divendres, 8 d’abril del 2022

En ValenciaBonita llig que el 12 d'abril "se inicia oficialmente la temporada de la clóchina", que durarà fins a principis de setembre. I ja tenim el "temeta": clóchina? Al diccionari de la RAE no té entrada, però ací tot el món sap de llengua i, per tant, que clòtxina/ clóchina és la d'ací, i mejilló, el d'allà (la diferència la fan tant valencianoparlants com castellanoparlants). 
Al DOGV 27/7/2007 llegim "Després de realitzar els estudis tècnics corresponents, l’Institut Valencià de Qualitat Agroalimentària ha estimat que, per les seues característiques i qualitat, la clòtxina és un producte amb mereixements suficients per a ser objecte de l’aplicació de les previsions de l’esmentada disposició, acollint i impulsant la iniciativa dels operadors econòmics que així ho han sol·licitat a la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació (...) queda inscrit este producte en el Registre de Productes Agroalimentaris amb Marca de Qualitat CV."
En la versió en castellà, apareix la paraula «clóchina», entre cometes.
Per si faltava alguna cosa, a ValenciaSecreta diuen "todo un orgullo en la terreta". Xe, que valencians que som dient "terreta"! També hi fan literatura, no vos penseu: "La clóchina no quiere pronunciar la erre. O simplemente no puede. Es tímida por naturaleza y la luna dicta siempre sus tiempos"; la clòtxina es menja en els mesos sense "erre" (maig-agost), o entre la lluna plena d'abril (16 d'abril) i la minvant d'agost (13 d'agost?)
El Comidista diu que "las clóchinas són las hermanas pequeñas, finas i valencianas del mejillón"; en altres llocs que és la cosina germana menor.
En fi... com vos agraden? Només al vapor? Amb llima, all, pebre negre? Amb nata, o curri, o tomaca...?