dijous, 18 d’octubre del 2012

Entrevins - Cata temàtica de Viognier

Guillaume Glories, Entrevins. Reina Doña Maria, 3 - Russafa
dimecres, 17 d'octubre

La viognier és una varietat de raïm molt poc conreada; es troba sobretot al Roine-Condrieu, Château Grillet i Côte Rotie-.
Les aromes varietals són les florals (magnòlia, marialluisa), la vainilla i les de fruita (mango, poma, meló, bresquilla, albercoc), semblant al Muscat i el Riesling. D'acidesa baixa, s'utilitza per a suavitzar els vins i donar aroma. No és apte per a l'envelliment, als 3 anys perd les aromes.
varietatsraïm

Comencem amb un vi que no pertany a la temàtica: 

0- Domaine d´Aupilhac Blanc 2011 Vin de Pays du Mont Baudile
ugni blanc (trebbiano, saint emilion, charante, white hermitage, white shiraz...), garnatxa blanca i chardonnay a parts iguals
aupilhac
Propietari i enòleg: Sylvain Fadat
Aprox. 9-11 €
-transparent, poc intens, brillant, net; rivet gris metàl·lic
-intensitat mitjana; despés més intens, fruita blanca verda, pera, pinya, flor del taronger, farmàcia, hidrocarburs...
-acidesa present, també l'acohol i un poc untuós: equilibrat.Postgust amarg, un poc salí; primaris "destruïts".


1- Inmacula 2011 D.O. Navarra
100 % viognier
Cia Vitivinícola Tandem. Lácar, Navarra
-menys daurat, més pàl·lid; reflex metàl·lic
-intens; animal, flors, aigua de flors, gerani, sofre, fruita madura. Després apareix més la fruita, pera, poma madura, bresquilla, caramel?; es rebaixa l'aroma animal
-acidesa alta, pero no molesta; alcohol, dolç  (no està tan redó com l'anterior, poc esperar i manifestarà millor la complexitat); no és massa estructurat, però manifesta "personalitat"

 2- Clos Cor vi 2011  DO València
100% viognier
Clos Cor vi (Russafa, València; vinyes a Moixent)
Enòloga: Ana Gómez
-transparent, daurat, reflex d'acer
-no tan intens en nas com l'anterior, més alcohol, fruites, flors, herba. Airejant-lo es manifesta més l'herba, lactis, anís, perd els cítrics (mandarina), un poc mineral, cloroform...
-acidesa baixa, alcohol, més dolç-glicèric
en boca apareixen els torrats; tànic,amarg, secant.
Interessant. El raïm és de ceps de 4-5 anys; hi ha un treball massa bo de vinificació per a un raïm tan jove. A més a més, cap a la primavera deurà estar millor.
"Clos Cor vi: todo al blanco" 
closcorvi

Curiós el joc de paraules Luis Corbí - Cor vi, però és que a més a més Luis Corbí és el farmacèutic de davant de casa (Russafa 48)!
asesorenologico.com
3-La Loye 2008   Condrieu. Côtes du Rhône
Domaine Jean Michel Gerin
100% viognier
-intens, groc plàtan, reflex gris
-intens, mantega, lactis, espècies dolces, vainilla, flors, terroir / més càrnic, albercoc madur, meló francés, gesmí, llesamí de nit, canyella rama, brioix calent
-acidesa alta, bona; alcohol. Este vi ha estat millor.
aprox. 42-45 €


-en els blancs, quan el reflex és metàl·lic, el vi està pujant; quan és taronja, està de baixada
-les aromes d'hidrocarburs vénen del terroir, és un sòl calcari
-les aromes de cloroform provénen de la vinificació, de la fermentació
-els tres pilars perquè el vi estiga equilibrat: acidesa + alcohol + sucre. El primer tast es fa per veure si hi ha l'equilibri; després ja es busquen sabors.
- el vi és un ésser viu, evoluciona (aromes reducció); amb els sulforosos, com amb un antibiòtic, es frena. Quan s'obri la botella apareix tota l'evolució de colp, amb l'oxígen va desapareixent (l'aroma animal)

Després hi ha una picadeta:
- bonítol en escabetx, servit en llauna
- creilles braves, quadrades
- cocotxes de bacallà

Preu: 22 €

Altres vins de viognier:
Vallegarcía Viognier, Castilla-La Mancha
Venta d'Aubert Viognier, Baix Aragó
El Escocés Volante El puño Viognier, Calatayud
El Linze Viognier Barrica, Castilla-La Mancha
Spanish White Guerrilla Viognier Barrica, Valles de Sadacia