dimecres, 1 de juny del 2022

Castelló ens crida

dissabte, 28 de maig
Tot i tindre'l tan prop, mira que coneixem poc Castelló! Tampoc és que avui li farem molt de cas, però almenys venim a dinar a Ataula Gastrobar (Hotel Jaume I, Ronda del Millars, 67 - 964 250 300 - fb), no només des de València, sinó també des de Múrcia i Barcelona -és que Vicent, de Castelló, tira molt... Ara, no podem aplicar allò de "A la taula i al llit, al primer crit", que aquesta quedada ha hagut d'esperar més de dos anys.
Hi ha un menú pactat i una sala reservada per a onze, amb una taula enorme -Imperial, diu Abreunvinito, encara que no té els cantons arredonits; però no explica si és de presidència anglesa o francesa; deu ser la primera perquè l'amfitrió ocupa un dels extrems, el que mira cap a la porta; l'altre extrem estaria ocupat pel convidat d'honor-.
Ens ha donat la benvinguda el sommelier, Javier Salgado, que ens acompanyarà al llarg de tot el dinar; el xef, Rafael Gresa, ens explicarà cada plat. 
Comencem amb un vi d'Alcossebre que ha portat Diego i que ens va regalar Ramon Adell: Vinya Marina 2019, un Chardonnay envellit sota vel i sense clarificar; és tan curiós!

Seguidament fem un tast d'olis Bardomus (Torreblanca): Arbequina, Borriolenca, Canetera, Picual i 103, de farga mil·lenària; 
de pa del forn-pastisseria Blanch (Antonio Garcia; Saragossa, 37; Castelló de la Plana): de garrofa amb taronja confitada, de carabassa; el pa de Tona (millor pa de la CV) i bastonets amb anxova; 
i de sal: Himàlaia (rosa), fumada (grisa), volcànica (negra) i persa (blava).




Ostra, cebiche fumat i pisco sour, sobre una base de puré d'alvocat, crema de dacsa i suc de llima. 
Bona? Sí, però ja ho sabeu, no soc partidària de les teràpies perquè les ostres no s'avorrisquen.



Charles Ellner Carte Blanche Brut
Champagne
40% Pinot Meunier, 30% Pinot Noir, 30% Chardonnay
Sense malolàctica; 36 mesos en rima
12% vol
Charles Ellner. Épernay
Aprox. 27-42 €
Elegant, floral, fresc.



Ous de llissa, amb mantega d'alga wakame i un gelat de piparra sobre una coca d'oli amb plàncton. 
Menudet, però s'ha fet respectar. Boníssim.


Sílice
, DO Ribeira Sacra 
50% Treixadura, 30% Godello, 20% Palomino (Doña Blanca, Albarinyo, Branco lexitimo?)
11,5% vol.
Silice Viticultores (fb). Sober, Lugo
Aprox. 20,50 €
Cítrics, fumats, minerals... interessant.


Ensalada de bonítol, tomaca valenciana, favetes, carxofes, formatge fresc d'Almassora i vinagreta de mangrana i llima verda;  és una versió del  solterito peruà d'Arequipa.
Fresqueta i molt abellidora.


Donhoff  Riesling Trocken 2020
  DO Nahe 
100% Riesling
11,5% vol
Weingut Hermann Dönnhoff. Oberhausen an der Nahe, Renània-Palatinat
Aprox.11,50 €
Punt dolç, després un poc mineral 


Espàrrec blanc, rosta (chicharrones), crema de formatge blau de les Coves de Vinromà


Elena de Mestres Rosat Brut Nature Gran Reserva 2017
 DO Cava
40% Trepat, 30% Garnatxa, 30% Monastrell 
42 mesos en rima 
Botella 201 de 1.932 / Degorjat juny 2021
Mestres. Sant Sadurní d'Anoia
Aprox. 24 €



Tripes (callos) de bacallà, lleterola de vedella, pinyons, safrà i suc de llima.
Atrevit


Crozes-Hermitage Laya 2018
  Roine
Syrah 
16 mesos en roure 
Aprox. 31,50 €  
Cuir, tabac, espècies; punt dolç; molt bo.


Rajada fumada (sense cartílags), gaspatxos amb cansalada ibèrica i múrgoles (trompetas de la muerte).
Espectacular en textura; molt bo.


G de Château Guiraud 2017 Blanc Sec
, Bordeaux 
50% Sémillon i 50% Sauvignon blanc 
13,5% vol.
Château Guiraud. Sauternes
Aprox. 13,50 €


Colomí a la brasa, coliflor i tòfona.
Intens

RyS Whisba Tempranillo 2010
IGP Castella i Lleó 
Tempranillo
18 mesos en botes de whisky, 12 mesos en botella
15% vol.
Rodríguez y Sanzo. Valladolid
24 €
[En algun moment aquest vi ha aparegut com a DO Toro, i això presenta alguna confusió]

Xavier porta un regal que és un tresor
Monte Real 1970 DOCa Rioja
85% Tempranillo, 15% Mazuelo, 2% Graciano
Bodegas Riojanas. Cenicero, La Rioja
Molt marronet; vellet, però encara ens parla amb un filet de veu



Llesca amb ou de coco, cumquat, pistatxo 
El xocolate calent farà aparéixer la sorpresa de dins de l'ou.

Noctiluca 2019
DO Màlaga
Moscatell d'Alexandria/ de Màlaga
10,5% vol.
Viñedos Verticales. Moclinejo, Màlaga
2.944 botelles
Aprox. 20 € (50 cl)

Cafés, cremadets i petits fours 
I la tradicional i indispensable foto final de Belén, clar


Atenció immillorable.
Un menú molt original i elaborat, amb un maridatge de vins interessant.
Gràcies per tot, Vicent (també per la melmelada casolana de taronja amarga que m'emporte a casa)

Al Jaime I no parlen valencià.