dimecres, 11 d’abril del 2012

Les Cols, Olot

Mas Les Cols - Ctra de la Canya s/n, Olot, Girona.  972 269 209
www.lescols.com
dissabte 7 d' abril de 2012

S'anuncia un cap de setmana amb pluges, però avui tenim sort, ix un bon solet. Fem una excursioneta al volcà Montsacopa, un passeget pel centre d'Olot i a dinar... a Les Cols (que Anna ens havia recomanat amb molt d'entusiasme). Estan ben pagats del restaurant i ens n'ensenyen les diferents estances. El restaurant va obrir el 1990 en una masia catalana centenària i el 2001els arquitectes olotins RCR van dur a terme una renovació total (l'espai és impressionant: vidre, pedra volcànica, acer, ferro, daurats...)
BG
2* Michelin, amb Fina Puigdeval a la cuina.
Ens oferixen fer l'aperitiu al jardí exterior, però decidim seure ja a taula. Unes cadires i unes taules daurades espectaculars; una finestra enorme que dóna al jardí de les gallines hipnotitzadores.

Triem el menú degustació, Primavera i natura  (85 € + 8% IVA  x 2)




Comencem amb una copeta de cava L'O L'Origan  Brut Nature
Xarel·lo, macabeu, parellada, chardonnay

(poma, cítrics, forn, torrats... molt agradable)
La terra, l'aigua, el cereal.
Crosta de fajol, l'essencialitat dels alíments primaris.
 Llonganissa artesanal d'Olot.

[El fajol o blat negre és una planta herbàcia; des del punt de vista botànic no es tracta d'un autèntic cereal. Tradicionalment, a més de pinso per a animals, s'ha usat en preparacions humils destinades a humans, com ara les farinetes (a La Garrotxa, Vall d'Aran, etc.). Actualment, per l'increment de la nutrició equilibrada i natural, es destina a farines per fer galetes, crespells i pans especials. Wikipèdia]



Per menjar amb els dits, entrepà calent de blat de moro escairat

El caviar de la Garrotxa, blini de fajol i fesols de Santa Pau





 Per menjar sencers i amb els dits, espàrrec verd en tempura de carbó, romesco

(curiosa reelaboració del calçot, amb espàrrec verd, envoltat amb una mena de blini amb sabor de carbó. Boníssim)



Amb una flor del temps, carxofes, mandarina, espècies cálides



 Del galliner al plat, ou escalivat, maionesa, tonyina

(el seveixen sense trencar, però és que si no no es veu a la foto. De la tonyina, tonyina en conserva, hi ha el sabor. La maionesa està molt emulsionada)



Primerencs i de l'hort, pésols a la brasa, cansalada, botifarra negra

 (senzills, espectaculars)





Un joc de textures, carbassó de quatre maneres, oli d'oliva negre







Un plat d'hostal, arròs de pagès amb calamars de llauna, calamars a la romana, allioli suau

(ai, els arrossos de València...)



 Un peix present des de sempre en la cuina de muntanya, bacallá, pilpil, raïm moscatell, olí de cirereta, cotnes






Cuinat en terrina, ànec de pagès criat per nosaltres, pera, vi moscatell, galeta picada






Amb el contrast de melmelades fetes per nosaltres, formatges catalans, afinats al punt


Una fruita del temps, maduixes, al natural i en sorbet

Inspirat en la natura que ens envolta, paisatge volcànic, garrofa, ratafia, fajol, avellanes

(ui, esperàvem un con volcànic, però tant se val, tot molt garrotxí)




Atents a la litúrgia, bunyols de Quaresma







 Per a compartir, rajola de xocolata, una evocació a l'espai del restaurant (et conviden que te l'emportes a casa, i això fem)

Servei de pa dolç, coca ensucrada dels Hostalets d'en Bas, cuita en forn de llenya

Amb el licor típic de la Garrotxa, polo de ratafia

Pa del forn de llenya dels Hostalets d'en Bas  (7€ x 2 + 8 % IVA! No entenc per què no pot estar inclòs al menú)



aigua: 4,95 + 8%   Aigua mineral natural de la Garrotxa, "puresa volcànica", baixa en potassi.

café: 3,95 + 8%  (també ens ofereixen prendre'l al porxo, però continuem a taula)


Maridatge de vins (50€ + 8% x 2)


JOC blanc 2011 D.O. Empordà
60 % garnatxa blanca i 40 % macabeu
Enòleg: Jordi Oliver Conti
Té aromes de flor de taronger, pomes madures, notes de mel. En boca és fresc, omplint totes les parts i el seu record és equilibrat i persistent (nota celler)
vinojoc.com
 Ens agrada.


Plou i fa sol 2010   D.O. Penedés
85 % xarel·lo, 15 % malvasia
Enòlegs: Laurent Corrio i Irene Alemany
(aprox 13,90 €)
Ja el coneixem; a casa ens semblava divertit, ara no aporta res al dinar.



Mas d'en Compte 2008  D.O.Q. Priorat
Celler Cal Pla
garnatxa, picapoll, xarel·lo i macabeu
Enòleg: Joan Sangenís
(aprox 14,50 €)
(Un bon vi, però aquest el trobem un poc massa mineral i ara ens abellien noves propostes)



Masía Serra Io 2007   D.O. Empordá
Cabernet Sauvignon, garnatxa negra, merlot
Enòleg: Jaume Serra
aprox: 14,30 €
Fruita, mineral, tànic. Ens agrada, però esperàvem més de la proposta del negre (a més que s'encanten a servir-lo, quan ja quasi ens hem acabat l'ànec)




Masia pairal Can Carreras Moscat vi dolç natural 2007  D.O. Empordà
Celler Martí Fabra
Moscat d'Alexandria
(aprox. 9 €)

Demanem una garnatxa negra que li abellix a JJ, però  li'l canvien per
Vi de panses garnatxa 2006  D.O. Empordá
Cantallops  (Vi de panses dels Aspres?: lledoner / garnatxa roja)


L'oratge ha anat canviant, han anat apareixent els núvols i ha plogut. Les gallines hipnòtiques han anat amagant-se i apareixent. Quan hem eixit del restaurant... Plou i fa sol, no sé si les bruixes es pentinaran.
El menú ens ha semblat interessant, es preocupen pel producte de la terra i el treballen bé. El servei comença a bon ritme però després s'alenteix una miqueta. Ara, llegint menús d'anys anteriors, veig que no els han variat massa.
El servei de vins ens sembla poc motivador; el sommelier no varia les opcions segons els interessos dels clients; potser un poc car.
 
verema

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Tots aquests vins que exposses, son els que et serveixen amb el maridatje de 50E????

Gracies

Almàssera ha dit...

Com dic, 50 % + 8 % IVA. No sé el preu actual, aquell és de 2012. Fantàstic, tot i que els vins no eren massa "originals".