divendres, 20 d’agost del 2021

El Central amb flaire d'alfàbega

dimarts, 17 d'agost
Central Bar. Mercat Central. Ciutat de Bruges. Parades 105-131)
Al llarg de l'any, entre setmana, és difícil poder anar a esmorzar a un baret sense pressa; coincidir amb Jj, impossible; en estiu no és el mateix, o els bars estan tancats o l'ambient és distint; si damunt el lloc triat és Central Bar, la cosa ja és de novel·la. La majoria de la gent que hi ha és turista; quasi tota estrangera. Ens hem d'apuntar en una llista i ens avisen que la cua és de més o menys una hora; encara que criden per telèfon abans, al final, una hora.
Les noves normes prohibeixen menjar al taulell del bar, de manera que hi ha unes posts enganxades, perpendiculars, que fan de tauleta. La carta, al codi QR i escrita en un vidre a la paret.
Jo, una copeta de vi (Rioja, Duero o valencià?) Safrà 2019 (70% Mandó, 30% Arcos. Celler del Roure / Les Alcusses. 3,80 €) 
i Jj, una mitjana de cervesa Águila sense filtrar (3,50 €)

Primer ens trauen els entrepans, amb pa de pataqueta;
un Mary (sépia amb allioli, 7,50 €)
i mig Canalla (botifarra picant, ou remenat i pimentó en salmorra, 4,10 €).
Els dos molt bons.




I després ja trauen els entrants (?!)

Flors de carabasseta farcides (brull, formatge curat i mozzarella) en tempura d'Amstel Radler 
(12,40 €)













I bunyols de bacallà (12 €)

Fins i saborosos (encara que jo preferisc les mandonguilles de la mamma o de Ca Pepico)









Tot i que no caldria, no em resistisc a tastar el famós pastís de formatge (7,50 €!!!). Potent, deliciós.  
Café (1,60 €)
Total: 26,20 € x 2
Una bona experiència per als turistes; a mi m'ha resultat car i prescindible (probablement perquè avui havíem eixit de casa amb el xip "esmorzar de poble / barri"; ens ha servit de dinar, això sí)

Parlen valencià



Per segon any consecutiu, les festes de molts pobles no s'han celebrat. Bétera ha repartit les Alfàbegues de la seua Festa per edificis municipals, centres de Salut, hospitals, llocs turístics... Així que hem esmorzat amb l'oloreta de l'alfàbega que hi ha al mercat i la del suc de taronja d'una de les nombroses parades on el compren els guiris juntament amb els gotes de fruita exòtica talladeta.

dilluns, 16 d’agost del 2021

La pitonissa ens deixa atònits en bona sintonia amb el butoni per trencar la monotonia

diumenge, 15 d'agost - La Festa
Pizzeria Toni Avda Neptú, 21. Platja de La Pobla de Farnals - 961 460 790
Hem reservat la vespra una taula a la terrassa (de nit hi ha dos torns; al migdia, no). Error, quina calor!
Aigua amb gas Perrier (2,70 € x 2), cervesa (2,30 €), aigua 1l (2,50 €), Aquarius taronja (2,20 €).
Cap detall de benvinguda.
Ofereixen menú del dia, però n'hi ha que venen amb la idea fixa d'una calzone, així que... 

Compartim unes creïlles braves (5,30 €)
M'agrada més que el pebre roig i l'allioli vagen alhora, però estan bones



I uns rotllets d'albergínia amb pernil dolç, formatge i tomaca (8,50 €)
No tenen una gran acollida



I després ja cadascú demana un plat.

Jo, ensalada de cítrics i fruites seques: encisam fulla de roure, ruca, formatge grec, tomaquetes, taronja, mangrana, pipes, anous, pinyons... (9,90 €). Abellidora.

Les altres opcions són les pizzes plegades (formatge, tomaca, orenga; 10,30 € x 2) Calzone (amb llonganissa -salchichon- i pernil dolç) i Toni (amb tonyina, anxoves, pernil dolç), 

El calzone és una pizza plegada; és una especialitat gastronòmica originària de Bari i de Nàpols. Té la forma d'una mitja lluna, està fet amb una massa de pa salada i està farcit d'una sèrie d'ingredients comuns amb els de la pizza. La paraula calzone vol dir "mitges o pantalons" 


i uns macarrons amb quatre formatges (9,70 €)


Total: 16,60 € x 4

No parlen valencià



diumenge, 31 d'octubre
Res, que avui els xiquets volien uns carbonara i no hi ha hagut res a fer. Després d'una excursioneta al castell de Sagunt, toca dinar a la pizzeria.
Aigua (1l 2,50 €), Aquarius de taronja (2,20 €) i una copeta de vi (2,20 €)

Compartim uns entrants
ensalada russa (5,70), un poc àcida

i puntilla (calamaronets; realment són sepietes, calamarets, polpets...? 8,20 €)



Jj i la xiqueta, espaguetis a la (falsa) carbonara (8,75 € x 2), amb mooolta nata.
La carbonara és una salsa senzilla, de Roma, que no porta nata, només guanciale -carn de la papada de porc-, formatge pecorino, ous frescos i  pebre negre (molt de pebre acabat de moldre, de fet és el que li dona el nom "negre com el carbó"), i una mica més de formatge ratllat per damunt.

Jo repetisc ensalada de cítrics, però avui no està tan bona com l'altre dia, i això que és més temporada de taronja i mangrana; l'encisam, passadet (9,90 €)

Total: 16,10 € x 3
No parlen valencià, però si que porten una carasseta amb aranyes!

diumenge, 15 d’agost del 2021

L'atractiu de la "K"*

dissabte, 14 d'agost - Qui no fa la vespra, no fa la festa
Alqueria Kukala (fb; Grupo La Cartuja). Avinguda de la Mar, Pobla de Farnals - 633 412 255
Quan estem a la platja, passem moltes vegades per davant d'aquesta alqueria restaurada i ens crida l'atenció; algunes vegades hem vist que hi havia celebracions -sobretot bodes-, però no havíem mirat si també hi ha restaurant; doncs sí, n'hi ha, amb tres espais: terrassa, sala i pati; reservem per a sopar a la terrassa, i ens diuen que sí, però tenim taula a la sala, amb totes les finestres obertes i aire condicionat (a la terrassa no hi ha taules parades, però al pati, sí).
Menú al codi QR (de dimarts a divendres a migdia hi ha un menú de 18 €). 

Aigua amb gas (0,5 l 2,20 €)
Cervesa Aguila (2,80 €) i copa de vi negre Dominio de Calles (Vegamar, 3 €). Tarden bastant a servir-les.
No hi ha cap detall de benvinguda.

Compartim uns plats de la carta:

Fogassa de pa, tomaca amb espècies, crema d'all blanc i olives a l'estil del xef (5,50 €)
Pa blanc i integral, en talladetes (?!)





Bielorrussa de sépia brasejada, maionesa de tàperes, gel de pimentons del Piquillo torrats i bajoqueta envinagrada. (12 €)
Està bona; ara, sépia, poca.

A BonViveur i al Comidista (Ana Vega) ens parlen de l'origen de l'ensalada russa. Però què és la bielorussa? Supose que la que porta marisc, no?




Tartar de llom de vedella tallat amb ganivet (18 €)
Servit en un plat com si fora un os amb el moll. Ració escassíssima.




Taco del pastor de cochinita a baixa temperatura, pico de gallo (o salsa mexicana, amb fruita i verdura fresca) i crema agra (5,50 € x 3)







Polp brasejat al Josper sobre parmentier de tubercles i emulsió de moluscos. Molt bo en sabor i textures (18 €)


Fins ací, molt bé, amb molt bona cadència entre plats; però tarden bastant per a preguntar si volem res més.

Al final, compartim (quasi tota per a mi, millor dit), una llesca amb ou d'orxata i gelat de pistatxos torrats (8 €)

Total, 28,70 € x 3

Objectivament, tot està bé: lloc bonic, menjar correcte, preu acceptable, servei atent... Però no m'acaba d'agradar, potser massa gran, potser recorda massa a les bodes, potser hi ha massa soroll...

No parlen valencià

ValenciaSecreta

* Què deu tindre la "K"? kataklub, katablok, taska, kukala, kobe, anarkia...

dissabte, 14 d’agost del 2021

Un esmorzar-dinar fresquet

dissabte, 14 d'agost 
Un poquet tard per a esmorzar, però provem sort a l'Estany (La Marina, 245, platja de Puçol - 618 708 991); no tenen entrepans, però sí tapes (ha de ser abans de les 13h, que ho tenen ple per a dinar)

Hi ha molt de cotxe i costa aparcar,.
Trobem una tauleta al cantó, cara la mar.

Vermut Yzaguirre (3 €) i cervesa Mahou (2,50 €)

Calamars a la romana (9 €)




Ensalada russa

i tellines.

Cistelleta de pa (2 €; sí que pregunten si en volem)

Res és especial, però res està malement, i el lloc té molta gràcia

Total: 18,25 € x 2

No parlen valencià.


I com que açò ja quasi és un dinar i estem propet, ens acostem a Gelats Bayarri (fb) per comprar el gelat solidari (investigació contra el càncer, INCLIVA) La Venuseta, amb maduixa, llima i gingebre (3,50 €).
[El projecte és molt xulo, ho sé; però estic tan cansada que s'hi posen noms en valencià i darrere tot estiga en castellà...: "Diosa menuda, menuda diosa", La venuseta és una diosa que no tiene brazos, le falta una teta y está para comérsela", Ingredientes... Donaciones...]


Després, a casa, Jj fa un Venuseta2, amb meló d'Alger, llima, tomaca, cogombre i tònica.

divendres, 13 d’agost del 2021

"Casa de pasto ordinária na colina"

dimarts, 10 d'agost
La Taska. Orde de la Mercé, 31. El Puig - 601 071 413
En una entrada anterior deia que no solíem eixir a menjar per la zona i en pocs dies hem eixit tres vegades, però ja se sap que "qui xarra, paga". Una altra cosa difícil d'explicar és per què hem triat aquest lloc per a sopar; en fi, coses de l'estiu, de Google, de l'atzar... i de Belén.
Quan veiem el bar ens cau l'ànima als peus, però ja estem ací, i tenim taula reservada a la terrassa coberta. Hi ha algun malentés amb la comanda, ja que se suposa que havíem d'haver vist el codi QR, però no sabem ni on està; al final ens faciliten molt triar el que volem. 
Serveixen les copes a taula posant la mà al damunt!!!
2 cerveses, 1 copa de vi, 2 aigua amb gas Perrier, 1 Coca-Cola

Clòtxines (no diré res, que després tot se sap...)

Creïlles braves
Molt ben fregidetes (la salsa ja és una altra cosa, amb la xorrità de quètxup que tant odie)

Calamaronets
Molt ben torradets i saborosos

Truita de creïlla
(feta en el moment; llàstima, perquè és massa fineta, però està bona)

Ensalada (amb encisam, tomaca, olives, dacsa, ceba, carlota...)

Els plats estan entre 4 i 6 € (la factura no ho detalla, només hi posa "tapa", "plat combinat")

Els xics comparteixen un entrepà (brascada, 6 €)
Café del temps i tallat (1,20 € x 2)
Total: 8,24 € x 5. Preu imbatible.
Un lloc sense encant, però no hi hem estat malament. Jj vol tornar-hi per menjar l'hamburguesa que recomanen a Tripadvisor (i que no sé per què no ha demanat avui; bo, he de reconéixer que el moment de l'elecció de plats ha sigut una miqueta especial).
No parlen valencià
-------------------
Continuem en el camp lèxic dels llocs on se serveix menjar:
Si haguérem de definir "tasca", és ben segur que cadascú ho faríem d'una manera; l'AVL remet a "taverna", "Establiment on es ven vi a la menuda i on també servixen altres begudes alcohòliques".
I l'etimologia, d'on diríeu que prové aquesta paraula? Del portugués: "casa de pasto ordinária  / taberna; bodega / boteco; botequim"

dijous, 12 d’agost del 2021

Dos estómacs contents

dilluns, 9 d'agost
Com definiríeu vosaltres un gastrobar? És una moda? Una modernor? És el prêt-à-porter dels grans xefs? En què es diferencia d'un bar? Segons el diccionari, un bar és un "establiment on se serveixen menjars i begudes" i el prefix gastro- prové de la paraula grega gastér, gastrós, que significa 'estómac'. Quin sentit té ajuntar-ho? I si una de les accepcions de gastronomia és "Art de degustar i apreciar els menjars i les begudes" (l'altra és "Coneixement de l'elaboració i la composició dels plats"), vol dir que al bar no cal que els apreciem? O només que no hi ha art? I ja posats, en què es diferencia d'un restaurant? A l'AVL llig que un gastrobar és un "Establiment de restauració que té com a objectiu acostar l'alta cuina a qualsevol tipus de client oferint plats de qualitat a preus assequibles", i a la RAE que és un "Bar o restaurant que ofereix tapes i racions d'alta cuina". En fi, no pretenc que açò siga una disquisició, i no entraré en allò de l'"alta cuina", ni de la "cuina d'autor"...
Canviant de tema, els amics dels nostres amics són els nostres amics? Potser no, però si Fede em recomana el restaurant d'un amic, sé que valdrà la pena anar-hi. I damunt després descobrisc que l'amic és un antic alumne de la Garrigosa! Com me n'alegre! Quina sorpresa! 

ANAVI. Verge del Puig, 18. El Puig - 961 471 240
No m'agraden massa els acrònims com a noms de bars/botigues/negocis (Ana+Vicent), però el local és ben agradable, ampli, clar, acollidor... s'hi està bé.
També hi ha una terrassa preciosa, però fa molta calor i preferim dinar dins.

Demanem el menú del dia (12 €)

Aigua amb gas Perrier (1,60 €) i sense gas (1,50 €)

Detall de benvinguda: albergínies amb mel (i pa ratllat)

Primer plat

Ensalada
No m'agrada el mesclum de paquet, però amb els altres ingredients (tomaquetes, dacsa dolça i dacsa cruixent, pit de pollastre...) i la salsa, amb mel i mostassa, ha quedat una ensalada abellidora




Canelons de creps de pollastre rostit, ceba morada, brull i mozzarella, sobre llit de romesco
Ben bons

(Hi ha també l'opció d'ous remenats amb verdures)






Plat principal

Guisat de galta de porc
(no és galta -té os-, però la carn està molt tendra i saborosa)





Calamarets amb creïlles i cuscús.
Deliciosos

(se m'ha oblidat fer la foto i molt amablement me n'han enviat una)

(La tercera opció és paella)









Per a les postres, en principi vull fruita, però no em resistisc a un pastís de carlota 
Jj demana meló d'Alger (també hi ha pastís de xocolate, pastís de galleta i crema catalana).

Total: 13,55 € x 2
Definitivament, "plats de qualitat a preus assequibles". 
Molt bon servei i atenció.
Lloc recomanable.

Parlen valencià

dimarts, 10 d’agost del 2021

Holiday Mood

dissabte, 7 d'agost
IMOOD. Verge del Puig*, 2. El Puig - 648 927 599
GOOD IMOOD FOOD
Normalment, quan estem a la platja no eixim a sopar fora, però hem estat escorcollant a la xarxa restaurants abellidors per la zona i hem trobat les fotos d'aquest asiàtic que ens han semblat molt suggerents (Rh Studio)
interioresminimalistas
No sabria explicar per què, si hem vingut perquè ens ha cridat l'atenció el lloc, triem sopar a la terrassa (el carrer)... deu ser aquesta pandèmia que ens ha regirat el cap.

Per a beure, aigua Vichy (1,95 €) i copa de vi blanc (Juan de Juanes, 1,50 €)
Compartim alguns plats:

Ensalada d'algues wakame i sèsam (5,95 €)




Wantan (farcellets) de surimi i Philadelphia (4,95 €)

El wantan (wanton o wonton, 餛 飩) és una massa molt fina i farcida (generalment de carn picada de porc o vedella) molt comú en la gastronomia de la Xina.



Bol de sushi cruixent de Califòrnia Roll (arròs, surimi, alga nori, verdures fresques, alvocat, salsa Sriracha Mayo); 6,95 €).

M'havia fet gràcia aquesta "deconstrucció", però crec que mereix la pena demanar els rotllets de sushi "construïts".




Okonomiyaki (truita japonesa farcida de pollastre, brots de soia, formatge i salsa teriyaki; 6,95 €)
L'okonomiyaki (お好み焼き) és un plat típic japonès que consisteix en una massa amb diversos ingredients cuinats a la planxa [l'honorífic o (お) + konomi (好み, gust) + yaki (焼き, preparat/cuinat a la planxa)]

Tempura vegetal japonesa (5,95 €)
Total: 17,10 € x 2
Ni bé, ni malament, ni tot el contrari. 
No parlen valencià, però si voleu filosofar en anglés...
      “mood affects our choice of food, and food expresses our mood” 
      “I dominate my mood-iMood”
---------------------
*No em puc aclarir: l'avinguda porta el nom de "Verge del Puig", tot i que en valencià és habitual l'ús de "Mare de Déu", i el Monestir és de Santa Maria del Puig. Al web del Monestir (només en castellà) llig que és el Santuari de la Mare de Déu dels Àngels (literalment, de Nuestra Señora de los Ángeles -patrona del Regne de València des de 1237-), construït en una cruïlla estratègica: Via Augusta, Camí de de Sant Vicent Màrtir, Camí del Cid i Ruta del Sant Graal. 

dissabte, 7 d’agost del 2021

Fent barri

divendres, 6 d'agost
La vida pega tantes voltes... i la gent s'ha de guanyar la pataqueta: arquitectes que fan de cambrers, ceramistes que inverteixen en un restaurant o que busquen un segon sou ajudant al bar... buf. El cas és que arriben les vacances i l'atzar -que ja no ho és tant- ens porta a Casa Aparicio (Motilla de Palancar, 25. els Orriols, Rascanya) per acomiadar-nos de les xiquetes.
Hi ha menú de migdia (10,60 €). Comencem amb cervesa (o aigua o cola Zero)

De primer, jo demane cuscús

També hi ha arròs a banda, ensalada russa amb carxofa, pasta...




De segon, unes coquetes de formatge amb salsa agredolça

Altres opcions són aletes de pollastre, sépia amb ceba, llom de porc...






I per a les postres, anava a demanar meló, però finalment claudique davant un flam de formatge (sense caramel).
El canut amb crema i xocolate ha triomfat; també hi ha iogut grec.
I un cafenet, curtet, boníssim.
Em conviden. Gràcies, germanet.
Atenció de primera.
No parlen valencià.

---------------------
Orriols es remunta a una antiga alqueria islàmica; forma part originalment del senyoriu de Rascanya, que es divideix en dos en el segle XIV; en 1388, forma part de les possessions de l'aristòcrata Pere d'Oriols, i després passa a ser administrat com a senyoriu propietat del monestir de Cotalba, a Alfauir; en 1811 es converteix en municipi independent i en 1882 s'annexiona a València.
Orriols Conviu, "fent barri", lluita per eliminar l'estigma de mal barri; la zona on està el restaurant és de nova construcció.



La Venuseta, un gelat que ajuda a la investigació contra el càncer de mama.
Gelats Bayarri. Av. Pescadors, 193. Puçol

Guia Hedonista