divendres, 28 de maig del 2021

L'enyorança ens porta a Anyora

dimecres, 26 de maig
Jesús Terrés diu "Una copa de vi, l'olor de la planxa del Rausell, unes carxofes amb un toc de sal, els nigiris de Nuria, els formatges de Manglano, els pésols d'Askua, el socarrat de Casa Carmela, el mercat Central, l'Albufera, la llum, la primavera, la mar... i les tellines d'Anyora. Això és la vida". Així que ací estem.
Què ens ha portat ací un dimecres i bon dia? Un "pensat i fet" d'Ester que, tot s'ha de dir, no té un sol cap de setmana lliure en mesos. I que molt de whatsapp i poc de contacte. Llàstima que la nostra "honorària" no s'ho ha pogut arreglar amb tan poc de marge.
Román Navarro és el gerent del Bar Tonyina (Xile, 3) i de Bodega Anyora (Vicent Gallart*, 15. El Cabanyal-Canyamelar - 963 558 809), que abans era Casa Batiste (1937).


Mentre hi anem arribant, 
Petit Vermut (2,50 € x 2)



Cerveses (2,50 € x 3 + 2,70 €)

Aigua (2 € x 2)




Triskal 2016
DO València
Cabernet, Merlot
12 mesos en roure francés, hongarés i americà
14% vol.
Triskal. MicroViñas. J.Belda. Alfafara
1.800 botelles
18 €

Té un punt àcid i difícil, deu ser la "k"

[Triskel, o trisquel, és un símbol celta de quasi tot: equilibri entre cos, ment i esperit; principi i fi; aprenentatge; passat, present i futur...]

Com que tenim més ganes de xarrar que cap altra cosa, no volem perdre molt de temps decidint què demanar. Hi ha un menú del dia (amb 3 tapes per al centre, un plat combinat i unes postres:14 €), un menú de Tapes (22 €) i un menú Mar (26 €). Volíem el de tapes, però havíem de ser 8 i no ha pogut ser; al final demanem a la carta uns plats per a compartir, un menú ben paregut.


Pa coca d'oli i sal de massa mare, de Jesús Machi (3 €). Pa de forner, molt bo.

Ametles salades amb pols de nyora i cacau (3 €). Esperava un toc més especial.

Croquetes de gallina i pernil ibèric (2 € x 5)




Ensalada russa amb cavalla picant i maionesa d'olives verdes (5 €)

eltipoquenuncacenaencasa diu que "potser és, amb la de la Tasqueta del Mercat, la millor d'Espanya i per tant de la galàxia. Molt cremosa, poca maionesa, tot equilibrat"
No sé jo si tant, però està molt bona, amb el punt agradable de la sal negra.


Les braves d'Anyora (5,50 €)

No són com les que jo preferisc (amb el prebre roig i sense la tomaca), però estan ben fregidetes i les salses, mesclades, estan bones.





Coca d'oli amb sardina fumada, pisto i cremós d'alfábega (5 € x 3)








Tellines , de Ricardo de Canyamelar (10 €)
Bona grandària. Saboroses. Valen la pena.





Sépia bruta amb vinagreta de nyores i cacau del Collaret(10 €). Extraordinària.


El figatell d'Eladio, Alfafara (8 €)

Com pot ser que en traguen un per a cinc? En fi, el compartim (podríem haver-ne demanat uns altres, clar, però no és això...). Està bo, encara que la textura recorda massa una madonguilla de carn.





Per a les postres,
Flam de nous de Viver amb nata i mel d'Emiliano (6 €) i Pastís de xocolate amb gelat de cremaet (7 €)

Cafés (1,50 € + 1,70 € + 2,20 € x 2) 

Total: 25,46 € x 5

No parlen valencià.

---------------------
*Hi ha un Vicent Gallart, arquitecte, un dels fundadors de Salvem El Cabanyal i gerent de l'empresa pública Pla Cabanyal-Canyamelar S.A. i un Vicente Gallart, periodista de moda; però aquest carrer està dedicat, des de 1972, a l'arxiprest Vicent Gallart (1906-1967), que fou rector a la parròquia de la Mare de Déu del Roser.
Aquest carrer havia sigut La Mola d'Ares (1948) i abans, la travessa Borrasca (Francisco Cubells, el Borrasca, que lluità contra l'absolutisme de Ferran VII). callesyplazasdevalencia