dilluns, 8 de gener del 2018

Tirorí tirorí... on estan les garrofes del rossí?

divendres, 5 de gener, Nit de Reis
No sé si sóc llunera -crec que no- però sí que canvie constantment d'opinió i em deixe dur pels que saben. Al meu poble sempre hem dit els "Reixos" o "Reissos", que jo no sabia com escriure perquè només havia vist escrit "Reyes Magos"; quan comencí a estudiar valencià em van fer veure que això era un doble plural i que havíem de dir "Reis"; m'ho creguí i intentí corregir-me. Després he llegit altres explicacions, com que potser ve de l'antiga forma reig, i que és una joia de la família que hauríem de conservar. Com ho veieu? [Ací podeu llegir-ne alguns articles:  Agafada al vol. Teresa Tort /  Clar i en valencià. Eugeni Reig /  Pren la paraula. Josep Lacreu]

El cas és que la nit de Reis / Reixos tinc la família a casa. Només queda una xiqueta que hi crega, però en la màgia, o almenys en la il·lusió, tots ens veiem entrampats. Un berenar-sopar sense res especial: pernil, carn freda, formatges, salmó, moixama, patés... i una bona truita de creïlla amb dotzena i mitja d'ous.



Cepas Viejas Bobal 2014 DO Utiel-Requena
100% Boval
Criança en bótes noves de roure americà i francés
13% vol.
Bodegas Murviedro. Requena
Aprox. 10 € (Verema)
Fruita madura, regaléssia, vainilla... molt bo.




La mare ha portat taronges acabades de collir de l'arbre, i el meu germà menut, el tortell (ací tots diuen "roscón"). Després de l'èxit de la casca de l'any passat, no hi he tornat a insistir.
Com a novetat, el pampapato que hem portat de Ferrara



El cupatge de Mestres Reserva Especial DO Cava
Macabeu, Xarel·lo i Parellada
12% vol.
Mestres. Vins de Cava. Sant Sadurní d'Anoia
Degorjat: novembre 2017
Aprox. 10,60 €





Quan jo era menuda, de nit deixàvem parada una cistelleta amb garrofes per als camells i unes copetes de conyac per als Reis, que ens despertaven de matinada amb un soroll fort en deixar-nos els regals a casa.
Qui posa garrofes avui? Nosaltres no, però tot i això, mentre  estàvem acabant de sopar tranquil·lament, hem sentit un bon soroll que ens ha fet cridar a tots i en anar a veurè què passava hem descobert un bon grapat de regals deixats de qualsevol manera. Gràcies, Ses Majestats.

I passa un altre any que parlem d'anar a veure la Cavalcada de Reis d'Alcoi; que sí, que arribarà el dia...



Dissabte, 6 de gener, Dia de Reis

Ahir passaren els Reis per València i avui per Foios. I per a celebrar-ho, després de l'aperitiu (amb favetes, ensalada, llangostins i vermut Vall de Gorgos, de Bodegas Xaló), el tercer putxero de Nadal, amb eixe arrosset tan espectacular



Coudoulet de Beaucastel Blanc 2014  AOC Côtes du Rhône
Bourboulenc, Marsanne, Viognier i Clairette Blanche
Château de Beaucastel. Corteson (Courthézon), la Valclusa, Provença-Alps-Costa Blava
26,35 € (Vinissimus)
Floral, mineral, fruites seques... Impressionant!








Amaren Reserva 2008 DOCa Rioja
100% Tempranillo
18-22 mesos en bóta nova de roure francés
14,5% vol.
Bodegas Amaren. Samaniego, Àlaba
Aprox. 30 €
Molt intens. Fusta, fruita, espècies, tabac...




Avui també hi ha taronges acabades de collir, i apareix la discussió de sempre: ara estan bones o ens hem d'esperar a març? Estan boníssimes. I per març, també ho estaran.

Com cada any, el panettone de xocolate de Torreblanca (enguany amb descompte nadalenc) i enguany també el pampapato de Ferrara.

diumenge, 7 de gener

I un altre any que em quede sense veure la Cavalcada de les 3 Reines Magues de València


"Les Magues omplen de color València malgrat l'intent de boicot ultra"