dissabte, 30 d’abril del 2011

kata 68 El intruso

Kata 68 - Mari, 29/04/2011
Es presenta la kata creada en honor d'un vi, a partir del qual se'n busquen dos més de la mateixa zona (Duero-Castilla León), de la mateixa varietat de raïm (amb una lleugera variació) i dels mateixos creadors, i un altre vi intrús (distinta zona, distintes varietats de raïm, distint creador).

1. Astrales 2006, D.O. Ribera del Duero
Raïm: tempranillo
Celler: Bodegas Los Astrales Enòleg: Eduardo García
Preu: 22 €

2. Aranleón HELIX 2005, D.O. Utiel-Requena
Raïm: 40% cabernet sauvignon, 30% tempranillo, 20% merlot, 10% boval
Celler: Aranleón Enòleg: Gonzalo Medina París
Preu: 13 €

3. Mauro 2008, D.O. VT Castilla León
Raïm: 86% tempranillo, 14% sirà
Celler: Bodegas Mauro Enòleg: Mariano García Fernández, Eduardo García
Preu: 21 €

4. Leda Viñas Viejas 2004, D.O. VT Castilla León
Raïm: tinto fino
Celler: Bodegas Leda Viñas Viejas Enòlegs: César Muñoz; Alberto i Eduardo García;
Preu: 29€ (?)

1. Color: Capa mitja alta, picota rivet gerd
Aroma: Fruita madura, compota, codony
Picant, pebre negre, espècies; perd fruita i apareixen notes vernís
Boca: Alcohòlic, pas fàcil, no apareix la fruita que s’esperava, sensació balsàmica, postgust lleugerament amarg
2. Color: Picota amb rivet un poc tella, capa mitja; glicèric
Aroma: Goma de pneumàtic, quitrà; caramel de cola, torrats; pebre roig, càrnic
Apareix la fruita i les notes làcties, iogurt de bresquilla; es manté la cola i la goma; més complex que l’anterior
Boca: Àcid, tanins dolços i suaus, curt, tampoc apareix la fruita que s’espera, persisteix gust enquitranat; un poc afrancesat, ja en decadència
3. Color: Picota amb rivet maduixa, capa mitja
Aroma: Humit, caixa cartró, tabac, heura,
Un poc més fresc, ixen els primaris!, més afruitat, sotabosc, cementeri, encens, torrats, iogurt,
Boca: Àcid, nata; no és potent, però és manté bé, equilibrat; alcohòlic
4. Color: Picota intens, capa mitja
Aroma: Tancat; mantega, un poc pegamentós
Mantega, rent
Boca: molt més interessant del que semblava en nas, agradable, pas fàcil, intens, tanins integrats, molt bo.

Hi ha partidaris del Mauro i partidaris del Leda (jo, del segon)

Sopar charro (de Salamanca)
farinato (embotit) amb mel
morcilla (butifarra negra) i longaniza (xoriço)
pernil de Guijuelo i cecina
patatas meneás
hornazo de Salamanca *
formatge de Hinojosa
ensalada de llentilles
truita de creïlla
Dolços de Salamanca
Vi:  Abadengo Crianza 2005, DO Arribes
Varietat raïm: Juan García

Bodegas Los Astrales (Verema)
Bodegas Los Astrales (quebodegaes)
Bodegas Aranleón (Verema)
Bodegas Mauro
Bodegas Mauro (Verema)
Bodegas Mauro (quebodegaes)
Bodegas Leda (Vinissimus)

*hornazo (farcit amb xoriço, llom de porc i ous durs): es consumeix durant tot l'any, però té un protagonisme especial durant el "dilluns d'Aigües" (següent al de Pasqua) a la ciutat de Salamanca. Els orígens d'aquesta festa es remunten al segle XVI durant el regnat de Felip II, quan el rei dicta unes ordenances segons les quals les dones públiques que habitaven a la Casa de mancebía havien de ser traslladades, durant la Quaresma, fora de la ciutat, perquè els homes de Salamanca evitaren les temptacions del pecat de luxúria. A partir del dimecres de Cendra, les prostitutes abandonaven la seva residència habitual i eren traslladades a l'altre costat del riu Tormes. Segons explica la llegenda, el Pare Putes era el capellà encarregat de vigilar, cuidar i atendre les meretrius fins el primer dilluns després del de Pasqua. En aquesta data aquest les conduïa de tornada a la ciutat, victorejat per una multitud d'estudiants que no estalviaven en hornazo, beguda i balls per celebrar l'arribada d'aquestes cortesanes amb una festa a les riberes del Tormes i barques engalanades.

Document Kata