dijous, 30 de juliol del 2020

Cinc fraules despunten, inesperadament, a Vlc

dimecres, 29 de juliol de 2020
D'un dia per a l'altre, qualsevol excusa és bona per quedar a dinar. A més a més em trien el lloc, i damunt és un dels que tinc a la llista de pendents des que en vaig sentir parlar a Mr. Higón.
fb
Gran porta i finestral de vidre al carrer des d'on es veu la taula que tenim reservada. Com que sóc la primera a arribar-hi em trie el millor lloc, centradet i de cara cap a fora. L'espai és ben ampli. No sé qui ha dissenyat l'interior (sembla que ells mateixos), però m'ha fet gràcia descobrir a taula el ninotet The Golden Guest de Lladró.

Em demane un vermut mentre espere (uns minutets, però no m'hi sé resistir) 
Petit Vermut 
Petit Verdot amb herbes de la serra de Mariola
15% vol.
La Bodegueta Petit Vermut. Alfafara, Alacant
4,50 € x 2 (Aprox. 13,90 € 75 cl)
Molta fruita, fresc.

Hi ha que prefereix una cerveseta fresqueta Turia (1,50 € x 3)


A la Guia Hedonista llig que "fraula" "es una palabrita en valenciano para señalar esas fresas aromáticas, más bien pequeñas, salvajes e inesperadas que despuntan entre los zarzales". No en tinc constància (a l'AVL -on fraula i maduixa tenen entrades independents sense que una remeta a l'altra, i la definició és exactament igual- o al DCVB tampoc), però si ells ho diuen... També hi llig que a Benimaclet hi ha el carrer de les Fraules, i que a la carta hi ha la història, però no la podem llegir i no sabem si els "protagonistes" hi tenen alguna relació (sembla que Benimaclet fou un centre important en el cultiu de les fraules).
Roseta Félix i Daniel Malaví es conegueren al restaurant Poblet de Dénia; després ella treballà al Celler de Can Roca (amb Jordi, el germà menut, el del dolç) i ell a Quique Dacosta (on també hi ha figuretes de Lladró) i a Ricard Camarena;  en desembre de l'any passat obriren Fraula (Ciril Amorós*, 84. El Pla del Remei, l'Eixample - 680 348 120), i vingué el confinament...
Hi ha carta, que es pot llegir amb el Codi QR, i un menú Executiu (17 €) amb tres entrants per a compartir, un plat principal que es pot triar entre tres opcions i postres.
Detall de benvinguda: pa bufat farcit amb emulsió de tomaca i bonítol i bonítol curat en sal.
El pa, de forment negre, casolà, és molt saborós; a poquet a poquet no en deixem ni una molleta (1,50 € x 5)

Losada 2017 DO Bierzo
100% Mencia de vinyes velles
10 mesos en roure francés
14,5% vol
Losada Vinos de Finca. Cacabelos, Lleó
19 € x 2 (Aprox. 11,50 €)
Molta fruita; dolcet i llépol; fàcil.


Aigua Fuente Liviana 50 cl. (2 € x 3)


Entrants:
Gamba blanca, tomaca rosa i sopa de piparres dolces. Quin bon començament! Fresc, deliciós.

Brioix de cocotxa de lluç amb emulsió de pernil ibèric

Palaia fregida amb escabetx de carlota. Senzill i abellidor.
El atifells i els coberts obrin debat: daurats? bonics? Laguiole (Jean Dubost) o Arcos?
Plats principals
Jo, peix de llotja (pagell), amb suquet i allioli de safrà. Bonic i bo.
Llom de vaca, foie i rostit de cabriters (rebozuelos). Diuen que està espectacular. Jo sóc de les que tasta els altres plats, però, mira, ara, no... Suplement de 3 € x 2
Cap de les cinc hem triat l'arròs de calamar de platja, floricol i polp 

Postres:
Prunes al porto amb gelat de vainilla
O flam de café amb xantillí de mascarpone
Amb el café (illy; 1,40 € x 6 + 1,50 €), uns petit fours espectaculars de pinya colada amb coco i cirera banyada en amaretto.
Al final, Roseta i Daniel passen a saludar i els felicitem.
Ens abellien unes cireretes extra; primer sembla que sí, però després no ha estat possible.
Total: 33,18 € x 5
Lloc molt recomanable.
No parlen valencià

Fotos de Dora la fotografiadora, i alguna meua

-------------------------------
*Ciril Amorós i Pastor (Russafa, 1830 - València, 1887) fou un advocat i polític valencià, diputat a les Corts Espanyoles durant la restauració borbònica. 
El 1865 fou nomenat governador civil de València, i durant el seu mandat ordenà la demolició de les muralles de València. El 1867 fou elegit diputat pel districte de Llíria a les Corts Espanyoles pel Partit Moderat. El 1875 formà part de la Diputació provisional i de la Junta de Notables que va redactar la Constitució Espanyola de 1876. 
Amb Josep Campo i Pérez -marquès de Campo- i Juan Navarro Reverter va formar el triumvirat que va emprendre les tasques fundacionals de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de València, creada per Reial Ordre de 31 d'agost de 1877. Simultàniament, es va vincular al moviment renaixencista valencià, i atènyer la presidència de Lo Rat Penat l'any 1886, la qual no arribaria a exercir efectivament en estar ja afligit per la malaltia que li provocaria la mort. 
La ciutat de València va donar-li el seu nom en 1890 a l'antic carrer del Port, on va tenir la seua residència.