diumenge, 15 de novembre del 2015

Art a Ciutat Vella


Dijous, 12 de novembre del 2015

makma
Inauguració de la 2a edició del Festival ciutatvellaoberta al claustre gòtic del Centre del Carme.
programació

facebook
Amb el suport de vins Vicente Gandía, cervesa artesana Tyris i pollastres Planes.

Hoya de Cadenas 130 Anniversary DO Utiel-Requena
Negre: Bobal, Garnacha, Tempranillo, Cabernet, Merlot, Shiraz
10 mesos en bóta de roure francés Allier
13 % vol.
8,90 €


Hoya de Cadenas 130 Anniversary DO València
Blanc:  Sauvignon Blanc, Verdejo, Merseguera
12 % vol.
8,90 €




divendres, 13 de novembre del 2015

Tardor amb vi


dissabte, 19 de desembre del 2015


Montenegro 2013 DO Binissalem. Mallorca
60 % Manto Negro, 20 % Merlot, 15 % Cabernet Sauvignon, sirà i callet
4 mesos en bóta de roure americà
12,5 % vol
Vinyes i Vins Ca Sa Padrina. Sencelles, Mallorca
Suñer-Bibiloni
Aprox. 9 € (S'alat)

Fruita madura, herba, lleuger.


I avui toca peixet


dijous, 17 desembre del 2015. Virtual Verema

Celeste crianza 2012 DO Ribera del Duero
Tinto fino
14 % vol.
Bodegas Miguel Torres.
Licoró, café, torrats, suau, punt dolç.
Aprox. 15 €

Verema


diumenge, 13 de desembre del 2015


Alión 2009 DO Ribera del Duero
Tinto fino
16 mesos en bóta nova de roure francés
14,5 % vol.
Vega-Sicilia Bodegas y Viñedos Alión
Enòleg: Xavier Ausàs
Aprox. 42,75 €

De plorar...

insiderioja
Sin rumbo 2014 
Verdejo 
12 mesos en bóta usada de roure francés (2 bótes a l'any)
13.5 % 
MicroBio Wines. Nieva, Segòvia
Ismael Gozalo
aprox: 15,75 € 
Pomes, flors, espècies dolces. Verdejo distint. Saborós, amb cos. Molt bo

compartirvinos



divendres, 4 de desembre 
Casualment, a la mare li han regalat unes garbetes de bledes i clar, ha pensat en la seua filla, que sóc jo: em farà un dels meus arrossos favorits, l'arròs amb bledes; avui, amb moniato i caragols. Que bo!


"L'arròs amb bledes", un article de Vicent Marqués on es repleguen cites i hi ha una recepta per a fer l'arròs amb bledes, tot i que no és com la fa ma mare, que afegeix bledes i creïlla al sofregit. I per a les postres, una tarongeta del corral, de l'arbre que va plantar Micalet.

diumenge, 29 de novembre

Ad Libitum Maturana Tinta 2012 DOCa Rioja
Maturanan tinta
12 mesos en bóta de roure francés
14 % vol.
Bodegas Juan Carlos Sancha. Baños de Rioja
Enòleg: JC Sancha
9,95 € (Vinissimus)
Fruita madura, espècies, café. Agradable.

"La chapuza de la maturana tinta", elmundvino


Amb una interpretació de creïlles braves

dissabte, 21 de novembre del 2015
Avui, després de treballar dissabte de matí, tinc un dinar sorpresa, a la Pobla de Vallbona. Fa un dia ventós i desapacible, però l'acollida és molt càlida. De seguida unes cervesetes, músiqueta i tertúlia. 
La vista des de l'estudi i la sala menjador és fabulosa: plena natura, de cara a la Calderona.
El cuiner sorpresa és Jesús, i el company de penúries


Vin Gris de Côtes de Meuse 2014 Côtes de Meuse IGP
Pinot gris, auxerrois
Domaine de Montgrignon 
Daniel, François et Renaud Pierson





Lunares Blanco 2013 DO Sierras de Málaga
60 % chardonnay, 40 % sauvignon blanc
13,5 % vol.
Bodegas Lunares de Ronda. ronda, Màlaga
10 €


Finca Torrea 2010 DOCa Rioja
Tempranillo i graciano
18 mesos en bóta
14,5 % vol.
Herederos del Marqués de Riscal.
20,68 €
Fruita negra, lactis, torrats. Redonet i suau.




Tots els vins per a acompanyar un dinar ben gormand.
- Pernil, moixama amb formatge, embotits (llom, xoriço, llonganissa ampla...)
- Escuma de creïlla; Escuma de cigrons amb concentrat de caldo de pernil ibèric i sandvitx de teules de formatge

- Ensalada d'espinacs, guatla, ventresca de tonyina i llentilles. Atrevida, però bona.


- Confit d'ànec amb rovellons.


- Pastís casolà d'ametla

Belén, com sempre, ens guardarà les copes per a la foto final


I encara hi haurà un assortiment de formatges.


Moscatel de Setúbal Casa Ermelinda Freitas
Casa Ermelinda Freitas. Águas de Moura, Setúbal








Brandy Constitución Plata Reserva Especial
Destilerías Bernal. Múrcia
40 % vol.
Aprox. 100 €






I jugant jugant, ha caigut el vespre. Hora d'anar-se'n. Gràcies.

diumenge, 8 de novembre del 2015

Amb l'excusa de les calderes, la família es reuneix després de mooolt de temps. I de veritat que l'arròs és una excusa, perquè quan s'escudella, ja hem ben dinat tots: mandonguilles d'abadejo, pernil, embotits, sobrassada mallorquina, sardines marinades, formatges, hummus, salmó, ensalades...

foto: Clara
A Foios celebren la Mare de Déu del Patrocini d'hivern amb les típiques calderes d'arròs amb fesols i naps. Al matí, alguns ja deuen haver cantat allò de "Bajo el dominio de tu Patrosinio... Foios espera con fe verdadera... la xocolatà".
Les calderes sempre em portaran a la memòria mon pare, amb la gorreta, l'eixugamans a la cintura, el cullerot, i tots els seus secrets... El dia de les Calderes era un dels que millor ho passava amb els amics a les festes del poble, tot i que són en agost, que el plat és contundent i que no m'agrada gens, amb tots aquells trossets de consistència indeterminada... He d'agrair a la meua "cunyada" que m'haja escudellat un plat ben triadet: arròs, cardet, botifarra, un trosset de carn i poc més...

Gordo 2012 DO Yecla
70 % monastrell, 30 % Cabernet Sauvignon
3 mesos bóta
14 % vol
Compañía de Vinos del Atlántico.
Alberto Orte i Patrick Mata
Aprox. 9,50 € (Vinissimus)

Verema
Fruita roja, punt dolç però no massa (apenes s'aprecien els dàtils, les figues...), herba, pedra. Saborós i agradable.



Finca La Garriga 2011 D.O. Empordà
Samsó
19 mesos en bóta nova de roure americà
14 % vol.
Castell Perelada. Peralada, Girona
13,95 € (Verema)

Verema
Amb caràcter. Fruita, balsàmics, fumats







Les Cousins L'Inconscient 2014 DOQ Priorat
Carinyena, Garnatxa, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah
12 mesos en bóta de roure
14 % vol.
Les Cousins Marc & Adrià. Porrera
Enòleg: Adrià Pérez
Aprox. 9,95 € (Vinissimus)

No falla.


Per a les postres, uns dolços tradicionals assortits i la "projecció" d'una pel·lícula gravada en l'Ipad per les menudes. Apunten maneres aquestes dues.

Darrer Diumenge d'Octubre, 25 


Jean Leon Vinya Palau Merlot 2011 D.O. Penedès
100 % merlot
12 mesos en bóta de roure francés
14,5 % vol
Jean Leon. Torrelavit, Barcelona.
18,45 €

Verema
Fantàstic. Verd? No ho crec.



Irrepetible 2013 DO Manchuela
Sirà, malbec
Bóta de roure francés
14,5 % vol.
Alto Landón. Landete, Cuenca
7,60 €

Verema



12 d'octubre

La Viña de Andrés Romeo 2007 DOCa Rioja
Tempranillo
18 mesos en bóta nova de roure francés
14,5 % vol
Contador-Benjamín Romeo. San Vicente de la Sonsierra, La Rioja
Aprox. 91,60 € - 97 € (regal de B)

Fruita negra, espècies, mineral, fum, cuir... De tot i més.



VIRTUAL VEREMA - dimarts, 29 de setembre  (Sant Miquel)

Altos Ibéricos Parcelas de Graciano 2011 DOCa Rioja
100% graciano
12 mesos en bóta nova de roure francés
15 % vol.
Miguel Torres, S.A.
Aprox. 15 €

Mucha madera (Garrofero)
Corcho con buena presencia. 
Visual: rojo granate-picota. 
Capa media-alta, ribete violáceo, limpio. Lágrima muy presente. 
Nariz: Intensa. Pizarra y madera ocultan unas ligeras notas a violeta. Muy tostado. 
Boca: Potente. Alcohólico. Sin perder el predominio de tostados y maderas, se hace más frutal. Falto de “doma” en botella. Tanimos desafiantes. Postgusto amargoso. En resumen, mucha barrica y poca botella. Sin duda mejorará con el tiempo.
Verema

xxx

Volandera Tinto Joven 2013 DO Navarra
100% Garnatxa
13 % vol
La Calandria. Cintruénigo, Navarra
Aprox. 8 €

Llepolies, puntet carbònic. Si s'ha de disfrutar al sol i sense complexos...
Verema



Terrai OVG 2013 DO Cariñena
100 % garnatxa
3 mesos en bóta de roure americà
14 % vol.
Covinca. Longares, Saragossa
7,90 € (Verema)
Verema



Gómez Cruzado Vendimia Seleccionada 2013 DOCa Rioja
Tempranillo 50% i Garnatxa 50%
5 mesos en bóta de roure francés
14 % vol
Bodegas y Viñedos de Gómez Cruzado
10,50 € (Verema)

Bona companyia

dimarts, 10 de novembre del 2015

Sóc rareta, mare?

Kata 117 - Eva, 7/11/2015

Com quasi sempre que em toca organitzar la kata, vaig fent papers amb llistes diferents i les propostes van amunt i avall, d'un costat a l'altre. Moltes vegades és el mestre (Pep Ferrer, Mesquevins) el que posa ordre; aquesta, ell proposa i jo dispose. Presente les "denominacions", les varietats, els anys, el preu, la producció... i comencem:

almavinocuatre
1. Còrdula 2012  D.O.València
Raïm: mandó 
Criança: 4 mesos en bóta de roure francés de 3 anys i 6 mesos en dipòsit d'acer inoxidable i ciment Graduació (vol): 13,5 %
Celler: Costera Alta Wines. Moixent
Enòloga: Sara Martínez (Juan Francisco Calatayud)
Preu: 7,80 € (Mesquevins)
(14.000 botelles)

- Sembla més vell que 12 o 13, "que mal dus els anys", diuen alguns; robí, capa baixa
- Fruita, flors, càrnic, espècies, pebre, un poc reducció, alcohol
- "Pobre d'esperit", tímid, xarop, dolç, alcohol, persistència àcida.
Suau, amable.

Verema
"Tres sorpresas en una cata a ciegas". Fuera de serie, 14/11/2014


minimalwines
2. Capricho de Merenzao 2012  DO Ribeira Sacra
Raïm: 100% Merenzao (5% sousón, 5% brancellao i 5% mencía?)
Criança: 10 mesos en bótes usades de roure francés (60%) i en dipòsit d'acer (40%)
Graduació (vol): 13,5 %
Celler: Ponte da Boga. Castro Caldelas, Orense
Enòleg: Dominique Roujou de Boubee (director tècnic: Rubén Pérez)
Preu: 25,10 € (Comprat en Pasqua 2014 a l'Adega Ponte da Boga) / 21,95 €
(2.568 botelles)

- Color paregut a l'anterior, més tèrbol,
- Més ric; "un poc clandestí"; puromoro, gominoles,
- Més elegant, "afrancesat", salat (salat i dolç alhora, dolç pel nas), bona acidesa, punt carbonic?, flors pansides, fruita

Verema

uvaauva
3. Poula 2013, Bierzoo
Raïm: mencia, garnatxa, palomino, doña blanca, godello
Criança:
Graduació (vol): 13 %
Celler: Casa Aurora. Albares, Bierzo, Lleó.
Enòleg: Germán R. Blanco
Preu: 20,10 € (Mesquevins)
(600 botelles)

- Capa alta, fosc,
- Móres, nabius, fulla de figuera, nou moscada, torrats, madur, clau, caixa de puros, paret de calç... juganer
- Aquós, astringent, verdós, puja però baixa en picat, curt; fruita, espècies

"Los vinos de Germán R. Blanco", Verema
Verema


vivino
4. Forlong Assemblage 2013 VT Cadis 
Raïm: 40% Syrah, 30% Merlot i 30% Tintilla de Rota
Criança: Gerres de fang i criança sobre pòsits fins 12 mesos en bótes de roure francés al 90% i la resta roures americà, hongarés i espanyol.
Graduació (vol): 15
Celler: Bodega de Forlong (facebook). Puerto de Santa María
Alejandro Narváez i Rocío Áspera
Preu: 14,75 € (Verema)
(8000 botelles)

- Negre
- Plàstic, hidrocarbur, metà, tintura de iode, "Exin Castillos", "desinfectant no, desinfectat; Don Limpio", cola de taller, escai, ... un poc PX
- Tànic, "de tot i més"fruita, torrats, balsàmics...
Molt original

Verema



Dokument kata

I per a sopar,
ensalada verda, pernil, formatges de Sólo Queso, ensalada russa, sardines amb ceba (gentilesa de la mare),

col fregida, bistec tàrtar, galta guisada...

amb pa del forn San Bartolomé, de Jesús Machí (Duc de Calàbria, 14. 963 74 97 22)

vivino

Solar de Samaniego Cabeza de Cuba 2009*  DOCa Rioja
(detall Diego)
Tempranillo
13,5 % vol.
Solar de Samaniego. Laguardia, Àlaba

*Cabeza de Cuba. Mot francés que remarca la qualitat d'un vi -Royal `Tete de Cuvée´ Bodegas Franco-Españolas de La Rioja-; en principi fa referència al vi que es replega de la part alta de la bóta, però en realitat és una denominació comercial.


Per a les postres, fruita, carabassa i moniato torrats i xocolata d'Utopick Cacao.

(fotos: Diego)

Els meus katadors han estat a l'altura, i molt més que això; i no m'han xiulat per rareta!

dilluns, 2 de novembre del 2015

Gadhus Vlc

dissabte, 31 d'octubre del 2015
Gadhus. Galeria Jorge Juan. Ciril Amorós, 62 - 960 065 040

Aquesta setmana, abans que ens ho conte ningú, volem conéixer la nova proposta d'Alfonso (Alfonso Gallego Dos Santos: Malkebién, Gadhus Rocafort), que dijous 29 obrí local nou a l'espai central de la Galeria Jorge Juan i a més de dinars i sopars ofereix al llarg del dia vi, tapes, pastissos gourmet (pastisseria Monpla), formatges, ostres, pernil, conserves, gelats... I sols tanca diumenges. A la cuina hi ha Ricardo Goachet i Javi Linares (ho diu al facebook) i a la sala, Axel Pitarch (segon en el concurs La Nariz de Oro 2014).

El local és gran, amb tres altures diferents, i al llarg del dinar s'aniran omplint totes les taules.

facebook
JJ comença amb una copeta de fino en rama
Tio Pepe
Palomino fino
González-Byass.
3,50 €  (16,50 € 75 cl)

Hauria estat bé un detallet de benvinguda mentre esperarem, però suposem que hi ha massa coses en dansa quan s'obri un restaurant així i no ho tindrem en compte.

També al facebook he llegit que hi ha menús de 15, 18, 28 €... A nosaltres -la veritat és que no hem preguntat- ens ofereixen el menú de 23 €, amb tres entrants, un arròs, un plat a triar entre carn o peix i les postres; hi ha un servei de pa inclòs, beguda (una botella d'aigua en el nostre cas) i café (un).

Ens feia gràcia que Alfonso ens recomanara algun dels seus vins portuguesos, però va molt atrafegat i l'Axel ens vol ajudar. Ens decidim per un vi divertit, tot i que no tenim molta informació.

almavinocuatre
Superhéroe 2011 DO Ribeiro
Mescla de varietats autòctones (Ferrol, Caiño, Bastardo Negro o Sousón)
14 mesos en bóta de roure de 2 vins.
14,5º
Vinos de Encostas - Xosé Lois Sebio*.
23,50 € (Aprox. 17,50 €)
Fruita roja madura, silvestre, violetes, confitura, amb cos, punt dolç, llarg. Molt bo.

"La imagen de la etiqueta es una ilustración que refleja el Súper Héroe que viene a ayudarnos a combatir contra los Vinos clónicos. Súper Héroe es además la lucha del bien contra el mal, lo diferente contra lo globalizado. Lo personal contra lo impersonal, lo distinto contra lo común y comercial."

-Croqueta de pollastre de corral amb crema lleugera d'herbes andines. Casolana amb toc exòtic; boníssima.

-Bloody Mary amb sorbet de llima i api, sardina fumada i envinagrats. Supose que si t'agrada aquell còctel, n'és una bona interpretació.

-Galta a la chicha de jora (suc fermentat de dacsa maltada) amb bescuit de pésols.

-Arròs de carn (conill pibil?) i cansalada de coll. Ben saborós.


- Carn o peix? Un de cada: Bacallà  (com no s'ha de demanar bacallà a Gadhus?) amb crema d'albergínia Nikkei. La textura del peix, immillorable; la crema, potent, amb punt torrat o cendrós.


Llomet ibèric de Los Pedroches (Còrdova) amb hummus de carabassa i pipes de carabassa garapinyades

I per a les postres, també dues distintes (hi havia unes altres: carpaccio de pinya)
-Bescuit de canyella i lúcuma amb gelatina de pisco i gelat de mascarpone. Deliciosa barreja de sabors i textures. Fantàstic final.

Terra de xocolate amb gelat (de cítrics?)


Total: 36,50 € x 2

El local de Rocafort era preciós, encara que feia un poc de peresa acostar-s'hi. Aquest està molt propet de casa i tot i que no m'agraden massa els restaurants de les galeries comercials, aquest i el savoir faire d'Alfonso paguen la pena. Molt recomanable.

Parlen valencià (Alfonso encara no)

ojoalplato
Verema
sumergeteydisfruta
------------------------------

*Vins de Xosé Lois Sebio
Sense DO - Castilla-Lleó: Isse 2 Vignerons  (Treixadura, Lado, Albariño i loureira). Amb Ismael Gozalo
Sense D.O. - Galicia: Salvaxe (Lado, Treixadura, Albariño i Godello)Seica, Wish, O Con (albariño)
DO Valdeorras: Máis Alá (godello)
DO Ribeiro: Super Héroe Eldelbar, Hush 
DO Bierzo: Coios (mencia)

__________________

** Jordi Joan i Santacília (Novelda?/Monfort?, 5 de gener de 1713 - Madrid; 1773) va ser un científic, marí i diplomàtic espanyol. Era conegut a Europa com el Savi Espanyol, i va formar part de l'Acadèmie Royale des Sciences i de la Royal Society.  Va ser espia al Regne Unit. Però és més conegut pel descobriment que va fer junt amb el seu company, Antonio d'Ulloa, sobre el mesurament de l'arc de meridià i d'un grau terrestre. El seu retrat apareixia als bitllets de deu mil pessetes.
*** Ciril Amorós i Pastor (Russafa, València, 9 de juliol de 1830 - València, 27 de febrer de 1887) fou un advocat i polític valencià, diputat a les Corts Espanyoles durant la restauració borbònica.