dimecres, 10 de març del 2021

Llimes valencianes per a ofrenar

divendres, 5 de març
L'única que queda a la "fàbrica" és Carme, i per quatre dies, literalment. Als obrers, sempre ens ha agradat reunir-nos en una taula per compartir un vinet i alguna coseta original per a menjar, tot i que després xarrant xarrant no hi fem molt de cas; ara ja és una necessitat, o un luxe, no sabria dir. Aquesta setmana han obert les terrasses dels restaurants per a dinar i ja tenim reserva. Només podem ser-ne quatre; els dos "afegitons" es quedaran fora. Classisme pur i dur.
Comencem amb un vermut al centre, a la plaça de l'Arquebisbe (Bisbe Gastrotaberna). Quin solet tan bo! Quanta alegria!

Vermut Ferrer de Beniarrés
Malvasia i Macabeu. Sucre caramel·litzat. Herbes collides per Juan Cascant
15% vol.
Celler del Minifundi. Muro d'Alcoi
(Aprox. 14,85-21 €)
4,50 € x 3 (+ cervesa Túria 2,50 €)


Manaw. Adreçadors, 10. Ciutat Vella, el Mercat. 960 691 632
Llig a Ojoalplato que a la fusió de la cuina ancestral peruana amb la xinesa se l'anomena "chaufa", i amb la japonesa, "nikkei". També, que hi ha quatre gastronomies declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO: mediterrània, francesa, mexicana i japonesa. A Manaw conjuguen cuina peruana, japonesa i tailandesa.
"Manāw" és llima verda en tailandés (sembla que a Tailàndia no coneixen la nostra llima)

Mentre venen a prendre nota, demanem un edamame picant, amb sal i manāw (4,50 €)

Un dels vins icònics de la fàbrica: 
Les cousins L'inconscient 2019 DOQ Priorat
Carinyena, Cabernet Sauvignon, Viognier, Merlot, Garnatxa Tinta, Syrah
Roure francés
14,5% vol.
Les Cousins. Porrera
21,50 € (Aprox. 10,50 €)


Aigua (4 €)


Hotate Nikkei (24 €)Vieira amb brasa sobre crema de rocoto (ají picant paregut a la nyora) amb miso  tempura de shiso (alfàbrega japonesa). 

Causa de polp a l'olivera (11,50 €) Base de creïlla a l'ají groc amb polp cuit a baixa temperatura i maionesa d'olives negres en salmorra. 

Usuzukuri Hamachi: cèrvia (pez limón), salsa Ponzu, Teriyaki i tòfona negra (14,25 €)

Ceviche tradicional peruà (14,25 €)

Tiradito de salmó: Usuzukuri de salmó amb salsa Nikkei de vieires(13,50 €)

Nigiri de daurada (13 €)

Nigiri del dia, toro (16,40 €)

Gyoza amb carranc (13 €)

Tot està bo, sense ser especial, però estem tan contents...!
Café (1,40 € x 2 + 2,50 € x 2)
Ens ofereixen una mistela per acabar el dinar.

Total: 39,43€ x 4

No parlen valencià.
--------------
Adreçador: Operari que feia roba de seda de totes classes i més tard les peces de lli per a les valones i collarets del temps dels Felips II i III (Aguiló Dicc.)
Sembla que el carrer abans havia sigut dels Pellicer i Adreçadors dels Pellicer.
Aquest carrer és un dels molts que hi ha a València amb el nom d'algun gremi; els adreçadors eren els " Operaris que feien teixits de seda de totes classes, i més tard les peces de lli, per a les valones i gorgeres" (AVL). 
Per què hi ha plaques del carrer amb la paraula "adressadors" o "adresadors"? Expliqueu-m'ho si ho sabeu. (Calles històricas) (ValenciaActua)
Com a curiositat, fer passar (a algú) per l'adreçador és "obligar-lo a seguir unes pautes tant si vol com si no vol" (en aquest cas estaria relacionat amb adreçar, fer posar dret)