dilluns, 31 d’agost de 2020

llunada, neulada, gandula... daluan

dijous, 27 d'agost de 2020
Daluan. Carreró de la presó, 4. Morella - 964 160 071
Fa temps que teníem pendent aquest restaurant i com que hem pogut reservar taula a la terrassa (és a dir, al carrer) ens ha paregut que era el moment.
Què vos suggereix el nom? És àrab (un menjar, una construcció...)? Romà? Català? No sé si a aquests tipus de noms se'ls pot dir "acrònims", ja que estan construïts amb la unió de les síl·labes d'altres mots (DAvid, LUis, ANa; els fills d'Avelino i Jovita), i normalment m'horroritzen, però aquest resulta bastant suggerent.
Al programa Cuineres i Cuiners de Ricard Camarena podeu veure el capítol "Avelino Ramon. Cuina de tres regnes"
Dubtem si triar el Menú d'estiu (34 €), el Menú gastronòmic, la tòfona d'estiu (48 €) o la carta. La primera opció no ens apanya perquè dos dels entrants són pernil i formatge, i ens abelleix més cuina; la segona opció tampoc perquè és molt llarga i no inclou les croquetes morellanes i el corder que vull tastar; però ho preguntem a la filla del cuiner i finalment el cuiner ens els hi inclourà.
Aigua de Benassal (2,60 € x 2) i de Vichy (1,30 €).
-Aperitius de benvinguda
Xip de corfa de bacallà amb espinacs i sopa de tomaca
Coqueta de farinetes amb tòfona, oli i sal
Seitó, sardina i lluç en salsa tàrtara

MAGNANIMVS Blanc
El raïm varia segons l'any. Chardonnay, Macabeu i Moscatell (2017)
11,5% vol.
Viñedos y Bodegas Mayo García. Vilafamés
Vi d'autor de Gabriel Mayo
12,50 € (Aprox. 9 €)

Fruita, fresc, no dolç, agradable.


-Clàssics
Milfulls de cecina, foie caramel·litzat i melmelades (compota de bresquilla, sanguina i chutney de pimentó roig). Menudet però contundent, molt de sabor.
Tataki de daina (gamo), formatge curat, olives d'Aragó i ceba envinagrada
Perdiu en escabetx, verdures de temporada i maionesa de bolets
- Continuem. Parmentier* (crema de creïlla), tòfona d'estiu, ou i cansalada. Senzill i espectacular alhora.
*Antoine-Augustin Parmentier (1737 - 1813) va ser un agrònom, naturalista, nutricionista i higienista francès. La seva experiència com captiu a Prússia durant la Guerra dels Set Anys el va portar a defensar la patata com a alternativa alimentària (Viquipèdia) 
- Seguim. Bacallà confitat, ametles i pernil
-Un poc d'arròs. Arròs melós de pollastre camper, tòfona d'estiu i safrà. Molt saborós.
Fora de carta: croquetes morellanes. Són triangulars, i estan fetes amb neula (oblea); quant a la carn, cadascú té la seua recepta (carn d'olla, o corder i pollastre...).
Guía Hedonista
-Un poc de carn. Del menú, llom amb foie, tòfona d'estiu, creïlles souflé
De l'altre menú, corder de llet en dues coccions. Intens.
- Postres
Macedònia de fruita
Pastís calent (coulant) d'ametla torrada i gelat de formatge. Tot i que ja no puc més, m'ho menge tot, està molt bo.
Café: 1,20 €
Total: 58,10 € x 2
Parlen valencià
Lloc molt recomanable. Entorn bonic per fer excursions.
També podem comprar algunes cosetes en Guimerà i en L'Arc.