dissabte, 27 agost de 2011

yain

 Plaça Jueria, 9 - Terol - 978 624 076
El restaurant té l'entrada per la plaça de la Jueria, i el seu nom, yain, significa "vi".
Hi ha diverses sales, totes amb "nom propi" i per a distintes situacions (privat, tasts, amics...). Nosaltres havíem reservat i dinem a la sala Sílex, anomenada així pel vi Silex de Didier Dagueneau (sauvignon blanc del Loira; terreny amb aquesta roca).
Raúl Igual fou guardonat com el Millor Sumiller d'Espanya 2010, i dirigeix el restaurant des de 2007.
La carta de vins és extensíssima; li demanem que ens recomane alguns vins de la zona i ens conta moltes cosetes, comença amb els negres: 
Quinta Mazuela i Luna de Agosto, DO Carinyena. Bodega Quinta Mazuela: projecte personal de l'aragonesa Silvia Tomé, que torna a la terra després d'aprendre pel món
Samitier i Manga del Brujo (Norrel Robertson, El escocés volante), DO Calatayud
Parraleta Emoción, DO Somontano (la parraleta és una varietat autòctona de Somontano)

Finalment ens decidim per Luna de Agosto 2007, 100% garnatxa, de vinyes de 75 anys (al restaurant sols queden 2 botelles, val 35 €; a Vinissimus val 42,95€!)
Picota granatós; nas i boca elegant, fruita madura, un poc mineral, balsàmic i especiat; gens tànic; llarg. Una bona recomanació.

Hi ha un menú del dia (17€) i diverses propostes de menús. Nosaltres triem a la carta, diferents platerets per compartir:
(aperitiu de salmorejo)
-Tàrtar de tonyina amb gelat de formatge (5,50€)
-Focaccia de sardina rància (3€)
-2 Croquetes de pintada i bolets (1,50 € x 2) Boníssimes

-Canaló de botifarra (4 €)
-Entrepà de salsitxeta artesana (3,75 €)
-Roda de bacallà (un tros amb salsa de créixens, ceba i safrà, un amb creïlla i un amb pimentons (24 €). Crec que el plat fóra més interessant si la variació estiguera en la forma de preparar el bacallà, més que no en l'acompanyament.

Hi ha 3 pans diferents per a triar (olives i herbes, tomata i clàssic). Són del forn Sanz. En la carta hi ha una nota on posa que a partir del segon panet es cobrarà 0,75 €.
Per a les postres demanem un pastís de formatge amb gelat de iogurt (6,50 €) i un assortidet de formatges (5 €).
Aigua i café
Total: 93,15 € (2 pers.)
El servei de cambreres, ràpid, atent i eficient. Restauran molt recomanable.
carta
carta VINS yain

verema

divendres, 26 agost de 2011

NAMING

Si tingueres la possibilitat de posar nom a un vi, quin triaries?  "Enològic", de la terra, literari, filosòfic, graciós, irreverent...? Ací en tens uns quants.
univinum "¡Qué nombres de vinos más curiosos!
vi-franc "Vins graciosos"
gourmet's 
lugardelvino


Un be ros amb potes negres
Un be negre amb potes rosses
Finca Malaveïna
A bodes em convides
Cap de Ruc
Més que paraules
Plou i fa sol
El perro verde
Qué bonito cacareaba
Cojón de gato
Teta de Vaca
María de la O
Casalobos
Gran Cerdo
Follador Rosé "Vita Rosa"
De puta madre
1+1=3 (U més U fan tres) Brut
3² / 6 al revés / N9
Habla
Habla del silencio
R que R
Mano a mano
Paso a paso
Contiempo
Envidia Chic
Libido
El cojonudo
La Senda del Burro
Venta Las Vacas
Tetas de la Sacristana.
Spanish White Guerrilla
K-Naia
Gato Negro
Casillero del Diablo.

Le vin de Merde
Bon Vivant
Cleavage Creek
Mad housewife
Old Fart's Wife
Fat Bastard
Bitch
Mad dogs and Englishmen
Elephant on a tightrope
Arrogant Frog
Frog's piss
Big Ass
Oops
Sinister Hand
Blasted Church
A Few good men
Goose

Noms de bodegues:
El Fabulista
Quitapenas
Habla
La sangre de Ronda
Campos góticos

diumenge, 21 agost de 2011

"Las Enovelas: Literatura de ficción en torno al vino"
Luis Vicente Elias ( 20 maig 2010 )
article verema

Gisela Pou, El silenci de les vinyes
Edicions 62. Barcelona, 2011

Noah Gordon, La Bodega
Roca Editorial. Barcelona 2007

Carlos Clavijo, El hijo de la vid
Temas de Hoy. Ed. Planeta Madrid, 2010.

Gonzalo Gómez, El hijo de la filoxera
Edición del autor. Madrid, 2009.

Vicente Blasco Ibáñez, La bodega
Ed. Cátedra, Madrid, 2008.

Ferenc Máté, Un viñedo en la Toscana
Ed. Seix Barral. Barcelona 2009.

Jean Pierre Alaux - Noël Balen. Muerte entre los viñedos.  Forma parte de la trilogía La sangre de la viña. Novelilla sin muchas pretensiones pero entretenida y ligera, que protagoniza un enólogo maduro y vividor que investiga la muerte de unos trabajadores en los viñedos de Chateau d’Yquem. Transcurre entre Burdeos y Sauternes. Que nadie se espere un bombazo, pero la aconsejo por lo comentado.

Edgar Allan Poe. La Barrica de Amontillado.

KLADSTRUP, DON - KLADSTRUP, PETIE. LA GUERRA DEL VINO: LOS FRANCESES, LOS NAZIS Y EL TESORO MAS GRAN DE DE FRANCIA. 2006. Obelisco
Taringa

Gabriel Chevallier. Clochemerle

John Steinbeck. Las uvas de la ira

Joanne Harris. Vino mágico

El vaixell de Xavier

VAIXELL RESTAURANT C/ 30, Nº 34 La Canyada, València  961 322 634
 vaixellrestaurant
El Xavier va començar la seua travessia fa tres mesos (quin mes tan bonic per a nàixer, el mes de maig!) i sos pares no troben millor manera de celebrar-ho amb nosaltres que convidar-nos a dinar en aquest restaurant. Després d'una cerveseta i unes cosetes al jardí de sa casa, ens dirigim, amb un sol d'agost de justícia, al lloc triat, un xaletet en forma de vaixell habilitat com a restaurant, amb jardinet, escultures, tauletes... dins hi ha  una sala gran i diverses menudetes on cap una taula; estem com a casa. Gràcies, parella.


S'ofereixen una sèrie d'especialitats i un menú de migdia (hi ha un altre de nit):
Aperitius:
- Coca fina de verdura
- Croqueta de pollastre de corral
Primers a triar (entre 4 propostes)
- Polp amb juliana de porro i vinagreta de verdura i ametla
- Clòtxines amb curri verd *
Segons
-1 Magret d'ànec
-2 Rajada amb salsa de llima picant i verdura (fantàstica)
-2 Arròs a banda
Postres
-3 Copes amb pruna preparada i sorbet de llima
-2 Profiteroles amb nata i xocolate



Triem un Novellum 2007. Rejadorada. Toro. 100% tinta toro
Fruita roja, un poc especiat; equilibrat i molt agradable de beure.





*Les clòtxines són una recepta del Seu-Xerea, on va treballar el propietari. Porten també una branqueta que no sabem ben bé què és, ens diu que és "limoncella", creu que és un brot del gengibre
Cinema Wines es la primera bodega del mundo en poner un termómetro en la etiqueta de sus botellas
nosolovino



Mi Vino nº 164
Vinos de Rueda

Mi Vino nº 163
Las cien caras del rosado

Mi Vino nº 165
Un paseo por lo mejor de Cataluña

"¿El vino tiene sexo?"
Más de un centenar de mujeres catan en la plaza de un pueblo segoviano
El País. Tentaciones de verano


"María Isabel Mijares, la señora vino"

La Cata Nacional de Mujeres de Sacramenia alcanza las 200 participantes en una auténtica fiesta del vino
nosolovino2
nosolovino1

dijous, 18 agost de 2011

Pisto?

Tomacat, Pebrereta, Mullador, Pebrot amb tomàquet, Ratatolha, Ratatouille, Tombet... Molts noms i moltes formes de preparar un plat que princiaplment portarà tomata i pimentó, i després molts altres ingredients com ceba, albergínia, carabasseta, creïlla, julivert... tonyina, melva, sangatxo...


Al meu poble sempre n'hem dit Tomata, pimentó i tonyina / Pimentó, tomata i tonyina. No sé quins serien els límits d'aquesta denominació, però per la contornada del Carraixet la usem; Cabanyal avall l'anomenen Titaina. Es fa amb tomata, pimentó (preferentment verd), tonyina de sorra, alls i pinyons. Ma mare i la meua sogra la fan tan bona...!

Totes aquestes denominacions i, al final, acaba utilitzant-se la de Pisto. Hui mateix, en un forn de pa que han obert al barri (un de cadena, per cert), la dependenta li explicava a una clienta que una cresta de sangatxo (empanadilla de sangacho) duia "pisto, pero con atún de ese salado oscurito". Em fa una ràbia! (a casa em diuen que sóc un poc abertzale, però què hi farem)

samfaina wikipèdia
La salazón de pescado, una tradición en la dieta mediterránea (GoogleBooks)
La salazón de pescado...
El Gastronómico nº 23. Especial Mèxic

Les cuines de Mèxic. Cuina contemporània. Antojerías
Dacsa
Madrid Fusión México
Mezcal
Tequila
Xanat / Vainilla,  nèctar de déus
Gastrosexologia
Receptes: Xili amb nogada, guacamole, mole poblano...

El gastronómico nº 22
Dani Frías. La Ereta
Bodegas Monje
Formatges suïssos
Restaurants de Madrid

Ca Pepico

dissabte, 13 d'agost
Volíem passar-nos per Ca Pepico abans que tancara per vacances, i hui és l'última nit. "No és un bon dia", diu ell, tot i això escoltar com parla del vi... és tan engrescador.
En volem un molt bo, saborós, rar, original...? Clar:
Caveau de Bacchus Arbois. 2006. Arbois-Jura 




A Jura es produeix el curiós vi groc (Vin Jaune), que recorda molt el fino, no debades al procés d'envelliment a la bóta, el vi està protegit de l'oxidació pel vel flor (de llevat). El vel és més fi (pel fred), creix més lent i mor abans que el de Xerés. No porta alcohol afegit.
El raïm predominant del és el savagnin. Amb una criança mínima de 6 anys i 3 mesos, el vi s'embotella en una curiosa  botella anomenada Clavelin, de 62 cl. (el que bevem nosaltres, no) 34 €

elmundovino1 "Jura, una región casi desconocida" (I)
Poetes com Rabelais, escriptors com Boris Vian o cantants com Jacques Brel han parlat del Jura, i sobretot el científic Pasteur, primer teòric i descobridor de la fermentació alcohòlica que va dir "Le vin est le breuvage le plus sain et le plus hygiénique qui soit".
elmundovino2 Jura II 'Amarillos' y 'de paja': vinos únicos fuera de toda moda
elmundovino3 "Jura/Jerez, parientes... lejanos"
Verema: Vins de Jura i Vi Groc (Vin Jaune)
descorchevinos


Després ens portarà també dues copetes del negre Bachelet-Monnot Santenay Les Charmes 2009, Borgonya

No té tellines, llàstima, les fan tan bones...
-Ensalada de tomata amb ventresca de bonítol. Qualitat, com sempre.
-Polp a la gallega
-Sardina de bóta amb pimentó verd
-Formatges (havia d'haver sigut aladroc, però...)
-Figatell i amb guarnició de creïlla i botifarra
-Pa amb tomata, allioli, sal (1,80 € x 2)
-Gelat de llet i pastís de xocolate i coco.
(café i petit fours)


Al final, un copeta de Disznóko Tokaji Aszú 2004 3 puttonyos. Hongria
Elaborat sobre la base de la combinació d'un vi "sec" de Furmint i baies botrititzades de Furmint, Harslevelú i Sarga Muskotaly; un mínim de 2 anys de criança en bóta de roure i 1 en botella.
 verema

Com sempre, un plaer, Pepe.

dilluns, 15 agost de 2011

Cojón de Gato, Maria de la O’ y Teta de Vaca: ¿Marketing o vino?


conmuchagula
vinosdivertidos
lamarcawines

dimarts, 9 agost de 2011

Setze gallets

Setze Gallets és el nou vi de Celler del Roure, un vi negre en bric; aposta innovadora i arriscada

 verema

diumenge, 7 agost de 2011

El pa amb tomàquet es reinventa
Molt sucat o poc, torrat, tendre o desconstruït... Els cuiners amb estrella Michelin en fan bandera

ara.com 

El pa, m'agrada un poquet cruixent per fora i blanet per dins, però reconec que la tomata sí que m'agrada ratlladeta amb oli prèviament.
I a tu, com t'agrada?

dijous, 4 agost de 2011

Divino

Serrans, 22 València  Tel. 963 914 060



Triem este lloc, seguint les recomanacions de Verema,  per sopar amb uns amics.

Mentre esperem que vinguen tots, anem mirant la carta (idea original i pràctica, és el tapetet de paper individual; en castellà i també algunes coses en valencià i anglés) i demanem una copeta de vi blanc (que no arribarà mai) i aigua (que haurem de tornar a demanar).
Anem a pams: que esperaríeu d'un restaurant que es diu DIVINO  Winebar&TapasRestaurant? Doncs sí, hi ha una fantàstica carta de vins, a més a més a un preu fantàstic (el mateix de la botiga Las añadas de España + 1,20€ per persona en el primer vi i 0,60 € en els següents), però el mestre-sala no és capaç ni de memoritzar el vi que li demanem, és que porta una setmana en el local.

Hi ha Menú degustació (amb possibilitat de maridar amb vins), però demanem per compartir:
(El restaurant no està ple, però tarden un poquet a servir-nos; ens pregunten si volem pa, és un detall; pa de la casa: 2 x 1,50€)
- Pernil ibèric tallat a mà (100 g. 12,90 €; 50 g. 6,75 €). Està molt bo, però no sé per què ens porten 1/2 ració per a sis persones.
- Croquetes de calamaret en la seua pròpia tinta. 7,90 € (Novament, en porten 4 per a 6 persones. En demanem més i en porten 2; no ens les cobren). Boníssimes
- Brandada d'abadejo amb pa de ceba 7,90 € (esta vegada n'hi ha 8 unitats). Bona
I després cadascú es demana un plat:
- 2 Entrecot 
- 3 Secret ibèric
- 1 Cua de bou
No sé si és per la conversa sobre economia i les primes de risc o per què, ningú no comenta res sobre els plats. Supose que correctes (amb ganivets inadequats, això sí).
Per a les postres:
- 3 Pastís Tatin (1 amb gelat)
- 2 Flam de formatge
- 1 Brownie
- 5 Café

Quant al vi:
- P.F. PIE FRANCO 2009   MANCHUELA   13,85 €
Ja havíem tastat este vi en la Kata 67ª. Està un poc tancat, però quan va obrint-se ofereix unes aromes agradables (fruita, un poc mineral, espècies...) i caràcter en boca. Interessant
- CHATEAU COTE DE BALEAU G.CRU 2007  (SAINT-EMILION)   24,35 €
No ens diu res. 

Total: 29 € per persona
verema

De segur que amb un poquet de "rodatge" funcionarà millor.

dimarts, 2 agost de 2011

Els millors vins dolços espanyols
JUAN FERNÁNDEZ-CUESTA
 02/08/2011 ABC


ALMA DE REBOREDA. Bodega: Campante. Origen: D. O. Ribeiro. Añada: 2005. El mejor vino dulce que he probado. Se elabora fuera de la variedad Pedro Ximénez. Elegancia, densidad y finura. Un prodigio. Variedad: treixadura. Precio: 30-35 euros.

ALVEAR PX DE AÑADA. Bodega: Alvear. Origen: D. O. Montilla. Añada: 2008. Aroma potente, limpio y rico en matices de fruta pasa y miel de romero, con un fondo de naranjas amargas. Es dulce, denso y untuoso. Variedad: Pedro Ximénez. Precio: 10 euros.

CRISTAL-LÍ. Bodega: Vins del Comtat. Origen: D.O. Alicante. Frescura, sensación de limpieza y de fruta tropical recién cortada. Pura suavidad. Aromas extraordinarios. Variedad: moscatel de Alejandría. Precio: 8-10 euros.

EDETARIA DOLC. Bodega: Edetaria. Origen: D.O. Terra Alta. Añada: 2009. Amplio, grande, vivo. Un placer acompañado de cualquier postre de chocolate. La magia de la garnacha hecha dulzura. Te eleva el tono vital. Variedad principal: garnacha. Precio: 15 euros.

GRA A GRA. Bodega: Gramona. Origen: D. O. Penedés. Añada: 2006. Notas de piel de cítricos y frutos exóticos. Aromas de miel, cera, rosas, azahar. Sedoso y untuoso, con largo final. Variedades: chardonnay y sauvignon blanc. Precio: 22 euros.

JORGE ORDÓÑEZ Nº 1. Bodega: Jorge Ordóñez. Origen: D.O. Málaga y Sierras de Málaga. Añada: 2007. Gran relación calidad-precio. Selección especial de uvas de viñedos viejos. Variedad: moscatel de Alejandría. Precio: 13 euros.

LA CAÑADA. Bodega: Pérez Barquero. Origen: D.O. Montilla. Fruta pasificada, puro placer, notas de café y chocolate. Densidad bien medida. Elegancia de principio a fin. Uno de los vinos de Pedro Ximénez más completos de España. Precio: 30-35 euros.

MOSCATEL DE LA MARINA. Bodega: Enrique Mendoza. Origen: D.O. Alicante. Añada: 2009. Alegría y frescura, dulzura pero sin excesos. Cítricos y miel. Perfecto equilibrio. Variedad: moscatel de Alejandría. Precio: 7 euros.

MR. Compañía de Vinos de Telmo Rodríguez. Origen: D. O. Málaga y Sierras de Málaga. Añada: 2009. La mejor relación calidad-precio. Delicadeza, finura, dulzura justa. Variedad: moscatel de Alejandría. Precio: 15 euros.

NOÉ. Bodega: González Byass. Origen: D.O. Jerez. Un VORS de Pedro Ximénez que supone de por sí un escalón más alto que otros muchos. Untuoso y muy elegante a la vez. La vida en su máximo esplendor. Precio: 40 euros.

abc.es
Els 10 millors xocolates d'autor

Ginebres i tòniques

Cerveses espanyoles
Vins negres espanyols