dilluns, 24 de gener del 2011

Mustiguillo

Què us he de dir dels vins de Mustiguillo? Tots els coneixeu: tenim el Mestizaje, per donar a cada dia un puntet extraordinari; el Finca Terrerazo, per a uns moments un poquet més especials, un vi molt bo a molt bon preu i ... mmmm el Quincha Corral, que se n’ix.
Per fi, ens hem posat d’acord per visitar dissabte la Bodega Mustiguillo, al terme d’Utiel. Hi arribem cap a les 11 del matí; fa un fred que pela, però també un solet molt bo. Ens espera Jovi, ja de la família, que porta treballant en la casa des dels inicis (el segle passat, però “de raspalló”, 1999) (Antonio Sarrión, de qui Jovi parla amb veneració, està preparant un dels seus nombrosos viatges a l’estranger). Ens ensenya la terra del voltant dels antics edificis rehabilitats, on hi ha plantada vinya emparrada de bobal i cabernet (a la finca també tenen merlot, sirà, tempranillo...). Mustiguillo és el nom del paratge on està la finca Terrerazo, dins la qual hi havia una quincha (paret o sostre fet amb palla i fang), el corral...


Entrem al celler i Jovi comença a explicar-nos tot el procés posterior a la verema: el desrapament, el trepig o aixafada, la fermentació, la maceració, el trasbals, les anàlisis, l’embotellament, la criança... Per a ells és molt important continuar amb la tradició de la comarca, per això han apostat per la varietat autòctona bobal, però ho han canviat tot, sobretot pel que fa a la quantitat de raïm: no es tracta d’obtindre la major quantitat de raïm possible sinó la millor qualitat per a l’elaboració del seu vi (no vull ni imaginar el que deuen haver dit molts del poble quan els han vist tirar a terra tot el raïm que han tirat!). I, com que tenien un projecte molt personal, no s’han acollit a la DO Utiel-Requena i han començat com a Vi de Taula, després han passat a Vi de la Terra i ara ja els han concedit la denominació Vi de Finca (Vi terrer / Vino de pago).*
*enllaç DO (denominació d’origen) i IG (Indicació geogràfica)  
També han demanat la certificació com a vi ecològic, per a la qual cosa no han hagut de canviar gens el procés perquè ja el respectaven.



La visita acaba al voltant d’una tauleta xarrant sobre el seu vi amb una copeta de Mestizaje 2009 i una de Finca Terrerazo 2007 (?). En ambdós vins, la quantitat de bobal varia segons la collita: en el primer al voltant del 50% i en el segon al voltant del 70%. El Quincha és 100% bobal, i hi ha anys que no ix al mercat, com també passa alguna vegada amb el Terrerazo.
Aconsegueixen transmetre la il·lusió amb què porten endavant el projecte. Són una empresa menuda i insisteixen que per a ells són molt importants els "recursos humans", la terra, les noves tecnologies, la "traçabilitat" del vi... Ara estan preparant un vi blanc amb una altra varietat autòctona, la marseguera, i unes altres com la viognier. Afortunadament (egoisme, ja ho sé), Parker encara no ha xafat la bodega.
Preu de la visita: 15€


elmundovino
bacodigital

Del programa Delicatessen, de Canal9



Emprendedores (de vegades es para)

I ara, un on no sé molt bé què diuen uns americans, però sembla que el Finca Terrerazo els agrada.