dissabte, 4 de setembre del 2010

Monovarietal syrah


Kata 60 – JJ H, 3/09/10 MONOVARIETAL SYRAH

1.McManis Syrah 2007, DO California
Raïm: sirà
Celler: McManis Family Vineyards Enòlegs: Jeff Runquist - Mike Robustelli
Preu: 11 €

2.Habla nº 4 2006, VT Extremadura
Raïm: sirà
Celler: Bodegas y vinos de Trujillo / Bodegas Habla Enòleg: Gonzalo Iturriaga
Preu: 23,35 €

3.Luddite Shiraz 2005, Western Cape, Sudàfrica
Raïm: sirà
Celler: Luddite Wines Propietari/Enòleg: Niels Verburg
Preu: 24 €

4.Penfolds BIN 2006, South Australia
Raïm: sirà
Celler: Penfold wines Enòleg: Peter Gago
Preu : 23 €

1. Color cirera; capa mitja baixa. Jove. Un poc cítric a l’inici, floral, primaveral, dolç, espècies de mercat àrab que es potencien movent el vi; predomina el pebre negre. En boca, alcohòlic, lleu sabor de pebrot verd, no tànnic, dolç però amb un postgust amargós.
2. Color cirera, capa mitja. En nas, de seguida ixen els torrats intensos, fusta, resina, un poc de compota de fruita roja; brea. Després apareix l’òxid, el metall, la sang. En boca és amable, no és explosiu, està ben treballat, més llarg que l’anterior.
3. Cirera però amb un rivet un poc teula, capa mitja. En nas, un poc medicinal, fusta, tabac, vernís, almesc; verd. Té una entrada i un pas semblants a l’anterior però és més complex. Té el punt licorós o de destil·lats comú a tots. També és comú el punt d’acidesa equilibrada. Saborós.
4. Té, un poc, el color de vi de quina, amb rivet quasi taronja; capa mitja. En nas, dolç, regalèssia, fusta de cigar; no hi ha olors primàries (gens floral, ni afruitat). En boca s’assembla al segon, amb el punt correcte d’acidesa. Lleugerament picant (pebre).

Tots els vins tenen en comú l’olor de verd, l’acidesa equilibrada, el pebre negre, el pimentó verd, la dolçor, el punt licorós... No hem trobat l’olor de violeta, ni de cassís, ni els tannins...
No hi ha hagut un clar favorit, encara que a molts ens agradà més el 3. Com a anècdota, la botella del vi Habla nº 4 també es va trencar abans d’arribar a taula! Aquesta vegada durant el transport i amb temps suficient per a reposar-la.

Vi del sopar: Cuatro pasos 2008 DO Bierzo (mencia molt llaminer i agradable)

Document kata 60