diumenge, 7 de gener de 2018

Cap d'Any a Bolonya. "Auguri!"


Coneixem moltes ciutats amb un malnom que en recorda l'origen històric o que les descriu: Roma, “la città Eterna”; Venezia, “la Serenissima”; Firenze, “la Bella”; Paris, "Ville Lumière"; Nova York, "The Big Apple"; València, "la ciutat del Túria"...  Bologna en porta tres: “la Dotta, la Grassa, la Rossa”. En diuen la Ciutat Roja pel color de les seves teulades, i per ser un dels centres del Partit Comunista Italià i de la resistència dels partisans contra els feixistes, en la Segona Guerra mundial (a més dels tendals de les finestres i de Ferrari, Ducati, Lamborghini, Maserati...); la Docta, per la seva Universitat (la més antiga del tot el món, creada el 1088) i la Grassa, per la seva excel·lent cuina. Nosaltres no és que hàgem menjat malament, hem fet el que hem pogut ja que no havíem reservat res i hi ha llocs tancats i llocs de gom a gom.

Comencem fent els guiris al Mercato di Mezzo: impossible. Ens quedem al carrer Pescherie Vecchie, al 051 Zerocinquantino.
Taglierone (amb la típica mortadel·la bolonyesa, pernil de Parma, formatge Grana, Parmigiano Reggiano, squacquerone, formaggio di fossa... 16 €) i cistelleta de pa (4,50 €)


La tigella (o crescentina o crescenta) és un panet típic de les festes a Mòdena i Bologna, encara que supose que ara hi ha sempre per als turistes.
Amb una copeta de vi  (4 €) i una cervesa Ichnusa sense filtrar (5 €)


"Platos típicos de Bolonia (que no deberías perderte)"
"Los sabores de Forlì-Cesena (Emilia-Romagna)"

Un dels llocs tradicionals per a l'aperitiu i per al café és el Zanarini. Antoniazzi Di Beduschi (Piazza Galvani), així que... espresso macchiato (1,30 € x 2), un pastís (5 €) i un panettone monoporzione (7 €). Amb detallet d'aigua frizzante.


A les 5 de la vesprada ja és de nit. Fem una paradeta per a uns vinets a Bottega Portici, davant de les torres Garisenda i Asinelli (3 € x 2)

Solco Lambrusco dell'Emilia IGT
semisecco frizzante
100% Salamino
Cantina Paltrinieri. Sorbara, Mòdena

(es deixa beure)

La Manzina Pignoletto Frizzante  Colli Bolognese DOC
Pignoletto
La Manzina. Monteveglio, Bologna

(no ens agrada)

A la nit, pretenem sopar al tradicional Diana, però no pot ser, i no tenim ganes d'anar pegant voltes. Ens agafen al Ristorante Pizzeria Victoria (Righi Augusto, 9). No problem.
Jo sabia que els italians menjaven llentilles per al cenone di capodanno, i en demane perquè com deia De Filippo, "Essere superstiziosi è da ignoranti, ma non esserlo porta male", però va i resulta que es mengen després de les 12 (ací ho podeu llegir) (6 €).
I també em demane un plat tradicional: la cotoletta alla bolognese (xulla de vedella empanada, amb pernil i formatge parmesà (19,50 €)


JJ, pasta farcida

Per a les postres, fruita natural i tiramisú (primer porten una crema indeterminada; quan els ho advertim, en porten una un poc menys indeterminada. 7 € x 2)


Ens cobren 8 € dels coberts; al compte apareixen 4 postres i el doble del que val la cervesa! (reclamem i passem de 93,50 € a 76 €)

En la plaça Major, se celebra il Rogo del Vecchione (enguany "Il re è nudo"): es crema el passat per a desitjar-se un bon any. També hi ha música i focs artificials (com en Falles, xe!).




No sé per què m'ha pegat per comprar raïm i Spumante, i brindem amb la tv1!

FranciaCorta Cuvée Primus Brut
FrancaContea. Adro, Brescia, Llombardia
15,99 €






M'havien contat que l'1 de gener era tradicional pujar caminant al santuari de Madonna di San Luca, però plou i hem de canviar plans: anirem a buscar els 7 Secrets de Bolonya (BolognaBologna'nin, Aurin). És divertit: la Finestrella des d'on es veu una canal, els atributs de Neptú, l'arc dels murmuris, les tres fletxes, el Cannabis Protectio, la Meridiana de Sant Petroni (com que no hi ha sol, queda pendent) i la cara del Diable (prop hi ha una de les places que més m'ha agradat, la de Sant Esteve -Santo Stefano-, amb les set esglésies).
Buscant una pizzeria que ens havia recomanat una "Erasmus", trobem el Ristoro del Meridione. Trattoria Belle Arti (Belle Arti, 6) i ens apanya.
Compartim unes clòtxines (cozze; 11 €)


Jo, crema de faves i xicòria alla Materana (té color de fesols, però més gust de faves; no sé...; 8€)


i Bocconcini del Brigante (a Internet havia vist que els bocconcini són boletes de mozzarella, però em trauen un plat de carn que no m'abelleix gens; 16 €; Jj me'l canvia)


Jj, tagliatelle al ragù bolognese e parmiggiano (9 €)



i bacallà alla Lucana (amb nyora; massa fet; 13 €)


Ens cobren 2,50 € x 2 del cobert.
Dues copes de vi, un Pinot Bianco Grigio DOC, i un Nerello Calabria (4 € x 2).
Total: 35 € x 2

A la nit sí que cau Pizza Casa. Una pizza Margherita (2,50 €) i una Calzone (5 €). Amb aigua i Coca-Cola, 5 € x 2! Curiosa experiència.



Al mercat delle Erbe es pot comprar menjar i seure en tauletes a prendre-se'l. Molt agradable.


Tornem entre setmana al Mercato di Mezzo i ja no hi ha tanta gent. Comencem amb un aperitiu i un vinet blanc i acabem sopant.
A Bolonya (i al nord d'Itàlia) és freqüent prendre un aperitiu de vesprada, cap a les 18,30-19h, i se serveix amb diversos platerets d'on pots agafar tot el que vulgues. Avui hi ha papes, uns rotllets (pane di matera) i pasta.
"El aperitivo italiano y sus reglas"
Per a mi un Aperol Spritz (3 de Prosecco, 2 d'Aperol, 1 de soda; animalgourmet: Campari o Aperol?)



(Hauré de tornar a Le Stanze a tastar "l'Spritz perfecte").


i per a JJ un blanc "mineral", una malvasia!

Malvasia IGT Perticato Beatrice Quadri
Il Poggiarello. Quatro Valli. Travo, Piacenza
Molts menys dolça que la nostra, però mineral...?






Després demanem dos plats de pasta, un de tagliatelle d'ortigues alla bolognese i l'altre de tortellini amb mortadel·la (8,50+7,50 €).




I una copeta de negre
Petramora 2013 Romagna DOC
Sangiovese
Fattoria Zerbina. Faenza, Ravenna


Total: 16,50 € x 2




“Si mangia più a Bologna in un anno che a Venezia in due, a Roma in tre, a Torino in cinque e a Genova in venti” (Ippolito Nievo, Confessioni di un italiano, 1867).

-------------------------
A Mòdena, ja sabíem que l'Osteria Francescana estaria tancada. Potser algun dia... Després d'algun intent per a dinar, acabem en el Gran Caffé (piazza XX Settembre, 35), on, almenys, ens atenen molt bé:

Ensalada Ghirlandina per a compartir.
Per a mi, uns tortellini in brodo (brou).


Per a JJ, uns tagliatelle alla ragù


i pollastre picantet

Dos copetes (calice) de vi (4 € x 2)
Vallona Pignoletto
Fattorie Vallona. Valsamoggia, Bolonya

San Joves 2014 IGP Forli Rosso  Emilia-Romagna
Sangiovese
10 mesos en roure
13,5% vol.
SaDiVino. Predappio, Forli-Cesena (90 km Bolonya)



No cobren cobert. Aigua: 3 €
Total: 24 € x 2

Al mercat Albinelli de Mòdena es poden trobar bones fruites i verdures, formatges, carn, peix, vins...

tripadvisor

tripadvisor
----------------------
A Ferrara tenim algun restaurant recomanat, però també n'hi ha tancats. Amb el Tripadvisor triem el Lemòkò.

Un restaurantet (amb 6-8 taules) dins dels jardins del palau Spisani (via Byron)



Hi ha carta i diversos menús. Triem el "Crudo e Cotto" (45 €; "Ispirazioni val 75 € i "Solo Crudo", 50 €).

La carta de vins és ampla, amb molts espumosos i molts blancs. Solament tres negres i no els tenen tots!

Antani
Sirà i Sangiovese
13,5% vol.
La Tognazza. Castel Gandolfo, Roma
16 €

Fruita, espècies, punt dolç; agradable.



Detall: Biscotto di pasta frolla salata



Tartar de ricciola (círvia, pez limón), gelatina de basilisc, quinoa fregida, salsa de porro caramel·litzat


Salmó salvatge marinat i fumat amb xantillí de gorgonzola i api


Vieires (2) amb crema jardinera de verdures i pa


Passatelli (brasatello?) in brodo amb tomata i formatge


Sépia, berberetxos, ametla, crema de bròquil, pa ratllat.


Gelat dolç i salat: crema d'ametla, ametles, ruca, mel i melmelada de bresquilla.


No cobren cobert, ni pa (i això que ens el canvien dues vegades).
Aigua amb gas Maniva: 2 €
Café (amb xocolatina): 2 €. Podríem haver eixit a prendre'l al jardinet, que fa bon dia, encara que fred.
Total: 55 € x 2
Tot molt bo. Lloc recomanable.

A la plaça Trento e Triesta hi ha un fabulós mercadet ambulant amb artesania, olives, espécies, dolços...

La befana va carregant regals per a repartir-los...


Hi ha una parada que és tota de regaléssia!!!


En una altra parada comprem el típic pampapato (el pa del papa), que naix cap al 1600, quan les monges del Monestir del Corpus Domini de Ferrara, inspirades en una antiga recepta del gran cuiner Cristoforo da Messisbugo, elaboren un dolç per a enviar-lo a las grans personalitats de l'època. El cacau feia poc que havia arribat d'Amèrica i era un luxe; el xocolate negre n'és l'ingredient essencial, tant en la massa com en la cobertura; pot portar avellanes, ametlles, canyella, pebre...
Dolciaria Tina. Fiscaglia-Migliarino, Ferrara.


La Coppia ferrarese (ciopa, ciupeta o pane ferrarese) és un pa típic amb IGP de la província de Ferrara.

No hem patit, no. Però la pròxima, millor.