diumenge, 18 de novembre del 2018

Foios amaga un misteri

Kata 149 - Salva, 16/11/2018 La DO misteriosa: Terra Alta 

Dia molt plujós, perilla la kata, però finalment podem arribar tots a Foios per a descobrir el misteri que se'ns proposa.
Hi haurà una primera fase cega i després una altra amb la informació dels vins.
Sabem que són tots vins de la mateixa DO i zona geogràfica; són quatre varietats distintes, 3 100% i una 70%, però amb cert parentiu, un vi ja l'hem tastat i ens agradà; se'ns donen els anys, els preus, i la graduació alcohòlica.

1. Herència Altés La Xalamera 2016
Raïm: Garnatxa
Roure francés de 500 l i 6 mesos en fudre de roure austríac
15% vol
Celler: Herència Altés. Gandesa, Tarragona
Enòleg: Jaume Clua (i Claude Gros)
Preu: 24,90 €

- Capa molt baixa, porpra? robí? roig, rivet taronja, net, brillant
- Puromoro roig, fruita, flors, cap de fruites, tocs balsàmics, lleugerament envernissat
- Bona acidesa, tot integrat, final amarg, alcohòlic
M'agrada

2. Bàrbara Forés El Templari 2016
Raïm: 70% Morenillo, 30% Garnatxa
13 mesos en roure francés          13,5% vol
Celler: Bàrbara Forés. Gandesa
Enòlegs: Mª Carme Ferrer/Josep Lluis Pérez
Preu: 14,90 €

- Capa baixa, gerd, cirera, menys brillant, rivet rosa, dens, glicèric
- Rosa, tabac, poca fruita, espècies, clau, herba
- Maduixa, més elegant, bon pas en boca


3. Tremenda 2013 
Raïm: Samsó (carinyena, mazuelo)
14 mesos en roure francés      15% vol
Celler: Vins del Tros. Vilalba dels Arcs, Tarragona
Enòleg: Joan Ramon Bada
Preu: 22,20 €

- Capa alta, picota negre, glicèric
- Almesc?, vestuari, potent, no fruita, fusta, espècies, pebre blanc, figues, canyella,
- Amarg, astringent, ferment lacti, gingebre, pebre, picant, espés, fusta resinosa,

4. Finca La Personal 2015
Raïm: 100% garnatxa peluda
12 mesos en bóta i 3 en dipòsit   14,5% vol
Celler: Edetària. Gandesa
Enòleg: Joan Àngel Lliberia
Preu: 39,80 €

- Capa baixa, cristal·lí, net, robí
- Floral, flor marcida, sulfúric, càmfora, borumballa
- Licorós, llarg, picant, àcid
És el que menys m'agrada.

Dokukata


Per a sopar, pernil, llonganissa seca, tomata amb bacallà fumat i amb moixama, truita amb creïlla de la mamma, ensalada verda, rosca de pa amb formatge i sobrassada

empanada gallega...

i costelles.

Per a les postres, fruitetes roges,

xocolate amb taronja confitada, coca d'anous i panses, coca cristina, galetes de xocolate,  i fins i tot TorróViena Meivel!

(Damel, Paterna). Meivel fou fundada a València en 1935 i des de 1949 (sembla que després d'un viatge a Àustria amb el València CF) produeix el Torró Viena Meivel, una galeta de neula farcida de praliné de torró o cacauet i banyada amb una cobertura de xocolate amb llet.

Cafés, infusions... i


Château La Gueylardie 2010 Monbazillac AOC
Sémillon, Sauvignon, Muscadelle
Château La Gueylardie. Mont Basalhac, la Dordonya, la Nova Aquitània
Xavier Giannorsi