divendres, 23 de juliol del 2021

JaDeLuCar

divendres, 16 de juliol. Mare de Déu del Carme
JADELU. Plaça Josep Corell Vicente, 1. Foios - 637 795 389
Ja sabeu que poc aficionada sóc a aquests acrònims tan originals (Javier Mollà, a la cuina + Desirée + Lupe Villar), però aquest restaurant ens agrada perquè està al poble (no el meu, sinó de la família política) i s'hi menja bé; avui la nostra Carmen no serà l'única que pagarà el sopar...

Comencem amb unes cervesetes i aigua; després compartim uns platerets.


Sépia a baixa temperatura amb maionesa de llima verda







Usuzukuri de vieira

Creïlles braves fumades




Verdura en tempura melosa









Laberinto de Cidonia Godello 2020
DO Monterrei
100% Godello
13,5% vol
[Aprox. 9 € Grauonline]
Fruita blanca, herba, punt mineral; agradable.

La «Cara» de Mart és una estructura distintiva de la superfície del planeta Mart ubicada al laberint de Cidonia, que segons algunes persones sembla un rostre humà. Estudio MABA (pareidolia: il·lusió consistent a percebre de forma clara un estímul sensorial vague, generalment una imatge o un so, i atribuir-li un significat)
Parpatana de tonyina roja de Cadis (x 2). 
La parpatana és la part que divideix la ventresca del cap de tonyina roja. Té dues textures de carn, una és molt grassa i viada i l'altra és magra. S'extrau en l'especejament (trossejament) de les tonyines (ronqueo) en separar el cap del tronc.

Sembla que se'ls han oblidat les tellines, perquè darrere d'un peix tan saborós...


No hem demanat pa, però he llegit que és del forn Orts de Vinalesa (uns de Foios comprant el pa a Vinalesa... Açò ja no es el que era! Hehe)

Compartim dues postres

Llesca en ou de coca de llanda i crema d'orxata



Pastís de xocolate

Cafés



Per molts anys, Carmen (i Mari), i gràcies
------------------------
Llegiu L'horta del Carraixet, rebost de tots (les carxofes de Ca Pepico, el garrofó de Toni Montoliu, el fetge de bou del Racó, el pa de poble de Lluna de València -Manu Aparisi, Almàssera-, fusió amb arrels a Jadelu, autenticitat familiar a ca Xoret...)

Trenquem l'alé*

dijous, 15 de juliol
Alenar. Martínez Cubells**, 6. Sant Francesc, Ciutat Vella - 960 039 603
Al  diccionari de l'AVL, alenar és "exhalar l'alé (aire que ix dels pulmons durant l'expiració). Respirar". Ací afegeixen l'accepció de gaudir de la vida; els farem cas.
Quin gust trobar aquest baret propet de casa -hi arribem en un alé (en un instant)-, amb el nom en valencià, on parlen valencià, amb productes valencians...
Jordi Gil Agulles (Pedreguer) és el fundador de la bodega. Sembla que la carta l'han creada Two Many Chefs (Carlos Medina, exconcursant de Top Chef, i Antonio Soriano, antic cuiner del Grup Copenhagen): sépia amb maionesa de codium, bacallà fumat amb tomaca i olives negres, coca de polp sec i albergínia rostida, coca de pimentons rojos rostits amb sardina, moixama, ceba i pericana de Bocairent... (Restorán de la semana Guia Hedonista) Hi ha plat del dia (arròs al forn).

Fa calor, i per recuperar l'alé, comencem amb aigua amb gas Perrier (2,50 €)
Després unes copes de vi:
Ocean Verdil Blanc DO València 
Selectia Wines. Fontanars
Copa 3,50 € (Aprox. 9,55 €)

Finca Collado Rosat 2019 DO Alacant
85% Merlot, 15% Monastrell
12,5% vol
Copa 3 € (Aprox. 5,95 €)
Fruita, no dolç, fresc, molt agradable.

Demanem el Menú Experiència Alenar (24 € x 2)


Ensalada russa, amb bastonets de pa
Bona


Espàrrecs blancs grossos amb maionesa de tòfona negra.
Deliciosos





Esgarradet a la brasa amb capellanet sec

(No cobren la cistelleta de pa)


Anxoves "00" amb oli de tòfona, mel i alfàbrega
Boníssimes. Quina combinació!!!

Coques:
-Sobrassada amb mel, ceba i pinyons
-Pimentons rojos torrats, sardina, moixama, ceba i pericana de Bocairent


Ja no volem postres, però jo caic amb un gelat artesanal de taronja sanguina; molt bo.

Per dir alguna cosa dolenta, Jj no demana postres i em cobren el café (1,30 €)


Ens conviden a una misteleta
Vall de Xaló Moscatell
Bodegas Xaló.

Total: 29,15 € x 2 

Lloc molt recomanable. Obligatori si esteu pel centre.
Servei amable i atent. Ho expliquen tot i més, si vols.

[També hi ha botiga de vins i conserves. Comprem un vermut vintage Espinaler]
-----------------------------
*Trencar l'alé: reposar abans de reprendre un treball o exercici físic
**Salvador Martínez Cubells (València,1845 - Madrid,1914) va ser un pintor i restaurador de pintures. Es va especialitzar en el gènere històric i el costumista



dijous, 22 de juliol del 2021

Els plaers de taula

Del fotopoemari de Josep Vicent Cabrera Vers un trànsit nou el temps s'arresta: parlen els ulls, el quart fotopoema: "Els plaers de la taula". 

Els plaers de la taula
es satisfan a voltes
amb humilitat:
íntim, el ritus prova 
algun viatger.
L'àpat congria
senzilla l'aparença
i just l'aliment.
Closos els ulls flueixen
sinestèsies.


dimarts, 13 de juliol del 2021

Les xiques del SVF se'n van de vermut

dimecres, 7 de juliol
Tot el curs i encara no havíem fet una "reunió extraescolar". Avui és el dia, travessem l'avinguda per anar al Cantonet de Pare Pere (Regne de València, 38. Russafa, l'Eixample - 963 286 734)

Havíem quedat per al vermut, i això és el que demanem, vermut casolà (3,50 € x 8), amb el detall d'unes papes.
(o cervesa, 2,10 € x 4)




I ampliem amb alguna picadeta (la cuina encara no està en marxa)


Ensalada russa (7,50 €),

sépia amb maionesa (8 €)

Amb rosquilletes i cistelleta de pa (3 €)







i mandonguilles de carn casolanes (8 €)
Total: 10,50 € x 6
Lloc agradable. Molt bona qualitat.
Parlen valencià (només Francisco, a la sala)

[La festa continuarà amb un dinar a La Chipirona, però jo me n'he d'anar a exercir de tutora.]

dijous, 8 de juliol del 2021

L'infinit reduït al finit... molta ànima al Pepico

dimarts, 6 de juny
Mediterrani, 1. Barri de Roca, Meliana - 961 491 346

Es perd en el temps l'origen del grup ArreJuntats; al caliu de la Junta (JQCV), clar. Més antics encara són els vincles que ens uneixen, quasi tots relacionats amb la llengua; la universitat, l'institut, l'amistat, la germanor... i el dinaret al Pepico.
Fa un sol que bada les pedres, però ací trobem el recer de la frescoreta d'una casa de l'horta. Avui, les circumstàncies -per poc de temps, sembla- ens permeten seure set persones a la mateixa taula, en eixe corralet ja tan nostre -tot i que n'hauríem d'haver sigut 9, però no ha pogut ser; trobarem a faltar als dos pájaros-.

Mentre hi anem arribant, vermut P. Quiles (Monòver; 3 € x2) -amb el detall d'unes olivetes-, i cervesa (2,75 € x 4).

Aigua de Benassal 1l (2,35 € x 3)






Pa i oli multivarietal Finca Varona la Vella, Sant Mateu (1,75 € x 7)

Detall: crema de carabasseta


Domaine Charvin Côtes du Rhône Rosé 2019
 
85% garnatxa
14% vol
EARL Charvin G et Fils. Aurenja, Provença-Alps-Costa Blava
24 €

Rosat amb caràcter i subtil alhora. Fruita, pedra, bona acidesa... 
Tot i que hi ha alguna reticència a la proposta del mestre, ha agradat molt.



No solc demanar plats "de només producte", però Pep ens ha parlat de la tomaca de l'horta que li serveix Platero i, clar, no ens hi em pogut resistir. Amb ventresca de tonyina, ceba i germinats (9,50 € x 2). Espectacular (algun trosset un puntet verd). 
La tonyina està molt bona, però com diu Pep, la podem menjar en qualsevol lloc, no com la tomaca, que creix ací entre nosaltres. Llàstima haver-nos-el perdut presentant la Guia de TurismeCarraixet.


Mandonguilles d'abadejo (2,50 € x 7)
(Carme, extraordinàries.)
Com les fa Ana..! Textura, sabor... Mira que en dec haver menjat en ma vida (sense comptar les de la mare i les de la sogra), però encara me'n meravelle.







Calamar amb favetes i allets (12,50 € x 2)








Dr. Von Bassermann-Jordan Riesling Trocken 2015 Pfalz (Renània-Palatinat)
100% Riesling
12% vol.
Geheimer Rat Basserma-Jordan. Deidesheim, Alemanya
26 €

Fruita blanca i de pinyol, punt mineral, floral. Deliciós

Potser a algú se li ha passat pel cap que no anàvem a demanar potetes de sépia amb ceba (8,25 € x 2)? És que estan tan bones! La sépia, en el seu punt; la ceba, quasi caramel·litzada, gloriosa...
No sé, he sentit campanes que li van a posar el meu nom al plat (hehehe).





Podríem haver triat prèviament algun arròs o fideus dels que fan a la casa, però vam decidir acoplar-nos als que feren avui. Ànec? No, quant de greix! Melós? No, quina calor! Doncs arròs melós d'ànec, bolets i verdures (16,50 € x 3). 
Ens n'escudellen a tots. Un altra vacil·lació que al final ha resultat un encert.

Conasbrancas 2019
DO Ribeira Sacra
Dona Branca i Godello (85%?), Treixadura
8 mesos en roure francés
12,5% vol
Fedellos do Couto. Castro Caldelas, Ourense
5.000 botelles
24,50 € 

També amb fruita blanca i de pinyol, punt mineral; potser més salí.

Fedellos és una paraula gallega que significa "andròmines, entremaliats, inquiets"; O Couto al·ludeix a l'emplaçament del celler, el Pazo do Couto.



Fideus amb gambes, rap, calamars... (18 € x 4)
En tenim per a tots (només 4 amb gamba, clar)

Per a les postres fem un variadet -que no barrejat-
Flam de cassalla Tenis (3,75 € x 2),  

Gelat d'arnadí amb terra de xocolate (6 €), 

Gelat de formatge (6 €)



Tatin de poma amb gelat (6 €)

El flam triomfa. La tatin també. Les altres no desmereixen gens.

Ens ha faltat el meló Vicentín. Xeeee




I és l'hora de les sorpreses dolces que se'ns havien anunciat:



Vinsanto del Chianti Classico 2015
  Vin Santo del Chianti Classico DOC
Malvasia i Sangiovese
6 anys en roure i castanyer
12,5% vol.
Azienda Agricola Fontodi. Panzano in Chianti, Florència
(Aprox. 64 € 37,5 cl)

Caramel, xocolate, panses, figues... dens, fabulós.

Recóndita Armonía Tinto Dulce
2018 Alacant
100% Monastrell
12 mesos en roure francés i hongarés
14,5% vol.
(Aprox. 18 € 50 cl)
Guinda, mora, cirera, espècies... "dolç sense endolcir" diu alguna.

Ja sabeu que "Recondita Armonia" és la primera romança de l'òpera Tosca, de Puccini, que canta el pintor Mario Cavaradossi quan compara una foto de la seua estimada, Floria Tosca, amb el quadre d'una Maria Magdalena que està pintant.​

I arriba l'hora de la poesia i del borró. Anem a tastar una cosa molt exclusiva, però primer hauré de llegir un poema, que enregistra Dora a través d'una copa ("dins la meva copa veig reflectida la teva llum, me la beuré, servil i acabat, boig per tu", que diu Ester) i que no penjaré ací, que em fa vergonya.
ARA MATEIX (Miquel Martí i Pol - Lluís Llach) 
Ara mateix enfilo aquesta agulla 
amb el fil d'un propòsit que no dic 
i em poso a apedaçar. Cap dels prodigis 
que anunciaven taumaturgs insignes 
no s'ha complert, i els anys passen de pressa. 
De res a poc, i sempre amb vent de cara, 
quin llarg camí d'angoixa i de silencis. 
I som on som; més val saber-ho i dir-ho 
i assentar els peus en terra i proclamar-nos 
hereus d'un temps de dubtes i renúncies 
en què els sorolls ofeguen les paraules 
i amb molts miralls mig estrafem la vida. 
De res no ens val l'enyor o la complanta, 
ni el toc de displicent malenconia 
que ens posem per jersei o per corbata 
quan sortim al carrer. Tenim a penes 
el que tenim i prou: l'espai d'història 
concreta que ens pertoca, i un minúscul 
territori per viure-la. Posem-nos 
dempeus altra vegada i que se senti 
la veu de tots solemnement i clara. 
Cridem qui som i que tothom ho escolti. 
I en acabat, que cadascú es vesteixi 
com bonament li plagui, i via fora!, 
que tot està per fer i tot és possible"


I què és el que beurem???? No m'ho puc creure. 
Maria de Cal Vall Ranci DOQ Priorat
Garnatxa negra
Soleres de castanyer i acàcia de 1927, 1947, 1970
19,5% vol.
Albert Costa
295 botelles (novembre 2017)
(Aprox. 115 € 20 cl) 
[El nom és un homenatge de Llach a sa mare, que va salvar les botes d'aquest vi. Quantes ganes tenia de tastar-lo des d'aquell dia que me'l presentaren al celler Vall Llach ja fa quasi tres anys... El poder de la licorella]

"És un ranci de color caoba, potent, concentrat, estructurat, amb notes a fruits secs, vernissos, moble vell i acetats. Ja va dir l’escriptor francès Théophile Gautier que “per reduir l'infinit al finit, allò que és inassequible al que és humanament real, no hi ha més que un camí: la concentració”. Té cos i molta ànima. És un vi molt emocionant, amb 19,5º, d’aquells que sacsegen. Lluís Llach considera que s’estan recuperant de l’oblit els grans rancis, “uns tresors que no es poden improvisar”, i recorda com fa molts anys enrere per les festes majors cada casa s’intercanviava “amb orgull” el seu propi ranci amb el veïnatge tot presumint de la seva qualitat. De fet, s’atribueix al filòsof i matemàtic grec Pitàgores una frase que, en aquest marc, pren tot el sentit: “Si vols viure molt guarda una mica de vi ranci i un amic vell”". Naciodigital
De llagrimeta.

Café (1,65 € x 5) i café amb gel (1,75 € x 2)

Total: 49,65 € x 7
Parlen valencià (carta en castellà)
Som els últims a eixir del restaurant, amb unes cares de felicitat i un regust dolç que difícilment oblidarem en temps. Quin luxe de plats, de vins, d'atenció..!
Només puc dir "G R À C I E S", Pep. I gràcies, amics.

[Les fotos xules són de la fotografiaDora i de Pilar]