diumenge, 10 de desembre del 2023

"i això és tot, i això és prou"

diumenge, 3 de desembre
Com m'agradaria ser capaç de começar aquesta entrada amb la gràcia amb què ho fa VGD a les seues entrevistes de La Veu dels Llibres, però excepte dir que s'escolten campanes en entrar a sa casa i fins i tot algun soroll que transmet l'alegria dels que han acabat la marató; que la claror de l'entrada, la vista dels llibres i els quadres més diversos m'acullen amb calidesa i em conviden a passar avant; i que l'aroma de bacallà em confirma que dinaré eixe arròs al forn tan desitjat, ja no sé què més dir. Maedeusinyor, tenen gat! -Bé, vos avance que la cosa no tindra conseqüències-. 
Mentre l'arròs acaba de coure's dins la cassola de fang, passem a la taula de la cuina, una cuina àmplia, lluminosa i tranquil·la. Per què les taules de cuina arranquen converses més entranyables que les dels menjadors? 
Comencem amb una ensaladeta amb encisam, ceba, olives, rave i un bon oli.

Fuentes del Silencio 2015
 IGP Castella i Lleó
60% Mencia, 20% Prieto Picudo i 20% Garnatxa Tintorera (Alicante Bouschet) del sud de la Vall del Jamuz
12 mesos en roure francés          14% vol.
Fuentes del Silencio. Herreros de Jamuz, Lleó
22,50 €

Fruita roja, balsàmics, mineral, espècies; en obrir-se millora.



I ací està el protagonista, ell, l'arròs al forn (sense desmeréixer el cuiner, la parella i el gran detall del convit). Quina delícia, per favor!
Que per què dic només "arròs al forn"? Perquè així li hem dit sempre a casa, ja ho he dit moltes vegades; ara he d'afegir "d'abadejo" perquè m'entenguen fora de la contornada. A l'altre li déiem "arròs al forn de costelletes", o "de putxero". 
Molt, molt bo, de veritat.
Per a les postres, m'he encapritxat amb uns dolcets que havia llegit a la Guía Hedonista: Cookies Juliet (Bonaire, 22 - La Nau, La Xerea, Ciutat Vella - 680 963 171. Instagram). Ha estat difícil arribar-hi perquè la ciutat estava partida per la marató. Ja s'havien acabat molts sabors. He comprat galetes de caramel salat, de pistatxos, Red Velvet (abans es feia amb remolatxa; ara amb cacau i colorant; i crema de formatge) i de nous de macadàmia amb xocolate blanc (3,50 € x 4); i dues racions de pastís de formatge, blanet; el millor de tot, el pastís que porta formatge d'ovella (7 € x 2). Cobren les caixetes de cartró i la bosseta de paper (0,80 €)
Café, vinet dolç i sobretaula al sofà.
Gràcies, parella! Un plaer ben grat!
I damunt me'n vaig a casa amb una carmanyola d'arròs per a demà i amb codonyat casolà. "Qui en dona més?"
---------------

Després, toca una versió teatral de La plaça del Diamant al Principal.
Interessant i arriscada proposta, "novedosa Natàlia intergeneracional i multiracial, llançada a la polifonia minimalista dels seus records, en una sort de versió concert del seu monòleg intern" (Gabriel Sevilla). Onze veus femenines a l'escenari per a una Natàlia, i una directora: Carlota Subirós   Ara




I jo no volia, de veritat que no, però em deixe dur i acabem amb una picadeta a Quesomentero (Mestre Clavé*, 8. Sant Francesc, Ciutat Vella - 633 640 478)

Cerveses 2,90 € x 10 

Post d'ibèrics (12 € x 2)

Post de formatges (12,50 € x 2): Tetilla, Tetilla fumat, Brie, Gran Moravia i Gorgonzola cremós

Pa d'olives, de tomaca seca i de ceba (3 € x 4)

Total: 15 € x 6

No parlen valencià



----------
*Carrer dedicat des de1920 al músic, poeta i polític barceloní José Anselmo Clavé Camps (1824-1874) fundador dels famosos Cors de Clavé per a elevar la cultura dels obrers mitjançant la música i el cant. Anteriorment  fou Torn de Sant Gregori, Repenedides (1427) i Sant Gregori (1600).