dissabte, 7 de juliol del 2012

Oh, brother!

Kata 81 - Eva, 06/07/2012

Normalment, quan trobem un vi d'una bodega o d'un enòleg que ja coneixem i ens ha agradat, tendim a veure'l com si fóra de la família. Però que entenem per "germans menors"? Els vins de gamma més baixa del celler? Els vins que ixen tots els anys (en eixe cas, els majors serien els que sols ixen al mercat si són especials)? Els menys cuidats de la casa? Els més barats? Han de portar el mateix "cognom", "nom"...?
Podeu llegir ací el fòrum plantejat a Verema pel gran Higón (a partir d'una pregunta d'un bon amic, Pepe).
Bo, siga com siga, he pensat de preparar la kata amb dues parelles de germans, amb una diferència en el nom que indica que un és "més" o "menys" que l'altre (en un cas el major serà "I" i en l'altre el menut serà "petit".
En cata cega, informe que hi ha dos vins d’una denominació que pot ser Rioja o Ribera, i dos que són VT Castilla-La Manxa. Uns germans són 2009 i uns altres 2006 i 2008. Dos són tinta país (està clar quins) i dos són multivarietals, encara que en un predominen el merlot i el cabernet sauvignon). Fàcil.


Corimbo 2009D.O. Ribera del Duero 
Raïm: tinta país
Celler: Bodegas La Horra    Enòleg: Carlos Díez dela Concepción? Agustín Santolaya? 
Preu: 17,75 € (Añadas)

-Picota fosc, rivet morat
-Flors, caramel de violeta, compota, espècies / compota de fruita, balsàmic, espècies, pebre negre, fusta (“Abellís beure-se’l)
-Alcohol, potent però no intens, potser està verd, necesita doma; amarg. (“Infanticidi”). Per a uns és llaminer, per a altres és original.

Corimbo I 2009D.O. Ribera del Duero 
Raïm: tinta país
Celler: Bodegas La Horra    Enòleg: id. 
Preu: 37,25 € (Añadas)

-Color molt semblant 
-Torrats, café (infusió), més fusta que l’anterior. Complex, misterios, interessant, suggestiu… 
-Fruita en el seu punt, vellutat; mineralitat perfecta en el postgust; no és potent, però sí complex, interessant. 

Ei que vos recorden les etiquetes a les dels Roda? Sí, l'Agustín Santolaya de Roda (Rioja: Roda, Roda I, II, Cirsion, Bodega Roda Sela) ha muntat Bodegas La Horra (on hi ha Bodegas Hermanos Sastre), Burgos, sota la DO Ribera del Duero per a obtenir vins "menys fins, però amb una càrrega aromàtica i estructural molt potent". Corimbo 2008 va ser el primer. Les etiquetes porten dibuixada la variant del card, el corimbe, tres flors aliniades (als Roda estaven a distint nivell).

bodegaslahorra

"Expertos del tempranillo: cata con Bodegas Roda y La Horra"

"Llega Corimbo 2009"

efeagro
elcatavinos






Hipperia 2006, VT Castilla-La Mancha
Raïm: 47% merlot, 46% cabernet sauvignon, 5% petit verdot, 2% cabernet franc
Celler: Pago de Vallegarcía  Enòlegs: Adolfo Hornos, Javie García, Teresa Delgado
Preu: 18,50 € (Mesquevins)

-Color evolucionat 
-Cuir, òxid, metall, sang, medicines emmagatzemades? albelló? / clau rovellada, natura marcida, mineral 
-Fons licorós, com si la fusta de la bóta haguera tingut conyac, flors marcides, “pre RIP”


Petit Hipperia 2008, VT Castilla-La Mancha
Raïm: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, sirà
Celler: Pago de Vallegarcía    Enòleg: id. 
Preu : 11 € (Mesquevins) 

-Brillant 
-Inicialment aroma subtil, dolç, compota, mineral? vernís? fusta 
-Lleugerament àcid, “potencia tranquil·la” 

Distingir les parelles no ha estat difícil. En la primera, ha guanyat clarament el germà major; però en la segona ha guanyat el menut, potser perquè el major se n’ha passat.
A Verema trobareu tots els vins comentats pel nostre convidat Abreunvinito


Per a sopar bevem un Quincha  (en aquest cas, no el podem considerar el germà major de Mestizaje i Finca Terrerazo, o sí?

Quincha Corral 2004  VT El Terrerazo (València)
Bodega El Mustiguillo
96 % boval (?)  4% sirà (?)

Riquíssim en aromes: fruita negra madura, xocolate, regaléssia, fusta, tabac...
En boca, llaminer, elegant, potent, intens, redó.  
M'agrada tant! Es deixa beure a poquet a poquet, va contant-te cosetes, diferents, sensuals...mmm
                                         Llàstima que valga +50€

Un soparet fresquet: gaspatxo andalús (gentilesa de JJ, però amb el meu puntet de carlota), ensalada russa, tàrtar de tonyina (també a l'estil JJ), clòtxines, tellines, esgarrat, pernil, moixama, formatges...

I a les postres, per acompanyar un gelat casolà casolà de mango, el "convidat" ens regala un


Punt Dolç   DO València (Clariano)
Vi Negre Dolç Natural
Monastrell i garnatxa
Celler Heretat de Taverners (Fontanar dels Alforins)
Dolcet, sense ser dolç. Fruita molt madura, mores, olives negres, herba... (buf ja no estem per continuar...!)
fitxa
(aprox. 15,60€ / 50 cl)


dokument kata

kates