dijous, 20 de juliol del 2023

Buscant ametles a la mar

Hem fet una escapadeta de tres dies a L'Ametlla de Mar -o la Cala (el Baix Ebre, Tarragona)-, que no és un poble especialment bonic, gens, però que té un port i sobretot una costa preciosos; quilòmetres i quilòmetres amb un camí de ronda que pots fer caminant i baixant a la cala que més t'agrade: l'Estany podrit, Figuera, la Llenya, Santes Creus, l'Estany Gras, Pixavaques, Vidre, Llobeta, Calafató... 
L'hotel que hem triat tampoc té cap encant especial, però està al costat de la platja de l'Alguer (i per això en porta el nom); no hi hem menjat mai.
El que sí que hem fet és dinar als barets de platja (chiringuitos).

Bohèmia Mar (Platja de Santa Llúcia, El Perelló - 621 147 987)

Un café amb llet i unes pastetes que portàvem


No parlen català




Xiringuito Morro de Gos (El Perelló)
-Aperitiu: cervesa, papes i olives (4,35 € x 3)

-Dinar
Cervesa (2,50 € x 3 + 3,30 €)
Sardines (13,50 €)
Calamars Andalusa (13,50 €)
Tellines (13,90 €)
Gelats (3 € x 2 + 2,90 €)
Café (1,50 € x 2)
Total: 21,20 € x 3

Parlen català



Xiringuito Calafató (Cala Calafató; supose que és un tautopònim, un topònim tautològic o redundant)

Cervesa (2,50 € x 5)

Hi ha molt poques opcions. Insisteixen que el peix és fresc. No hi ha ensalades.
Poisson du jour (llenguado; 20 €)
Daurada (20 €)
Sépia planxa (19 €)
Café (1,50 € x 2)

Total: 24,85 € x 3

Parlen català

Un dissabte 15 de juliol ens n'anem a passejar i perdem l'oremus. No hem reservat per a dinar! I pretenem fer-ho a La Subhasta de l'Estany... hahaha, impossible! Després de diversos intents ens acullen al Xiringuito Santa Llúcia-Can Sisco (El Perelló)

Creïlles braves (alternativa a la truita de creïlla, que porta ceba), amb sobrets de salses diverses.

Bunyols de bacallà

Peixet (només aladroc; sequet)

Café
12,30 € x 3
Amb gots de plàstic i plats de porexpan. Absolutament prescindible
Parlen català

També mengem en restaurants, clar. Isabel ja havia reservat a
Balcó de l'Estany (Urb. Port Estany, 42. L'Ametlla de Mar - 977 493 968)
El lloc és preciós, cara a la mar, i tenim molt bona taula, el problema és que tenim al costat un grup gran francés que celebra un aniversari; ens canviem diverses vegades de taula i no comencem bé la nit.
Ja sabeu com m'agrada fer el ple demanant precisament el que no tenen: ostres! Per què no ho avisen abans?

Ilercavònia 2022 Ic  Terra Alta
100% Garnatxa Blanca
13,5% vol
Altavins. Batea, Tarragona
16 € (Aprox. 8,46-10,80 €)
Fruita blanca, punt salí i amarg. Agradable.

(Els ilercavons van ser una tribu ibera que va ocupar aquests territoris -fins Sagunt i Mequinensa- entre els segles VI i I aC)



Aigua (2 €)

Ensalada Estany, amb salmó que marinen ells mateixos -ens ho diuen diverses vegades-, anguila fumada, carabasseta, anxoves...  Molt bona (17,50 €)




Canyuts (navalles del Delta, o navaixes; 18 €)
Molt menudets, mai n'havia vist de tan xicotets; bons




Cloisses de l'àvia, amb pernil; no pensàvem demanar-les, però hi han insistit molt, i com que ens hem quedat sense les ostres... (18 €)
No ens agraden massa, i reben fatal la crítica -no ho hauríem dit si no ens hagueren preguntat tantes vegades-.

El que és realment incomprensible en un lloc com aquest és el pa que trauen, horrorós, però ja no ens atrevim a dir res.


Sépia (16 €)

Molt bona.


Per a les postres, compartim un Tatin (7,60 €)
Deliciós

Café (1,50 €)

Total: 32,20 € x 3

Parlen català

Hi hem viscut una experiència un poc estranya, però és un lloc recomanable.

Un altre dia, tornant de passejar, pensem a fer-nos unes ostres per a l'aperitiu -les ostres- sense haver reservat taula.
Vi (4,50 € x 2)
Total: 11 € x 2

L'ama ni tan sols ix a saludar, i el "Jack Sparrow" ens tracta amb certa displicència.
No ens diuen ni d'on són les ostres (suposem que del Delta; mitja dotzena 13 €) ni quin vi ens han posat (un sec i un afruitat).
Tant se val, no ens han amargat el moment.

Jo no havia sentit a parlar de la tonyina de Balfegó (es pesca la tonyina entre maig i juny, es deixa en unes instal·lacions a uns 5 km de l'Ametlla i després es va comercialitzant), però ara l'he de tastar, clar. A l'hotel ens recomanen El molí dels avis (menú degustació tonyina 75 €, sense beguda), La Subhasta i Oh! Mar (Plaça del canó, 1. L'Ametlla de Mar - 977 456 511), on gràcies a l'astúcia d'Amparo trobem una bota que ens fa de taula.
Buñibuiri/Buñoguiri, tonyina en dues formes: una boleta com un bunyol i un niguiri per damunt (14 €)

Sashimi de tonyina (14,60 €)

Polp a la brasa (18,50 €)

Cervesa (2,25 €)
Vi (3 € x 2)
Total: 18,45 € x 3)

Tot molt bo. 
Una altra cosa són els comentaris menyspreadors, totalment gratuïts i fora de lloc, cap als molts Omars que pot haver-hi en la zona servint taules.

No entenem massa bé quan l'ama ens parla en català i quan en castellà.

Després passegem pel port i al centre (Crême de la Crême. Major, 12) ens fem un gelat de pastís de formatge (o de xocolate i maduixa; 3 € x 2)


Els dos dies hem desdejunat a la
Pastisseria Neus (Andreu Llambrich, 44; els barets amb vistes a la mar obrin tard o ofereixen menjar molt guiri)

Café amb llet (1,50 €)
Croissant de mantega (1,30 €)




Una escapada molt recomanable.