dilluns, 20 de juliol del 2020

PortaCoeli peniscolà

diumenge, 19 de juliol de 2020
Ramon ens havia descrit amb tanta emotivitat un dels seus restaurants favorits, amb la tauleta de cara a la mar, davall la figuera, als peus del castell de Peníscola... que Porteta (C/ Porteta, 18. Peníscola - 964 489 774) ocupava un lloc preferent en la nostra llista de pendents. Ell mateix, fa uns dies, ens feu la reserva de LA tauleta per a avui.
Supose que el nom del carrer té a veure amb la ubicació, a peu de la muralla del castell; o potser és la porteta al cel.
Arribant al poble, ja ens trobem amb el tema recurrent de la n/ñ en els rètols indicadors; i el cartell de lletres de colors del passeig, amb ñ, clar, que fa més de mudar. Sembla que el topònim Peníscola (forma documentada al segle XIII) no té res a veure amb penyal, sinó amb paene "quasi" + insula "illa" , però anem al que anàvem, la nostra figuereta. La reserva és a les 13.30, hora de guiri; el lloc està bastant tranquil i, per un momentet, m'he sentit transportada a aquells anys 60 quan els estrangers venien i es trobaven amb el paisatge verge del qual els nostres avis i pares a penes podien gaudir.
La carta, en el Codi QR, com marca la llei; en castellà.
Aigua (2,50 €)
Pa (que no hem demanat: 1,30 € x 2)
Ensalada Atunera (8,50 €), amb encisam, tonyina, tomaca, cogombre, dacsa, olives negres i ceba. Tot i que d'ensalada ja en mengem a casa, abelleix, ben fresqueta, i amb bons ingredients.


Trencaclosques DO Montsant
100% Sirà
13,3% vol.
Cellers Pascona. Falset, Tarragona
15 € (Aprox. 7,25 €)

Crec que qualsevol vi ens apanyaria en un lloc com aquest, però no direu que no té un nom bonic... Fruita, fresc. Si tanques els ulls... és blanc, és negre, es rosat?


Espardenyes amb allada i ou (40 €). Ens pregunten si les volem a la planxa o així; havíem triat la primera opció, però la xica que ens atén ens fa dubtar amb un "Segur?", així que canviem. No havíem mirat el preu i no pensàvem que la ració seria tan abundant, però tant se val, estan molt bones, i a més a més així valoraré més quan Jj les pesca i les fa a casa.
Que no sabeu què són les espardenyes? L'espardenya de mar (Parastichopus regalis) és coneguda també com a llongo, llonguet o sola, i és una espècie d'equinoderm holoturoïdeu. Veriueu, veriueu.
elspeixos
Clòtxines amb all (10,90 €)
Arròs rossejat (quants noms per a aquest plat: rossejat d'arròs, rossejat, arrossejat, arròs sejat, arròs seixat, arroseixat...es diu així perquè l'arròs es rosseja amb oli abans d'abocar el caldo) amb gambes i allioli (15,90 € x 2). Molt bo.
Sé que sóc pesadeta, però és que em sembla un privilegi dinar ací; quin luxe!
Hauríem d'haver prescindit de les postres o conformar-nos amb un poquet de fruita d'estiu fresqueta, però... flam d'ou (4,50 €) i brownie (5,50 €)
Café amb gel (1,60 €)
Un licoret  com a detall.
Total: 61,45 € x 2
Parlen valencià (bé, només una dona).
Heu de conéixer aquest lloc, un raconet preciós per a festejar. I tampoc no cal que demaneu espardenyes...

Veieu la figuera , baix a l'esquerra?
Verema/Abreunvinito
Fotos boniques de Peníscola i Porteta a yendoporlavida