dilluns, 22 de març de 2021

PrimaVIra21

Dissabte 20 de març, a les 10,37 h, ha començat la primavera. En aquest enllaç de la revista Saó hi ha diverses cançons per a celebrar-la, com la d'ORXATA, “Me la fiques more”, amb la qual comencem aquesta entrada vernal.

Bambo no mambo, 
rogle de caldera, 
surrianda en flor,
ja ve la primavera

diumenge, 21 de març - Dia Mundial de la Poesia
Que vingui el sol com una festa 
i ja no vull sentir més fred.
(Clementina Arderiu)

Ni falles, ni Sant Josep, ni res... però fem un dinaret mariner amb una disparà virtual

La traca 201
9 DOP València
60% Merseguera, 30%Viognier, 5% Malvasia, 5% Moscatell
13% vol
Risky Grapes, Utiel-Requena / València
(Toni Sarrión, Mustiguillo)
Aprox. 3,60 €





Salmó fumat, navaixes, gambetes*, fetgets amb allets, pimentons dolços amb tonyina...
I gaspatxo mariner, amb calamar, sépia, llangostins i tomaca seca.

* I ix l'eterna discussió: per què en valencià "quisquilla" o "camarón" es diuen "gambeta" si són diferents? (A la Viquipèdia parlen de "Carideus". En Hola parlen de les diferències de la quisquilla amb el camarón i amb les gambes. Si teniu més curiositat, llegiu "Camarones, gambas, langostinos y demás parientes". Total: gambetes)

La Madura Blanco 2019 DO València
Merseguera
4 mesos en bota amb pòsits i 8 mesos en cava
12% vol.
Terra d'Art. Ahillas, Xelva
Aprox. 15,10 €
Fruita blanca, gesmil, roses... Molt bo.


Per a les postres, maduixots amb nata i pa socarrat (mona, per als de la Ribera).
dijous, 25 de març
Mira que portem temps de confinaments i tocs de queda... tot i això encara es produeixen situacions que fan riure: el xic té avui de vesprada una conferència virtual 3D a València; en acabar -més tard del que esperava-, està emocionat amb la proposta. Són vora les nou, per què no anem a sopar un ramen? Hahahaha... Però no està tot perdut, que els restaurants encara estan oberts perquè t'emportes el menjar.
Damura Ramen Bar (Doctor Serrano, 17. Russafa - 688 075 626) 
Ramen hakata tonkotsu (14.50 €)  noodles fins, chashu tradicional de cansalada o de pollastre, amb col llombarda, bolets orelles de Judes, cebetes xineses, beni shoga, oli de sèsam, algues, ou i furitake. California maki amb maionesa casolana (10.00 €): alvocat, sèsam blanc, llangostí i tobiko.
dissabte, 27 de març
Ja sabeu el meu deler per l'hora del vermut, més encara si és a la terrassa marinera -amb amigues ja seria el súmmum-. Avui ens hem passat un poquet...
Pernil, gules amb ou, fruites seques...
Clòtxines en escabetx Ramón Franco 4-6 unitats (Aprox. 8,20-7,38 €)
Després dinarem verdureta. 
Moltes vegades m'apareix la imatge de mon pare assegut a taula mirant la tele mentre pelava mangranes, o faves, però mai pésols; a ma casa els pésols entraven en llandeta, i no coneixíem els tirabecs, les tavelles tendres d'aquest llegum. Al vapor, cruixents, boníssims.


Castillo de Utiel Rosado 2018
DOP Utiel-Requena
Boval
12,5% vol
Aprox 3 €





dissabte, 3 d'abril

Després d'un passeget per la platja, toca el vermut a la terrassa
Cala Morisca
Macabeu. Herbes, espècies, donzell, canyella, taronja, llima, café, cardamom...
15% vol.
Celler Díaz. Miguel A. Díaz Soriano. Sitges
Aprox. 8-10 € (Mesquevins)




I com sol passar, s'allarga i es junta amb el dinar: llangostinets cuita, conillet amb tomaca de la mare i anxoves Codesa.

diumenge de Pasqua, 4 d'abril
Avui el xic ha fet un suquet de rap espectacular (llàstima que la foto no diu res)


Milflores blanco 2019
DOCa Rioja
100% Viura
12,5% vol.
Bodegas Palacio. La Guàrdia, Àlaba
Aprox. 5,90 €
Fruita blanca, flors... Agradable



I emperador en escabetx amb verduretes


Abadía Retuerta Selección Especial 2016
DO Ribera del Duero
75% Tempranillo, 12% Cabernet sauvignon, 9% Syrah, 3% Merlot, 1% Petit verdot
13 mesos en roure francés i americà
14,5% vol.
Abadía Retuerta. Sardón de duero, Valladolid
Aprox. 25 €
Fruita, espècies, torrats... Boníssim

Carmen ha portat una coca amb panses i anous del Forn Vell de Foios
Jo sé que tots, quan anem a un forn, volem que hi haja d'allò que ens abelleix en eixe moment, sí, però quan tots volem el mateix... què s'ha de fer? Produir més quantitat de la que es pot assumir, en detriment de la qualitat? No sé... aquesta coca no té res a veure amb una altra d'un diumenge qualsevol.

Les dues mares ens han portat mones, i n'havíem comprat una, així que...
I no perdonem l'hora de berenar...
dilluns, segon dia de Pasqua
Tot i ser festiu, avui no hi ha vermut, però fa bon solet per dinar a la terrassa: ensalada, les sobres d'ahir, un calamar espectacular a la planxa,

i un pimentons farcits que em va fer la mare ahir; amb creilles i cebes al forn


Tot això acompanyat del xampany que porta Belén
Moët & Chandon Néctar Imperial Champagne AOC
45% Pinot Noir, 35% Pinot Meunier, 20% Chardonnay
12% vol.
Aprox. 45 €
Ha perdut un poc d'alegria, de bombolla, però és elegant. Vainilla, bresquilla, cítric...





dissabte, 10 d'abril
Després del vermutet,
bacallà fresc
una fideuà amb calamar

diumenge, 11 d'abril
Com trobàvem a faltar les paelletes dels diumenges...
Unes entrades lleugeretes: unes mandonguilles d'abadejo espectaculars, unes carxofetes que resisteixen el temps, pernil, ensalades...

Bobos 2013
DOP Utiel-Requena
100% boval
10 mesos en roure francés Allier
13,5% vol.
Hispano-Suizas. El pontón, Requena
Aprox. 22 €
Li ha passat alguna cosa al vi, ja no està...

Pura Viña Monastrell 2019
100% Monastrell
6 mesos sobre pòsit en inox.
13,5% vol.
Pura Viña. Múrcia
Aprox. 11,50 €

I la paella

Per a les postres, tarongeta i coca amb nous i panses del Forn Vell (aquesta vegada està més bona)

dimarts, 13 d'abril
Tornem a escola després de les vacances de Pasqua, però no hem de deixar-nos véncer per la triscaidecafòbia, ni la trezidavomartiofòbia, ni la fòbia escolar. Les sardinetes amb ceba que m'ha fet avui la mare hi ajuden... També l'ensaladeta d'abadejo, pimentó i ou.

dissabte i diumenge, 17-18 d'abril
Avui ha estat impossible dinar a la platja, totes les taules reservades. He anat passejant fins a la marjal dels Moros (Puçol). Em faria un vermut a L'estany (962 112 772), però no em donen ni un raconet. Finalment m'ofereixen la barana, com si fora el  taulell... (Yzaguirre, 2,50 €), i sense uns miserables cacauets o unes olivetes.
I el xic prepara a casa un calamar de dimensions espectaculars...


Tant que l'allipebre de sépia i els berberetxos es queden per a la nit i per a l'endemà, amb el pagre


Pago de Valdoneje Mencía 2019
DO Bierzo
100% Mencia
Inox        14% vol
Vinos Valtuille. Valtuille de Abajo, Lleó
Aprox. 6,90 €

Molt jovenet.



diumenge, 25 d'abril
Una setmana estranya pel que fa a l'oratge, aquesta nit ha plogut fang, però ara ha eixit un solet tímid. Avui toca dinaret familiar. Com sempre, uns entrants discrets: truita de faves, truita de creïlla, esgarradet, pernil i formatge, ensalades amb sardines...


Markus Molitor Haus Klosterberg 2018
Mosel
100% Riesling
11,5% vol.
Markus Molitor. Wehlen, Alemanya
Aprox. 12 €
Fresc, saborós. Cítric, poma verda...

Pago de Valdoneje Mencía 2019 DO Bierzo


I després el putxero

Per a les postres, pinya natural, taronja... i rotllets d'anís.

dijous, 29 d'abril

"Per molt que bufe el vent, no s'apaguen les estreles", "Amb l'esperança entre les dents", "atrevir-te és començar a alliberar-te", "soc del sud de les arrels", "Quan ens tornem a abraçar"... Bones lletres, emoció, compromís, amor a la terra, a la llengua, a la bona gent... en el concert-Documental de Xavi Sarrià al Principal.
I com que ja poden obrir els bars fins a les 22 h, ens fem una copeta de vi a Beher (plaça de l'Ajuntament), Emilio Moro (DO Ribera del Duero; 4,30 € x 2). Com que només tenim 20 minuts no ens decidim a fer una picadeta; la xica ens regala un plateret de formatge.
divendres, 30 d'abril
Estranya aquesta vida que portem. Però avui, en acabar l'escola, ens fem una cerveseta tres companyes al Melocomo (Almirall Cadarso, 30). Una nova dimensió.
dissabte, 1 de maig
El xic porta molts dies dient que li abelleixen uns espaguetis Carbonara, que fa temps que no en menja (fins i tot ahir anàvem a anar a un italià a perquè satisfera el desig); i avui se'ls ha fet; sense nata, clar

diumenge, 2 de maig. Dia de la Mare
Avui fa un any justet que ens donaren permís per eixir a passejar, a unes hores determinades i a menys d'un quilòmetre de casa. Quin dia aquell! Ara ja podem eixir fins a les 22 h, però tot encara és molt estrany.
De moment, paelleta de diumenge.

Ribas 2019 IGP Mallorca
Premsal
12,5% vol
Bodegas Ribas. Consell, Mallorca
Aprox. 12,80 €
Unes entradetes: ensalada russa (gloriosa), clòtxines, pernil, embotit fred, formatge, papes, ametles...


Pascal Renaud Pouilly-Fuissé 2018 Borgonya - Pouilly-Fuissé
Chardonnay
10 mesos en roure
13,5% vol.
Domaine Pascal et Mireille Renaud. Solutré-Pouilly
Aprox. 21,10 €
Fruita blanca, toc de fusta. Molt bo
I fideuà.
Per a les postres, maduixes amb nata i coca cristina.

dissabte, 8 de maig de 2021
El xic, ha fet avui un allipebre de rap espectacular


BY.OTT Rosé 2019 A.O.C. Côtes de Provence 
Garnatxa Negra 60%, Cinsault 25%, Syrah 10%, Mourvèdre 5%
13,5% vol.
Domaines OTT. La Lònda dei Mauras, el Var, Provença-Alps-Costa Blava
Aprox. 19,15 €
Bresquilla, albercoc, mango... Bo
(Aquest vi és part d'un regal foier, i té a veure amb la semblança del meu cognom)
diumenge, 9 de maig
Sardinetes i cavalla a punt de ser marinades...

dijous 13 de maig
Avui hi ha quedada doble (no, no m'agrada, però és tan difícil coincidir que faré un esforç... hehe). A dinar, a Ca Isabel.
Serà per vermuts...! Hi ha un de Bodega Les Useres

També
Les Cousins Vermut Donzel
l
Garnatxa i Carinyena
15% vol.
Falset
Aprox. 10,95
Diferent, espectacular 


I encara hi ha un altre, de Vilafamés, que deixem per a un altre dia.




Mireu quina selecció de formatges... de Catí i Vilafamés

Josep Foraster Trepat 2013
DO Conca de Barberà
100% Trepat
7 mesos en roure francés
Josep Foraster. Montblanc, Tarragona
Aprox. 12,74 € 
És una llàstima, però la fruita, el mineral, les espècies... se n'han anat.




Bisila Rosé
DO Utiel-Requena
Garnatxa
11,5% vol.
Bisila (Ladrón de Lunas). La Portera, Requena
Aprox. 5,50 €

diumenge, 16 de maig

Avui toca excursió! Després de diverses baixes i canvis de parer, anirem al Camí dels Molins, que comença a Ares del Maestrat.
Fem un cafenet (o una cervesa) a Benassal. Mireu el que porta Javi... quines carxofetes!
En arribar al Molí del Sòl (o és "sol"?) de la Costa, fem la paradeta per a dinar; jo porte llonganisseta de pasqua, i un entrepà de pernil dolç; Javi, conserva de tonyina feta per ell, amb ou... Marichu ha fet una truita de creïlla boníssima.

Bilogia
DO València
12 mesos en roure hongarés i americà
Monastrell i Sirà
14% vol.
Casa Los Frailes. Fontanars dels Alforins
Aprox. 8,20 €
dissabte, 22 de maig

Avui és dissabte i toca vermut, i botella nova:
Vermut Negre Casa Mariol
100% Macabeu, amb espècies i herbes del massís del Matarranya
15% vol
Casa Mariol. La Terra Alta, Tarragona
Aprox. 7 €


dijous, 27 de maig
Anava cap a l'institut, però sabia que l'alumnat de segon de batxillerat no hi vindria, i en un pensat i fet m'he assegut a menjar-me uns bunyolets de taronja, que al Contraste només els fan dijous de matí i encara no els havia tastat mai. Amb un tallat, 2,40 €

Fan molt bona oloreta de taronja, però esperava que tingueren taronja confitada en trossets -o no sé què m'havia imaginat-, i el tallat no hi lliga gens. Igual té, ja els he tastats i em sent tan privilegiada a mitjan matí gaudint del solet...
divendres, 28
Gràcies a una jubilació, m'arriba a casa un trosset del millor hornazo de Salamanca, se suposa, que es pot trobar a València (Viandas de Salamanca)
dissabte, 29
Avui, seguint la filosofia de l'"ací no es tira res", dinem cavalla (ja estava congelada) amb paraguaianes i nispros

divendres, 4 de juny
Ja hem contat moltes vegades algunes historietes de persones que tenen varetes màgiques als dits: no ha eixit un pla, doncs de seguida te'n proposen un altre. Jo avui havia de dinar sola a casa i, veges per a on, m'he trobat amb aquest regal.

Per a l'aperitiu, una cerveseta Túria, olivetes adobades, ametletes del Camp de Túria i paté de carranc, amb endívies.




La Casa de la Seda 2018 DO Utiel-Requena
100% Boval
6 mesos 80% en roure francés, 10% en ou de formigó i 10% en tina de fang
14,5% vol
Murviedro. Requena
16,90 €
Fruita, bona acidesa


Ous de sépia a la planxa







I el plat estrella de la casa: risotto amb bolets i caldo de putxero, fet amb la termomix. Espectacular


Per a acabar, nispros directament del camp de Túria, ben dolcets






i postres casolanes: crema de xocolate amb iogurt natural.








I per a rematar, unes maretes de la pastisseria David Esteve (Borriana, 17. Russafa): de crema, crema torrada i la novetat, orxata


Que poquet ha faltat per deixar-me dur i no anar a la p--- reunió! A qui se li ocorre posar-la un divendres a les 16,30? Farà falta?
En fi, boniques, disculpes per les presses i mésquegràcies per l'àpat i l'encontre.

diumenge, 13 de juny
Dinaret de diumenge a Foios, com si fora festa grossa: sépia amb ceba, esgarradet, clòtxines, formatge, llonganissa seca, ensalades...
I un arròs al forn, d'abadejo, boníssim

La ola del Melillero 2018
DO Sierras de Málaga
PX i Moscatell (90%-10%? 70%-30%?)
13% vol.
Aprox. 14 €
Flors, fruita. No és dolç, fins i tot té un punt amargós al final. Interessant

El nom del vi fa referència a l'ona que produeix en la platja de Màlaga el vaixell que fa la ruta Màlaga-Melilla, i a l'etiqueta hi ha una banyista antiga sorpresa per aquesta ona.



Flor de Ahillas Blanco
València
Merseguera
2 mesos sobre pòsit
11,3% vol
Bodegas Terra d'Art. Ahillas, Xelva
Aprox. 8,90-10 €
Fruita, cítrics, flors, fesc; bo.

Meló  per a les postres i coca amb nous i panses.