dimarts, 25 de setembre del 2018

wad al-hydrogenium

divendres, 14 de setembre

Una escapadeta a final de l'estiu -o quan siga- sempre mereix la pena. Aquesta vegada, i aprofitant una "oferta" per consumir molta gasolina, el destí és Guadalajara(de l'àrab andalusí wād al-ḥayarah, al·ludint al riu Henares i vol dir "riu de pedres").

Sopem al mateix restaurant de l'hotel, a Atienza: Convento Santa Ana (Berlanga, 4. 677 994 483 - 949 399 300), on hi ha un Menú de cap de setmana (20 € + IVA) amb moltes opcions.

Jo demane dos plats recomanats: ou cruixent amb pernil (gracioset, llevat de la xorrità)



I bolets
Jj, els bolets
i una carn argentina, entraña i vacío, que el fan feliç.

Per a les postres, crema de formatge i pastís de galeta.

Copa de vi (2,50 € +IVA x 2)
Finca Río Negro 992 VT Castilla
70-85% Tempranillo, 30-15% Sirà
2 mesos sobre pòsit i 7 mesos en roure francés i americà
14% vol
Finca Río Negro. Cogolludo, Guadalajara
Aprox. 9,90 €
(Vi molt ben comercialitzat per tota la província)




Total: 24,75 € x 2
Una bona opció per a la peresa. Bona relació qualitat-preu

dissabte, 15 de setembre
Tenim diverses opcions al llarg del matí (una d'elles, l'Amparito Roca, però sembla que s'han traslladat a Madrid), finalment fem cap a Las Llaves, que ocupa la casa Palau Ramírez Arellano, del segle XVI, en la plaça Major de Marchamalo, a un pas de Guadalajara.


No tenen lloc en el jardí i ens quedem en una taula d'un dels menjadors;
abans que res ens demanen disculpes per si tarden un poquet a atendre'ns, i ens serveixen un aperitiu: un caldet de pinya i tomata.

I encara un altre: humus de cigrons, iogurt i mel,

i sorell sobre llit de tomata, perles d'oli i llet de tigre. Cobren 2,90 € del pa i l'aperitiu.

Aigua Vichy (2,80 € x 2)

Ens expliquen amb detall que tenen diversos menús o Experiències (Clàssica, Emocional, 5 Passos a elegir...), però triem la carta. Ha quedat una taula lliure al jardí i ens proposen que isquem.


Jo, un ajo blanco (18 €). Molt bo.

i círvia (pez limón, cèrvia, cerviola, letxa, letxola, llenguado llimó o cirviola) amb boletes d'oli d'oliva, algues, cruixent d'arròs, moniato i llet de tigre gelada amb nitrògen sec (22 €). Crec que hi ha massa ingredients, i llevat de la festa de preparació l'últim element és totalment prescindible.


Amb una copa de vi negre (3,30 €; "Rioja o Ribera?")
Valtravieso Crianza 2015 DO Ribera del Duero
Tinta Fina, Cabernet Sauvignon, Merlot
14 mesos en roure francés
ValTravieso. Piñel de Arriba, Valladolid
Aprox. 9 €

Fruita roja, sotabosc; molt correcte.



Jj, cuixetes de guatla (16 €)

i manetes de porc (19 €).


Amb una copeta de vi blanc (3,50 €)
Albamar 2017 DO Rías Baixas
Albariño
12,5% vol
Aprox. 12,75 €
Bodegas Albamar. Cambados
Enòleg: Xurxo Alba
Fruita blanca, flor, salí, mineral. Molt agradable




Per a les postres compartim una galleta cruixent amb espuma de café i caramel (6,50 €)

Café.
Total: 50,85 € x2
Una bona experiència, no solament pel menjar. Servei molt amable.

A la nit volem menjar alguna coseta lleugera. Passejant per Sigüenza estem a punt d'entrar a Nöla, o a Atrio -El Doncel ens sembla massa-, però ens ho repensem i ens retirem cap a Atienza:
Alfonso VIII (Carretera Berlanga, 22)
Part baixa i independent d'un hotel rural.
Comencem amb una cerveseta i compartim:
Unes rostes (torreznos; 3 € x 2)

Una ensalada mixta (la que tenia més verd; 8 €)

Unes croquetes casolanes (8 €)

Unes xulletetes de corder de llet (18 €)
Pa (1 €)
Total: 23 € x 2

diumenge, 16 de setembre
Dia de tornada. Pensem que estaria bé fer una paradeta a mitjan camí. Terol? Albarrasí? El Batán!
(Ctra. Comarcal, 1512, Tramacastilla, Terol - 978 70 60 70 * Michelin
Hotel i restaurant en el lloc d'un antic llavador de llana (aquesta era una zona important en la transhumància). He llegit que un batà és un molí draper, o una màquina per a transformar teixits, amb maces que funcionen amb una roda hidràulica.

Hi ha una carretera molt bonica parel·lela al Túria, que allà anomenen Guadalaviar.

Ens atén Sebastián Roselló (propietari amb María José Meda)

Detall d'entrada: cervesa Ambiciosa de figues

Hi ha la possibilitat de carta, però triem el Menú Gourmet (58 €)

La carta de vins està en elaboració, i Sebastià ens proposa, de memòria, moltes opcions -entre ells un maridatge-, però finalment li demanem que ens recomane un cava:

Viña Pomal Blanc de Noirs Reserva 2014 DO Cava
100% Garnatxa
12% vol.
Bodegas Bilbaínas. Haro, La Rioja
20 €  (17,50 € Bodeboca)
Massa bombolla, però aguanta bé el dinar.



REBOSTERIA SALADA
Sushi roll de llonganissa d'Aragó
Bombó de botifarra de Terol
Bunyol de sobrassada de Bronchales

HORTA I CAMP
Textures ensalada. Senzill i espectacular,  tomata, olives, sardina, oli... amb una mena de gaspatxo d'encisam.
Moll de l'os vegetal amb porro
Flor de carxofa, rovell i aigua. Molt graciosa.
Alvocat i tòfona Aestivium de Sarrión

VERMUT
Gamba roja i migas serranas
Perla negra en tempura i caviar iraní
Gilda mol·lecular de Terol (amb l'anxova, la piparra i els tres tipus d'olives)

BOSC I MUNTANYA
Boletus Edulis, crema de foie i pernil de Terol

Fondue de tòfona, boletus i parmesà

Costelles d'esturió a la graella  amb espuma d'allioli

Suprema de vaca i risotto de forment



Formatges i textures

El niu en la teulada

Bambolles dinàmiques de fruites del bosc. Se suposa que té gràcia... més hidrògen sec.

Xocolate, crema de formatge gelada, xip d'ametla, gel de pinya

La caixa roja del Batán. Les pedres es mengen o no es mengen? Ací ja no ens han arribat les explicacions.

Aigua Vichy (3 €)
Café (2 €)
Total: 70,50 € x 2

Tot i que hauríem lleva un poquet de gas i fum, ho hem passat molt bé amb l'experiència. Lloc molt recomanable si esteu per la zona.

El turista tranquil
elpaladarcrítico
Verema

diumenge, 23 de setembre del 2018

Velázquez després de la faena

divendres, 14 de setembre

Plaça del Doctor Berenguer Ferrer, 12 / Garsa Imperial, 4 - L'Olivereta, la Fontsanta - 622 276 541

Com és habitual, en Abreunvinito/Verema podeu llegir la millor descripció del lloc. Aquesta vegada no estem amb ell, però coincidisc que és una bona opció per a un dia que has de replegar al xic del treball per a eixir de viatge.
Dins no hi ha lloc; fora s'està bé, davall del para-sol i de cara al parc.
Hi ha un menú de 8 € amb quatre o cinc opcions per a triar dos plats; pa; una beguda i postres o café.

De primer, jo trie un salmorejo

El salmorejo és una crema freda típica de Còrdova, feta de tomata, pa blanc, oli d'oliva, vinagre, all i sal; normalment té consistència de puré -aquest es pot beure- i porta trossets pernil i ou bullit -aquest, no-, però està ben bo.
Jj, arròs al forn de carn

Per a beure, Coca-Cola Zero.

De segon, jo, mussaca de verdura

I Jj, calamaret amb ceba. Per a sucar...

No prenem postres, però sí café.
Total: 8 € x 2

Una opció molt bona si estàs per la zona, no diguem res si treballes prop...
Parlen valencià

Un bon caldet per a la caloreta

dijous, 13 de setembre de 2018

El terme «los Madriles» és una forma popular i castissa de referir-se a la vila de Madrid; es tracta d'un topònim d'«ús dialectal, social i afectiu» que, entre altres, Benito Pérez Galdós va utilitzar en els seus Episodios nacionales. De l'ús que en fem els valencians... potser en parlem un altre dia.

Sóc una xica fàcil, i davant la possibilitat de deixar tirat un amic que està sol a casa, tot i la calor, m'apunte a dinar un putxeretLos Madriles (Regne de Valencia, 48 - Russafa - 963 73 91 01). Com sempre, a Abreunvinito/Verema trobareu la millor descripció del lloc i del dinar que pugueu imaginar.

Jo no volia, però comencem amb un aperitiu: vermut Yzaguirre (3,40 € x 2) i agua amb gas (2,50 € x 2), amb unes papes.
El menú de cocido madileño  (17.50 €) comença amb una croqueta de la carn del putxero
Pimentó blanc, cebeta i pebrera envinagrats.



Mira que fa ràbia que tries un vi i precisament eixe no el tinguen!
Segona opció; ens recomanen:
Casarde Burbia 2014 DO Bierzo
Mencia
8 mesos en bóta de roure francés
13,5% vol.
Casar de Burbia. Carracedelo, León
Isidro Fernández Bello
18 € (10,50 € Bodeboca)
Fruita roja i punt del roure. Ens agrada molt.



Caneló de la carn del putxero, amb caldo, i plat de cigrons. Suau però alhora molt saborós; bon gustet del safrà de bri.


Plat amb la carn, l'embotit i la verdura

Ens podíem haver estalviat les postres, però no, demanem les tres opcions: crema catalana (com diu Abreunvinito, "que atrevits, ara, a València, i com a final d'un cocido madrileño!"),

sopa de meló amb gelat,

fruita del dia (meló d'Alger).
Café (1,50 € x 2)

No cobren el pa.
Total: 28,50 € x 3

No parlen valencià
Sé que no vos descobrisc res. S'hi menja bé.

dissabte, 8 de setembre del 2018

Jugueu, jugueu!

divendres, 7 de setembre

Kata 147 - Diego. "Con las Ka(r)tas boca arriba. Partido de vuelta: Oeste contre Este"
Com sol ser habitual en les kates de Diego, es tracta de vins poc coneguts, de raïms autòctons perduts i recuperats, de produccions reduïdes, de treballs artesans, de propostes originals...
En aquesta ocasió tenim dos vins del 2014 i dos del 2015.
Dos vins de perfil atlàntic (o no, és a dir, les varietats també estan en altres zones) i dos de perfil mediterrani.
Els preus són: 10-17-20-32 €
Primer fem una cata totalment cega en què hem d'opinar i aproximar-nos al preu i als punts cardinals; en una segona ronda tenim els apunts i "confirmem".

1. Mountain Wines Vijariego Negro 2014  DO Abona
Raïm: Vijariego         12 mesos bóta de roure francés         13% vol.
Celler: Altos de Tr3vejos. San Miguel de Abona, Tenerife
Enòleg: Damián Díaz
Preu: 32 €

- Sembla més vell, capa mitjana, tèrbol, robí
- Bóta, dolç, compota, regaléssia; fosc?, trist?
- No dolç com s'esperava, lleuger, àcid en entrada, final amargós, punt astringent? Potència moderada

M'agrada la seua "rusticitat", però no és massa ben valorat
Atlàntic.

2. Sentada sobre la Bestia Blau 2015  DOP València
Raïm: Arco       8 mesos en roure usat sobre pòsit       13,5% vol.
Celler: Fil·loxera & Cia. Fontanars dels Alforins
400 botelles
Enòlegs: Joan B. Llobell (i José R. Domenech, propietari amb Pilar Esteve)
Preu: 20 €

- Robí, capa mitjana, "cendrós"
- Poc expressiu sense moure, ceràmica, balsàmic, terra, ferro, molt floral (gesmil), bresquilla, salat, lleument balsàmic
- Molt salí, àcid, guinda?, fusta vella?, postgust alcohòlic, licorós
Mediterrani.

3. Tinta Amarela Parcela Valdemel 2015   VT Extremadura
Raïm: Tinta Amarela (portuguesa Trincadeira Preta)
11 mesos en bóta de roure amb pòsit      13,5% vol.
Celler: Palacio Quemado (Alvear). Alanje, Badajoz
Enòleg: Envínate (Roberto Santana; Alfonso Torrente, Laura Ramos i José Ángel Martínez)
Preu: 17 €

- Picota, capa mitjana alta, net, glicèric
- Llima? Magnèsia? Intensitat baixa. Bota, brea
- Fruita cítrica, àcid, suau, postgust ple, elegant, licorós, "ondulant, no esfèric, vi de biblioteca".
Atlàntic

4. La Forcallà de Antonia 2014   DO. València
Raïm: 100% Forcallà       8 mesos en roure francés usat        13% vol.
Celler: Rafael Cambra. Fontanars dels Alforins
Enòleg: Rafael Cambra
4.600 botelles
Preu:10 €

- Picota fosc, pruna; capa mitjana baixa
- Fosc, fruita de Nadal, orellanes
- Amargós, dolç monastrell, fruita madura, eucaliptus, mentolat
S'assembla al segon, àcid, tànic, astringent.
Mediterrani.

Sent que siguen els valencians els que menys m'agraden. Els donaré una altra oportunitat més endavant, que Abreunvinito i VinoWine ho mereixen.


Dokukata

Per a sopar, ens n'anem a Salamanca, així en un clic.

Llom embotit de Guijuelo, rostes (torreznos), chichas o xixina de xorís



Arrayán Albillo Real 2016 DO Méntrida
Albillo Real
13% vol.
Bodega Arrayán. Santa Cruz del Retamar, Toledo
3.166 botelles
Enòloga: Maite Sánchez
Aprox. 12,40 €





Farinato amb ou fregit

El farinato (o xoríç de pobre) s'elabora principalment amb molla de pa, mantega de porc i ceba, pebre roig, comí, all, ceba, anís en gra i aiguardent.

Hornazo de Gil

Rôti amb salsa de verdures i carlota, i creïlles palla

(Sembla que el pa torrat amb anxoves i tomata s'han quedat al rebost)

Festival de formatges. Espectaculars


Alfonso Oloroso Seco DO Xerés
100% Palomino
18% vol.
González Byass.
Aprox. 9,50 €


Per a les postres, meló tendral i raïm.


Dolços típics


Mistela Moscatel Turís Vino de licor
Moscatell d'Alexandria
Baronía De Turís. Torís

Amb punt interessant dels anys al celler de La Canyada






Boletes casolanes de xocolate amb galetes i anacards

I per si fóra poc, gominoles

divendres, 7 de setembre del 2018

El poder de la llicorella

dilluns, 3 de setembre

Potser penseu que exagere, però encara dic poc. De vegades hi ha moments senzills però farcidets de màgia, moments en què et sents tan privilegiat que fins i tot notes una fiblada al cor, moments que vius amb més que els cinc sentits i que saps que s'hi quedaran per sempre, i això és el que m'ha passat avui, gràcies al mestre i amic Pep Ferrer, que m'ha convidat a conéixer el celler Vall Llach (fundat a principis dels anys 90 per Enric Costa i Lluís Llach, curiosament poc aficionats al vi), a Porrera. Em feia llàstima no conéixer l'Albert Costa, però el guiatge de l'amatent Roger Simó m'ha eixugat la llagrimeta ràpidament; tot i això una altra llagrimeta ha anat gestant-se de pujada al tros del Mas de la Rosa, mentre contemple les vinyes en lluita aferrissada amb l'espadat terreny -un terreny amb reflexos blaus, daurats, grisos...-, i ha tornat a aparéixer quan he tingut el vi Vall Llach dins la copa, "el vi més exclusiu del Celler", que naix en una "finca de pendents impossibles, d’una llicorella adusta i una insolació reverberant del sector sud"; un tros que un dia fou de Carme Bargelló, una dona que veremava amb les seues mans, d'esquena a la rostària. Poesia!




Vall Llach Vi de Finca Qualificada Mas de la Rosa 2016
Carinyena
16 mesos en bota de roure francés
15,5% vol.
Aprox. 91,50 €

Vi i terra en la copa.




Perquè veieu si en tinc poca idea, taste el raïm i em sembla que ja està bo. Doncs resulta que no veremaran fins ben avançat octubre!

El celler Vall Llach és al mig del poble, una mostra més del compromís que té amb el poble que l'acull. En visitem els dos edificis:
- La Final, a la plaça Catalunya, una construcció dedicada des de sempre a l’elaboració del vi on hi ha totes les estructures i les maquinàries necessàries per a la recepció i l’elaboració dels vins.
wikipedia
Ací veiem les gerres de la Catalina, la Matilde i la Joaquina (són tres vins del projecte personal de l'Albert Costa, Clos L'Asentiu, com a homenatge a les dones de Porrera que han conreat la vinya des de joves. Catalina té més de 100 anys, i les altres s'hi acosten. 2 € de cada botella es destinen a activitats per a la gent gran del poble); també veiem les botelles del vi marroquí Zayane (Guerrouane) i com posen manualment el lacre a les botelles doble magnum (3 l) del vi Tina 41 (de Clos L'Asentiu; ací no es comercialitza).

- i Cal Baldrich, al carrer del Pont, "el celler pròpiament dit (...) per al repòs i benestar del vi a les botes". La mare del Llach era de Porrera, de cal Vall.

He llegit en algun lloc que a Llach li agradaria ambientar amb Mozart o Schubert la sala de criança dels vins. Encara m'ho creuré, tot això de l'efecte de la música en el vi...

A la sala Miquel Martí i Pol és amb la poesia amb què es casa el vi. Un altre moment molt emotiu.

"Porrera"  (Miquel Martí i Pol - Lluís Llach)
Estimo aquesta terra      com un amant fidel i ardent,
aquesta terra meva     que cada jorn m'encén i em pren,
pell a pell ens compartim,     cos a cos ens aprenem
i el desig ens manté vius els somnis.
Aquesta terra adusta,     mirada bruna i llavis plens,
la sento en el meu ventre     com si dins meu hi fes arrels,
tornàveu del solituds,     pas a pas la reconec
i en l'amor la sento altiva i tendra.
La meva terra em porta     camins enllà de mi mateix,
reposo quan la miro,     quan en sóc lluny tot m'entristeix,
solc a solc la sento endins, 
pel desig se'm fa present     que el meu cor sense ella no batega.
El Molló ens du la vida,     la Teixeta l'amor     i les Marrades l'oblit, l'oblit del Nord;
la Sentiu crida a un somni     amarat de claror,
però les Marrades l'oblit, l'oblit del Nord.
Marxaré d'aquí      quan m'ompli el cor un matí frondós i clar,
deixaré aquest lloc,      hi ha tanta vida que espera món enllà,
pels sentits encara vius     l'horitzó serà un reclam      on trobar la força per alçar-me,
no podrà l'enyor      vinclar l'anhel que m'empeny i em fa vibrar,
oblidar el retorn      serà un espai de silenci i llibertat,
no hi haurà gest ni desig     ni un camí ni cap afany    prou intens per fer-me tornar enrera.
El Molló ens du la vida, la Teixeta l'amor i les Marrades l'oblit, l'oblit del Nord.

Ens parlen del Certamen Terra i Cultura, que convoca cada any el premi Martí i Pol per incentivar la composició de cançons fetes amb poemes publicats en català. Van per l'onzena edició.
Ací teniu els guanyadors des de l'inici

2017: David Carabén (Mishima), "Tot són preguntes", de Joan Vinyoli
2016: Mireia Vives i Borja Penalba,  "Si no fores (no amb mi)", de Roc Casagran
2015: Bertomeu, "Els amants", de V.A Estellés
2014: Judit Neddermann i Ignasi Cussó, "El fugitiu", de Miquel Martí i Pol
2013: Toni Xuclà i Gemma Humet, "Aquesta pau és meva", de Salvador Espri
2012: Roger Mas, "Si el mar tingués baranes", de Maria-Mercè Marçal
2011: Tomàs de los Santos, "Homenatge anònim XV", de Vicent Andrés Estellés
2010: Exaequo a Òscar Briz, "Sense futur", de Salvador Espriu, i Joan Manuel Galeas, "Em declaro vençut", de Miquel Martí i Pol
2009: Sílvia Pérez Cruz, "Covava l'ou de la mort blanca", de Maria-Mercè Marçal
2008: Clara Andrés ," Personatges", de Josep Pedrals

I passem a fer un tast de vins
La Joaquina 2017 (blanc)
Escanyavelles, Garnatxa blanca, Viognier
15% vol.
Aprox. 18,50 €

La Matilde 2017 (rosat)
Garnatxa negra
15% vol.
Aprox. 18,50 €

Aigua de Llum 2016
Viognier
4 mesos en bóta de roure francés
14% vol.
Aprox. 48,45 €

La botella va dins una caixa amb el poema "Solstici" de Martí i Pol i un trosset de llicorella.
[...]
En solitud, però no solitaris,
reconduïm la vida amb la certesa
que cap esforç no cau en terra eixorca.
Dia vindrà que algú beurà a mans plenes
l’aigua de llum que brolli de les pedres
d’aquest temps nou que ara esculpim nosaltres.

[No tastem La Catalina 2017, de Garnatxa negra; Aprox. 18,50 €]

Embruix 2016
25% Merlot. 23% Carinyena. 21% Garnatxa. 20% Syrah. 11% Cabernet.
12 mesos en roure francés
15,5% vol.
Aprox. 18,80 €
Un bàsic fantàstic.

Idus 2016
90% Carinyena, 10% Garnatxa
14 mesos en roure francés de segon any
15% vol.
Aprox. 39,80 €
Elegant.

Porrera 2015?
77%? Carinyena 23%? Garnatxa
15,5% vol
14 mesos en roure francés
Aprox. 48,50 €
Un senyor vi, ben seriós ell.

Algú s'havia fet il·lusions, però no hem tastat el vi ranci Maria de Cal Vall (la mare de Lluís) que té origen en una bota de 1927 de Cal Vall (crec que val més de 100 € la botelleta)

"Més enllà d'un bon vi"

I com que La Cooperativa tanca dilluns, dinem al Café Antic (Onze de Setembre, 4 - 977 828 161), on hi ha menú del dia.

De primer, una esqueixada (el nostre esgarradet), amb bacallà, tomata, pimentó, ceba i olives. [També hi havia fesols]

De segon hi ha corder (en demanem 3)

i calamar amb ceba (un, i després un altre fora del menú per a compartir)

Vi de la casa i aigua
Per a les postres, meló, flam d'ou, flam de café i fruita seca (ametles i avellanes).
Cafés
Total: 10,50 € x 4

I no puc deixar de cantar la cançó de Llach i Miquel Martí i Pol El café antic, la lletra de la qual ara està pintada a la paret.

Al Cafè Antic quan la cervesa
desvetlla somnis pels senzills
pugem les vinyes amb les estrelles
i fem l’amor als déus humils
(...)

Acabem fent una volteta pel poble, com aqueslls de "Porrera, un poble en moviment" (Obrint pas, "La flama")

I comprant uns vinets a Vinum Piorat.

La comarca del Priorat s'anomena així perquè antigament estava sotmesa a la jurisdicció senyorial del prior del convent de Scala-Dei. Sempre que visite la zona m'imagine pujant l'escaleta i tocant el cel. Gràcies, Pep (i Paco, i Maria), per un dia inoblidable.
Pel que fa a Porrera, tot i que hi ha diverses teories, sembla que deriva de l'antic mot llatí Vallem Porreram: vall amb abundància d'alls porros.