dimecres, 3 de gener del 2024

الجبل هو الحياة

Quant de temps des d'aquell Cap d'Any en què la Cutxipandi anàrem al refugi de Los Antolines a Ares dels Oms (en aquell moment, Aras de Alpuente)! Només hi havia la planta baixa amb taula, dos bancs, llar i una prestatgeria; i la planta alta, de tarima de fusta, sense llits, ni lavabo, ni res... Però teníem 20 anys. Ara, vora els 60, toca un altre refugi de muntanya: Rabadà i Navarro (Camarena de la Sierra); però aquesta vegada tenim una habitació amb tres lliteres i lavabo; el regenten Neus Arjona i Quique Vila i ens preparen cada dia el desdejuni (7,20 €) i el sopar (14,90 €; el total d'allotjament i mitja pensió són 38,60 €); hi ha cafeteria.
[En 1963, dos alpinistes aragonesos que obriren moltes vies als Pirineus, Alberto Rabadá (Saragossa, 1933) i Ernesto Navarro (Fuencalderas, 1934), perdien la vida en escalar l'Eiger (Suïssa)]
El primer dia, de camí, fem una parada a les Penyes de Guaita (Puçol) per fer escalada; jo només hi faig un poc la cabreta. Esmorzem ací mateix (minisàndwitx, fruites seques, mandarina, plàtan...) i caminem fins al vèrtex geodèsic del Picaio; quines vistes!, i això que el dia no és clar. 
Continuem ruta i parem a Sarrió (Gúdar-Javalambre, Terol); dinem davant de l'arbre de Nadal de la plaça de l'Ajuntament i ens fem un cafenet al bar Jaime Nebot Bronchud.
Prenem possessió de l'habitació del refugi i, com que encara hi ha llum, fem una excursioneta pels voltants. En acabant és l'hora dels jocs. Com pot haver-n'hi un que es diga "¿Alcachofas? ¡No, gracias!"? No té èxit, clar. Però el que és per a mi un descobriment és el "Código Secreto": que divertit!
A les 20.30 h se serveix el sopar en la taula assignada: 
sopa de fideus 
i llom amb carabasseta i salsa; 
pa casolà i aigua en pitxer; les altres begudes no estan incloses. Demanem un vi dels dos que n'hi ha, el més car (9 €): 
Altos de Bergasa 2019 DOCa Rioja
Tempranillo    13,5% vol.
12 mesos en roure francés i americà
Bodegas La Eralta. Agoncillo, La Rioja
(Aprox. 4-5 €)
Fruita, espècies; senzill però agradable.

Per a les postres, flam d'Hacendado. 

L'ambient és molt familiar, i tot el món hi ajuda.


El desdejuni és sempre igual:
café amb llet (fet al moment i al gust -més o menys-), 
coca, cereals en flocs, pa, 
melmelada, oli, 
carn freda i formatge.

El segon dia traem la nostra melmelada casolana de mandarina (que m'ha portat Paz) i el panettone de Vicente Garcia, amb xocolate i taronja



La ruta de dissabte és extraordinària i molt recomanable: cim del Javalambre pel barranc de la Bellena, uns 13 km; qualificada de difícil -sobretot per l'orientació-, l'acabem gràcies a la nostra guia particular, Aymara.
El nom de Javalambre ve de l'àrab ‘Yabal `Amr’ (جبل عمرو muntanya d'Amr -nom d'home-) o potser de ‘djebel alhambr’ (الجبل الأحمر muntanya roja), per les argiles roges del Keuper (Era Secundària). الجبل هو الحياة: la muntanya és vida.
Esmorzem al solet després de dos passos complicats; és un moment màgic. A les pistes no hi ha ni un floquet de neu.
Dinem, ja un poc tard, també al solet, en les taules de fora del refugi. Ens acabem el vi que ens havia sobrat la nit anterior (et marquen la teua botella).
Pensem que ja no ens mou ningú d'ací de tan cansats com estem, però els joves encara escalen al rocòdrom del refugi i en acabant agafem el cotxe per anar a Camarena; podíem haver fet la senda fluvial, però finalment fem la dels Miradors, i com a premi, un tallat al bar més marxós del poble: La Reunión.

Per a sopar hui tenim sopa castellana 
i hamburguesa, amb cansalada, ou, creïlles i pa casolà.

Aigua i vi, del bo.

Per a les postres, iogurt amb sabor de fruites d'Hacendado.

I unes bones partides al "Código Secreto", clar.






Diumenge fem una altra ruta preciosa, encara que més curta: Cubla-Alt de la Molina (8 km)
El nom d'aquest poble ens recorda el de Les Alcubles (els Serrans, València), que deu provindre de القرية (alqaria: el poblet, el mas, l'alqueria) o de القبلة (alquibla: migdia; mur de la mesquita orientat cap a la Meca), però no trobe res sobre l'etimologia de Cubla.
Esmorzem, al solet, un poc de fruita i fruita seca, sobre les pedres d'una antiga casa de camp i anem a Terol a replegar el cinqué element. Quin bullici de ciutat! De gom a gom, la gent ja vestida de festa i bevent als bars com si s'acabara el món.
Hem tingut la sort de trobar taula per a dinar en un estrany pis de dalt del Torico Gourmet (pl. El Torico 5, Terol - 978 618 679)
Cervesa (2,50 € + 2,20 €), aigua (2,20 €), Nestea (2,50 €) i vi.

Ous amb pernil DOP Terol i creïlles (12 €)
És un plat senzill, però no sempre està bo, i aquest està molt ben fet.

Botifarra d'arròs amb ou remenat, ceba i tomaca confitada (9 €). Boníssima

Croquetes casolanes de corder de llet i de bolets (10,80 €)
Tarden a arribar, després del plat principal.
Prescindibles.

Pa (1,40 € x 2). Diu que és de cañada: pa pla amb oli, típic d'Aragó.
En som cinc, i serveixen quatre trossets -ració pa de grup-. Quina ràbia em fa!

Jo, sopa ressuscitadora de la casa, amb fideus, vedella, ceba roja, alls, ou, creïlla, pebre roig... (7,50 €) Coenteta. No és que siga miraculosa, però està ben bona.
Els altres,  fesols estofats amb xoriç, costella de porc, cansalada i pebrera (7,50 € x 2) i xulletes de lletó (16 €)
Borsao Selección 2021
 DO Camp de Borja
85% Garnatxa, 10% Tempranillo, 5% Sirà  -  14,5% vol.
Bodegas Borsao. Borja, Saragossa
13 € (Aprox. 5 €)
Fruita madura, jove, punt dolç; agradable.
"Possiblement el millor vi del món en la seua relació qualitat-preu", segons Parker

Per a les postres, pastís de tres formatges i de carlota, i
brownie de xocolate negre (6 € x 3)

Café (1,30 €) i tallat (1,40 € x 2)

Total: 23,52 € x 5

No és especial, però donades les circumstàncies, hem menjat bé -només hi ha una xica al servei de les tres taules, pujant escales contínuament-.

Un passeget per baixar el dinar i cap al refugi. 
Mai ho haguera dir, però ja que ens hi hem posat... a jugar al Bingo! Amb Neus com a animadora i cantadora dels números.
I a les 21,30 h ens serveixen el sopar; aquesta vegada amb tapet roig i tot (Aprox 50 €; 75 € dormir, sopar especial i desdejuni).
Per a començar, brindem amb vi, del bo.
A taula hi ha aigua (embotellada), cervesa i vi Altos de Bergasa (es pot demanar cervesa sense alcohol o refresc)

Pasta fullada amb anxova; sobrassada; ceba caramel·litzada i formatge; olivada?

Tartar de fumats

Xoricets coentets

Llagostins

Sorbet de cava i llima

De plat principal, galta amb puré de creïlla, molt tendreta


Per a les postres, pastís de torró, de tiramisú, de Kit-Kat i de formatge.


Un poc abans de les 24 h, encenen la pantalla i ens donen una bossa de cotilló, raïm i cava

Cabré i Sabaté Brut DO Cava
Macabeu, Parellada, Xarel·lo
11,5% vol.
Jaume Serra. Vilanova i la Geltrú
(2,50 € Mercadona)

Salut i força per aprendre a remar la barca nova...!

Ballem una miqueta; alguns, moltes hores.


L'últim dia, després de desdejunar, anem a la cova Cerdanya, en Pina. Una manera preciosa d'acabar el viatge i de començar l'any.
Un plaer, Formiguetes del SVF, o Formiguetes al camí, o El SVF camina... Grà-ci-es!