens ha fet una picadeta:
Coques salades de tomata i tonyina i de verdures, i dolça de poma, del forn ESMAR d'Alaquàs; formatge, pernil i embotits del "famós" Joaquín Moreno, de Torrent

Hoya de Cadenas Reserva Tempranillo 2013 DO Utiel-Requena
100% Tempranillo
12,5% vol
12 mesos en roure americà
Hoya de Cadenas. Xiva
Aprox. 3,80 €


No puc deixar d'enllaçar un apunt preciós de Mª Jesús Bolta, que també es jubila. "Per si demà..."

----------------------------
dissabte, 3 de novembre

Matí dur de treball. Arribar a casa i tindre el dinar a taula no té preu. Jj el prepara amb un regal que li havien fet: paella valenciana de conill i pollastre Amparín (aprox 10 € 2 racions), amb verdura afegida.



Jo no sé en quin programa eixia allò de "Evita Dinamita", però el cas és que s'ha quedat amb mi, i un bon dia em van regalar aquesta botelleta de vi:


Purita Dynamita 2013 Vinos de Madrid
100% Garnatxa
6 mesos en roure francés de segon any
14,5% vol
Vinos Jeromín. Villarejo de Salvanés, Madrid
Aprox. 7,95 -10,97 €
Color vell; fruita que ja se'n va, balsàmic.



I a la nit el cuiner, que té molta faena, crida a Sushi Bar (Just-eat) i encomana el sopar (26 €)  4 maki salmó + 4 maki tonyina + 4 maki peix mantega + 2 nigiri peix mantega + 2 nigiri gambes + 2 nigiri salmó + 5 roll de tasurami - salmó, alvocat + 5 roll de california - salmón i alvocat, tobiko groc + 6 roll dragón  + 9 roll Now Your - alvocat i salmó (No ens ho acabem, eh?)


divendres, 9 de novembre

De vesprada, a la presentació del documental i del llibre El camp de concentració de Portaceli (1939-1942), de l'Eixam Edicions.

I de nit, a sopar amb els montcadins (carn amb tomata fregideta, truita d'espàrrecs i carabasseta, clòtxines.

El Miracle 120 Aniversari 2016 DO València
65% Tempranillo, 35% Sirà
4 mesos en roure americà
13% vol.
Vicente Gandia. Xiva
Aprox. 3,95-5,99 €

Amb un panettone de xocolate i taronja del forn Vicente Garcia de València (12 €)

diumenge, 11 de novembre 
Dia de calderes a Foios perquè és la Mare de Déu del Patrocini d'hivern

Abans, esgarradet; clòtxines; rosquilletes de sabors; ensalada amb tonyina de sorra, moixama, alvocat... Després també hi ha carn guisadeta. I molt de dolç.


Casa de las especias 2016 DO Yecla
70% Petit Verdot, 30% Monastrell
13% vol
Wines-From-Spain. Yecla
Aprox. 23 €

Redó, perfecte.





Chat Fou 2016 AOC Côtes du Rhône
85% garnatxa, 15% clairette, garnatxa blanca i marsanne
Criança amb pòsit de 12 a 18 mesos
Eric Texier. Charnay, Roine
Aprox. 13,50 € (Verema)

Floral, lleuger




diumenge, 25 de novembre

Paelleta de diumenge amb "apoteosi" abans i després: gambetes a la planxa, clòtxines, polp a la gallega, ensalada amb salmó, moixama, formatge...

Santa Cristina 2016 Toscana IGT
Merlot, Sirà, Sangiovese, Cabernet
13% vol.
Santa Cristina. Cortona, Arezzo, Toscana
Aprox. 7 € (Verema) Excel·lent relació qualitat-preu

Amable, agradable.




La Planta 2016 DO Ribera del Duero
Tinto Fino
6 mesos en roure francés i americà
14% vol.
Bodegas Arzuaga Navarro. Quintanilla de Onésimo, Valladolid
Enòleg: Jorge Monzón
Aprox. 7,95 €

Fruita, espècies, cassís; torrats; amb més caràcter


Per a les postres, taronja acabada de collir de l'arbre (també hi ha mandarines, caquis, plàtans, raïm...); coca cristina escudellada, pastís de poma, pastissets encarats, bombonets...

------------
Mireu quins panets tan graciosos per a les xiquetes!

dissabte, 6 d’octubre del 2018

Abracem-nos en l'horta i fem-nos una autofoto per Sant Dionís

Per promocionar la tradició de la mocadorà, l'Ajuntament de Valencia reparteix enguany diverses targetes "experiències d'amor" perquè la gent es faça fotos menjant les fruites de massapà i les penge a les xarxes socials amb l'etiqueta #ValènciaEnamorada (Dissenyador: Gonzalo Gironés Sarrió)

hortanoticias

I encara que els concursos sempre acaben en mans dels mateixos forns, m'agrada mirar les llistes de guanyadors:


  • XXXVII edició del Concurs de Sant Dionís del Gremi de Forners i Pastissers de València

APARTAT MOCADORÀ
1r premi - Pastisseria Galán (Corts Valencianes, 92 - Albal)

2n premi - Forn Llàtzer (Aparici Albiñana, 5 – València)
3r premi - Cifre creaciones Artesanas, Avinguda Campanar, 5 - València)

APARTAT APARADOR I ORNAMENTACIÓ COMERCIAL
1R premi - Pastisseria Galán (Albal)
2n premi - Cifre creaciones Artesanas
3r premi - Forn artesà Les netes de Rafaelet, (Carrer Alt de la mar, 61 - València)



  • Premis Sant Dionís 2018 del Gremi de Mestres Sucrers de València

Millor aparador Sant Dionís 2018
1r Premi – La Rosa de Jericó

2n Premi – Pastisseria Aixa  (Tomàs i Valiente, 13. Puçol)
3r Premi – Pastisseria Granja San Andrés (Sant Vicent Màrtir, 89. València)

Millor Mocadorà
1r Premi – Pastisseria Aixa
2n Premi – La Rosa de Jericó
3r Premi – Pastelería Dulces Martín (Xàtiva, 18. València)

Millor Degustació
1r Premi – Pastisseria Llopis (Alzira)

Millor innovació
Pastelería Quetzalcoat (Alginet)

Accésits
Quarte Cantons (Montcada)
Dulces Pérez (Misser Mascó, 30)
La Sucrera Pastisseria (Alboraia)

diumenge, 30 de setembre del 2018

Ens agrada la kuina de Rakel

dissabte, 29 de setembre

Ací ja parlaràrem de Karak i Rakel Cernicharo, però en aquella ocasió estiguérem a la Zona Barra, i ara estem a la Zona Gastro.
Mentre esperem (poc, la veritat), un vermut valencià que ens recomanen, Vermell (4 €) i aigua.
El Menú Degustació val 65 € (55 € abans de l'estiu). Ens suggereixen que anem tastant cada plat com una sorpresa, però per si no ens podem resistir a saber què menjarem ens deixen un sobre amb el menú dins damunt la taula.

Demanem consell sobre els vins L'Alegria (Bruno Murciano; 100% boval, Utiel-Requena) i Lluvia (Sentencia; 50% boval, 50% Garnatxa; València); però el primer sembla que no va bé per als aperitius; el segon, el descartem per la maceració carbònica. Acceptem el suggeriemt del sommelier, tot i ser un roure
Caprasia Roble 2016  DO Utiel-Requena
55% Boval, 45% Merlot
14% vol.
Vegalfaro. Requena
20 € (Aprox. 8,50 € celler)
Els roures no m'acompanyen bé, definitivament.


ACTE I - SNACKS

Cavalla curada
Flor de taronger amb formatge de tovalló i pistatxo
Quiche freda de formatge Comte i tòfona
Fulla de curri en tempura de calamar

Vieira de muntanya. Deliciosa

ACTE II - ENTRANTS
Bistec tàrtar d'ànec curat a la taronja

Bonítol curat amb aigua de polp i herbes

Burrito fusió de tonyina. Art en el plat.

Mil·leni Reserva Brut Nature 2015 DO Cava
30% Macabeu, 30% Parellada, 25% Xarel·lo. 15% Chardonnay
Criança de 24 a 36 mesos amb tap de suro
11,5% vol
Maria Rigol Ordi. Sant Sadurní d'Anoia
Degollament: 22-08-2018
33 € (18,80 € Vinissimus)

Cítric, pinya, bresquilla, forn, ametla... ens agrada molt.




ACTE III - PRINCIPALS
Ravioli de corder de llet amb regalèssia i sàlvia. Intens.
Com a curiositat, ens apareix una formigueta en la flor. Ens ofereixen canviar el plat -cosa que no fem-, i després fins i tot ve Rakel a saludar i demanar disculpes.

Black Salmon

Tataki de vedella en salmorra amb caldo fred del seu suc

ACTE IV - POST DE POSTRES
Xocolate, armanyac, all negre i tòfona

Aromes de València
Aigua de València

Tot està molt bo, però a mi cada vegada m'agraden menys els menús Degustació; tot i que puc tastar moltes coses diferents, sóc incapaç de retindre els ingredients i l'endemà a penes recorde els plats.

Aigua: 2,50 € x 2 + 3,50 €
Refrescs: 2,50 € x 2
Café: 2 € + 2,20 € + 2,30 €
Servei de pa
Total: 80,40 € x 5

No parlen valencià
Menú en espanyol i anglés

dijous, 27 de setembre del 2018

Parla'm de la mar, mariner...

diumenge, 23 de setembre 

Matí mariner gràcies a la família Cortés-Peris que ens ha tret a navegar des del port de Canet Siles. Quin luxe! Hem nadat i tot. I no m'he marejat. (La foto ens l'ha feta un altre mariner amic; els cabets que es veuen darrere de barquet són els nostres)


Per a dinar anem al Port de Sagunt, que Xavi ho coneix tot: Taberna M99 - Av. Mediterrani, 99 - 960 037 884

Ensalada russa (5,50 € x 2)

Creïlles braves (4,50 €). Ben fregidetes, amb pebre roig... poden entrar a "la llista".

Aladroc (6 €)

Espardenyes (holotúria, llongo, Stichopus regalis; 13 €)


Diuen que "Espardenyes: menja de rics". Abans només s'usaven d'esquer i ara és ben car comprar-ne. Cal molta habilitat per a traure la part que es menja, mínima, de la banda muscular interior.

Pa (0,85 € x 7)
Morteret de tomata i allioli (1,50 €)

Paella de sèpia (choco), gambes i clòtxines (11,50 € x 7; dues paelles)


Refrescs: 1,80 € x 5
Cervesa: 2,50 € x 3
Aigua Vichy 1,60 € x 2 +  Solan de Cabras 2,50 €
Café: 1,10 € + 1,30 €

No parlen valencià

Total: 29,61 € x 5 (+ 2 xiquets)

Gràcies, família.


Ja hem collit tres napicols

dissabte, 22 de setembre
Napicol. Sant Isidre 28, Barri de Roca - 961 119 110

Sembla que hem agafat afició al napicol aquest estiu; pensem que és un bon lloc per a celebrar l'aniversari del xiquet de Foios i a més a més la mamma encara no coneix el restaurant.
D'on deixem el cotxe a la casa hi ha un caminet un poc fosc, però fa una oloreta de sàlvia encisadora.

Detall de benvinguda: olives i gaspatxo


Aquesta vegada cobren 5,50 del pa  (1,10 € x 5; les altres vegades ens cobraren 1,90 € per persona)
Comencem bevent aigua (1,70 € x 3 + 2,90) i ens passem al cava

Laietà Brut Nature DO Cava
Pansa Blanca, Macabeu, Chardonnay, Pinot Noir???
12% vol.
Alta Alella. Alella, Barcelona
27,75 €
Fresc, gustós... no falla.

Alguns inicien el sopar amb ostres Guillardeau (4 € x 4)
Compartim:
Ensalada russa (6,50 €), amb trossets de rosquilleta per damunt. Pot entrar a la "llista".

Rovellons (15 €). Ració escassa per a cinc persones. Bona carn.
[Per què la gent hi diu "rebollons"? En la RAE tenen entrada els termes "robellón" i "níscalo"]

Calamar de platja a l'andalusa (14 €, no ho havíem llegit bé i esperàvem un calamar sencer i torrat, però està  ben bo)

Bosque Matasnos 2015 DO Ribera del Duero
90% tempranillo, 5% merlot, 3% Malbec i 2% garnacha
12 mesos en bóta nova
Bosque de Matasnos. Peñaranda de Duero, Burgos / Madrid
31,50 € (Aprox. 20 -23,90 €)
Molta fruita, espècies, regaléssia, carn, balsàmics... ens agrada molt.






I cadascú es demana un plat:
Bistec tàrtar (15 € x 2)

Lleterola de vedella (17 € x 2). Sempre l'havia menjat a trossets i la presentació em sorprén; bona però pesada.

Manetes de porc (16 €)

Per a les postres, compartim pinya natural (3 €),
llesca amb ou de taronja i romer (7 €) i pastís de formatge (6 €)


Café (invitació de la casa)

Total: 44,05 € x 5

S'està tan bé davall de la morera...!

Parlen valencià. Carta i web en castellà



dimarts, 25 de setembre del 2018

Nikkei a València

dimarts, 18 de setembre
Carrer Lepanto, 26 -Extramurs, El Botànic - 651 974 299

Detall: xips de iuca.
Avui, al menú no hi ha cebiche ni tiradito, però igualment el triem (14,90 €),  aquest inclou:

-un entrant. Jo, gyozas Nikkei (l'altra opció són llangostins)

-un sushi. Jo, Nikkey roll (l'altra opció, nigiri de salmó)

-un principal. Yakiudon de pollastre; l'altra opció, salmó a la planxa amb salsa i ensalada

-unes postres, pastís de formatge en got (sense postres el menú val 13,90; jo no n'he demanat i me l'han cobrat igualment).
-una beguda (cervesa) i café
Total: 16,20 € x 3 (amb extra de cervesa i aigua)

No parlen valencià
---------------
Nikkei és "tota persona d'ascendència japonesa que resideix fora del Japó i forma part d'una comunitat i d'un estil de vida amb característiques pròpies" (hi ha comunitats nikkei a Perú, Brasil, Argentina i Xile)