divendres, 29 de juliol del 2022

"lo peix a qui se'l mereix" *

divendres 22 de juliol
Una escapada de cap de setmana ens porta a Peníscola. Arribem a l'hotelet (Hosteria del Mar. Avda Papa Luna, 18) i de seguida anem passejant cap al centre, a la quasi-illa. Seguint la recomanació de Ramon, i perquè ens ve de pas, triem Casa Granero (Baixada Font, 15) per prendre una cervesa (2 € x 4) i fer un mosset.
En la cuina peniscolana destaquen plats com l'allipebre de rap o de polpet, el suquet de peix o remescló i molts arrossos i fideus mariners. Hi ha molt de marisc, com dàtils de mar, caragols punxencs (amb DO  Peníscola), caixetes, espardenyes, llangostins, cigales... Existeix la Denominació Peix de Peníscola.
Tenim taula al carrer, no massa còmoda, però amb un airet ben bo.
Compartim al centre:

Sardines (10 €)
Mollets (10 €)

Mar de Ons
DO Rías Baixas
100% Albariño    13% vol.
Bodegas Aguiuncho. Sanxenxo, Pontevedra
18 € (Aprox. 9 €)



Musclos a la marinera (9 €)
M'agrada tastar les clòtxines cuinades de diferents maneres, que no es diga, però al final les que més m'agraden són les que estan fetes únicament al vapor, i sense res més.


Albergínia cruixent (10 €)
No compleix les expectatives, però no està malament



Encara afegim uns calamars a la romana (12 €)


Res és especial, però tot està bo, i ens atenen molt bé.

Total: 19,25 € x 4

Parlen valencià, del Baix Maestrat


I acabem la nit en la terrasseta de l'hotel, amb uns gintònics i una bona xarradeta
dissabte, 23 de juliol
Un passeget matiner voreta mar i després desdejunem a l'hotel. No he fet cap foto, però el desdejuni ofereix moltes possibilitats, en quantitat i qualitat: sucs, café amb llet (de moooltes varietats), pastissos, dolços, fruita, carn freda, formatges, melmelades, ous de diverses coccions, iogurts...
Un poquet de platja -sí, soc molt pesada i ho he dit moltes vegades aquests dies: "Quin plaer banyar-se en la mar cara al castell de Peníscola!"- i a dinar, que tenim reservada taula a les 13,30 h sota la figuera de Porteta (Porteta, 18 - 964 489 774 fb), restaurant que coneguí gràcies a Ramon en 2020 (katablok).

Per circumstàncies que no venen al cas, dos arribem en avançada i ens demanem un vermut (3,80 € x 2)
Vermouth Iris Roig
16% vol / 150 botànics!!!
De Muller. Reus
[Aprox. 5,80 €]

La rereguarda prefereix cervesa (3 € x 2)




Després, una botelleta de vi
Primicia Blanc DO Terra Alta
Garnatxa Blanca
Criança sobre mare
13,5% vol
Celler Batea. Batea, Tarragona
15,50 € (7,80 €)
Fruita blanca, herba... fresquet.


Compartim a taula:

Unes ortigues de mar arrebossades (Anemonia sulcata, 15 €). 
Boníssimes; mar en estat pur.



Navaixes a la planxa (13,50 €)



Pa (1,30 € x 4) i, insistint, allioli i tomaca (2,50 €)



Llagostins de Peníscola (25,80 €)
No entrarem en la polèmica de Vinaròs-Peníscola; en la pàgina del primer posa que comprén la zona del Delta a Peníscola; crec que no tenen Denominació d'Origen. 
La cua republicana, no la veig.









Arròs negre (15,90 € x 2)
Ens sembla que es riuen un poc del fet que demanem dues racions per a quatre; doncs encara com, perquè està molt salat. Ho comentem al final i, tenen raó, ho hauríem d'haver comunicat al principi.

Per a les postres, un poquet de meló (3,30 € x 2)
I com que hem de parlar de tot, ara toca parlar del meló. A ma casa sempre hem menjat a l'estiu meló d'alger (mai de moro ni d'aigua ni síndria ni *sandía) i meló (o meló tendral o de tot l'any). A ca mos iaios, encara hi ha els clauets a les bigues del quartet dels animals d'on penjaven els melons amb unes cordetes i així duraven almenys fins a Nadal  (Consum).
Café (1,60 € x4)
Total: 34 € x 4
Parlen valencià (no tots, clar)
El lloc, privilegiat, meravellós; el servei, millorable.
[La porteta fou l'embarcador principal de la ciutat i l'únic fins a la construcció del Portal de Sant Pere a principis del segle XV (papa Luna). Jaume I el convertí en port franc per a l'exportació de cereals. A l'Edat Mitjana s'hi exportaven blat, llana i ceràmica. Després fou l'embarcador de vi, aiguardent i garrofes.]

Una bona migdiada, un banyet, un passeget pel nucli antic i, sense adonar-nos-en ja és hora de sopar, però no hem reservat i tot està de gom a gom. Ens donen taula en un lloc amb un nom ben original, Vista al Mar, que, com el seu nom indica, està cara a la mar (Príncep, 4 - 964 481 231 - lovepeniscola), encara que a poc a poc va fent-se fosc i ja no la veurem.
fb
Compartim uns plats al centre que no tarden gens a servir.

Viña Cartín 2021 DO Rías Baixas, Val do Salnés
100% Albariño
13% vol.
Terras de Lantaño. Baceiro, Pontevedra
19 € (Aprox. 7,25 €)

Sépia a la planxa (19 €)



Polp a la graella amb romesco (22,50 €)

Comencem a advertir per què els plats apareixen tan prompte a taula: el menjar deu estar quasi fet i hi donen només l'últim toc.



Peixet fregit (16 €)


Tellines (15 €). 
Per què les han portades al final? No ho sabem; jo les hauria servides al principi.

Ni postres ni café (Tornant a l'hotel ens farem un gelat. En la vida he vist tantes cues en tantes geladeries!!! Nosaltres l'hem comprat en una sense cua, i no està malament) 🍨
Total: 23 € x 4

No és un lloc especialment recomanable pel menjar, però sí per la ubicació; són amables i diligents.

Parlen valencià

[Hem vist diverses vegades una botiga de tomaques que ens crida l'atenció, La casa de los tomates, amb 14 varietats i una bona grandària, però al final hem fet tard i no n'hem comprat. Tampoc no hem comprat la cervesa Badúm ni el vermut ni regalets... dessaborides!]
diumenge, 24 de juliol
Complicacions? Poques! La mateixa rutina d'ahir: passeget per la platja i desdejuni a l'hotel, amb escasses variacions (bé, alguna ja ha sabut fer-se el café). Deixem la maleta preparada i tornem a les hamaques de la platja: ombreta, banyet, lectura, xarrada... quina manera de patir!

Havíem reservat taula al Muva Beach, però entre que estava al costat de Porteta on ja havíem estat, que el dinar havia de ser de 13 a 15 h i que hauríem de passar molta calor fins a arribar-hi, la nit anterior decidim anul·lar-la. I què fem? Ens quedem a l'hotel mateix.

Cervesa (2,50 € x 7) i papes (1,90 €)
Vermut casolà (3,70 €)


Clòtxines en escabetx i papes (4,50 €)
Tomaca, ceba i tonyina (6,80 €)
Ensalada russa (5,60 €)
Pa amb tomaca (2,20 €)

Café (1,80 € x 4)

Total: 12,50 € x 4

No parlen valencià (a l'hotel, sí)


Vesprada de piscina i platja, segons gustos, i toca tornar a casa. 
Sempre és un gust estar amb vosaltres, xiques. *Nosaltres sí que ens mereixem el peix (com diuen per ací, "Lo peix a qui se'l mereix, l'espina al gat.") i molt més.
Lo peix per qui se'l mereix. Joguet en un acte, Tomàs Martínez