dijous, 30 de desembre del 2021

Taula d'hivern

El 21 de desembre a les 16,59 hores començà l'hivern, amb la lluna en quart minvant. És hivern, sí, però no, no fa fred, no hi ha boles de neu, no hi ha gel... tot i això el sent ben gelat: no hi ha viatges ni excursions; no hi ha grans dinarots ni soparots, ni amb amics ni amb la família, tot ben reduït i discret -entranyable, aixó sí-. Gaudirem del solet a la mar.
I comence l'entrada hivernal perquè és costum, no perquè hi haja res especial...
dijous, 23 de desembre
Quin dia tan estrany! Els carrers estan buits, el Gurugú està buit... La cita d'avui no té res a veure amb Nadal, sinó amb els aniversaris amb amigues de tota la vida, i sura a l'ambient una sensació sospitosa, inquietant, un tant pertorbadora...
Com sempre, a taula hi ha el detall d'una cacauets. Demanem la cervesa de rigor (Estrella Galicia) i jo torne als orígens, deixe l'entrepà i reprenc l'ensalada, una grega (tomaca, formatge, olives negres, pimentó, ceba, orenga; 9 €). Les altres opcions són entrepà Gurugú i sàndwitx.
Amb cafés i infusions.
Total: 10,15 € x 3
Parlen valencià
-----------

Protocolo Rosat 2020
VT Castella
50% Boval, 50% Tempranillo
12,5% vol.
Dominio de Eguren (Sierra Cantabria). Villarta, Cuenca
Marcos Eguren
Aprox. 4,20 €
Fruita fresca, agradable
(el color no és rosa, es palla amb reflex "gucci")

dijous, 30 de desembre
Jj passa pel mercat de Russafa abans de vindre a dinar i porta unes cosetes de El Greco (fb): unes dolmadakia (farcellets de fulla de parra amb arròs), una empanada amb espinacs, all porro i formatge feta, i uns dolcets (un amb fruites seques i taronja i un amb xocolate)

dissabte, 1 de gener
Per començar bé l'any, venen les mares a dinar a casa. Fa un dia esplèndid i dinem a la terrassa.
Paelleta "sarandonga, arroz con bacalao", llangostins, clòtxines, calamars, tomaca seca...
I brindem amb Anna de Codorniu (70% Chardonnay, 15% Parellada, 15% Xarel·lo, Macabeu; 12% vol, Codorniu,  Aprox. 9,35 €)
dimarts, 4 de gener
No estava previst, però una visita mèdica a hores intempestives em porta a dinar, sola, a Casa Tafu (Julio Antonio, 26). A "Taiwan és xinesa?" ja contava com de bé havíem dinat un altre dia. 
No em calfe el cap, un plat del dia:
Bento de casa: lurou (cansalada guisada amb salsa de soja  i espècies), ou guisat, verdures del dia, arròs (7,50 €) i una cervesa (2 €)
Un bento és una ració de menjar per emportar d'origen japonès. És habitual en les gastronomies xinesa, taiwanesa i coreana, en què l'arròs és un aliment bàsic. Però no me l'emporte, me'l menge allà mateix, envoltada d'orientals, sols i en parella.
Total: 9,50 €
Són pura amabilitat. Lloc molt recomanable per a un dinaret sense més.
No parlen valencià.
dimecres, 5 de gener
Jj no havia de treballar, però ja que ho fa se'n ve carregat d'unes cosetes: llonganisseta de Pasqua, panets, brètzels, milfulls amb tomaca, pastéi de nata (Belém)...
divendres, 21 de gener

Si és divendres i fa solet... què toca? Vermut!
Botafumeiro Vermouth 
Albarinyo, amb herbes i espècies;13 botànics: quina, donzell, canyella, clau, coriandre, genciana, hisop, ginebre, centàurea, regalíssia, cardamom, saüc, taronja
La Vivariense. Viveiro, Lugo
Aprox. 10-11 €

Dolç sense embafar, punt amarg.





dissabte, 22

Avui toca ensalada, però quina ensalada!

Clòtxines

Calamaronets arrebossats












diumenge, 23

Mireu quines navaixes per al vermut.





I després vindrà una paella "ací no es tira res", però ja no serà a la terrassa, que avui fa fred.
dimecres, 26 de gener

Avui, sense esperar-ho, em faig una copeta de vi a Birlibirloque
La Croix des Marchands Fraîcheur Perlé 2020 AOC Gaillac
Mauzac, Muscadelle, Loin de l'oeil
12% vol.
Vignobles Jérôme Bezios. 
Copa 2,90 € (Aprox. 6,50 € botella)
Amb el detall d'unes papes.

 


dijous, 27

Avui toca teatre; 
abans, un vermutet (Miró) al Rivendel (Hospital, 18)
3,50 € x 2

Parlen valencià.


Quan les vinyes ploren, de Laura Sanchis. Amb Laura Sanchis, Pilar Almeria, Guille Zavala i Pedro Mallol.
Una família que amaga moltes coses. 
I eixim amb ganes d'una copeta de vi, però toca tornar a casa.



dissabte, 19 de febrer
No digueu que no és preciós aquest plat que ha preparat avui Jj: arròs amb alls tendres, pimentó de colors, sépia, lluç, llangostins i flors.
xxxxx

Vi de Vila Porrera Blanc 2017 DOQ Priorat
Garnatxa blanca, Picapoll, macabeu, Pero Ximenes
9 mesos en cuba de ciment
14,5% vol.
Cooperativa Agrícola/Cims de Porrera
4628 botelles
Adrià i Marc Pérez
Aprox. 16,50 €

Mireu quin color...!
Fruita, codony, herba; untuós, saborós. Molt bo

(És un regalet que em porten d'un dinarot)




dissabte, 5 de març
No havia anat mai al Glasol de la platja de la Pobla de Farnals (Joncar, 4), però propose a la xiqueta una volteta amb bicicleta i uns bunyolets i ací en tenen; menudets i no massa saborosos (2 tasses xocolate i 4 bunyols, 7,40 €).

diumenge, 13 de març

Ha plogut tota la nit, però avui he pogut desdejunar a la terrassa, amb un solet tímid, i he tingut la certesa que aquest era el desdejuni número mil ací cara la mar. I el més al·lucinant no és com ho he sabut amb exactitud, sinó que cada dia que he pogut gaudir d'aquest moment ho he fet com un privilegi extraordinari i únic. Quin gust!

Fa exactament dos anys que hi vinguérem fugint de les falles i ens hi quedàrem tot el confinament i molt més.













dimarts, 15 de març - la Plantà

Plou, i fa vent. Pobres falles! 
Amb tres alumnes que han vingut a classe anem a menjar-nos uns bunyols a Fabián (Císcar, 5), 
i després taste els que ha fet Josep i ens ha portat a l'institut; no sabem si són bunyols, o donuts, o rosquilles... però estan molt bons.








dissabe, 19 de març - Sant Josep

Quin dia de Sant Josep tan estrany! No per estar a la mar ni pel mal oratge, sinó per no celebrar-lo amb la família. En fi, un poquet de pasta amb cavalla i tomaca


i un bon vinet

La Nit de les Garnatxes llicorella 2020 DO Montsant
100% Garnatxa negra
3 mesos en roure francés nou
14,5% vol.
Celler de Capçanes. Caçanes, Tarragona
Aprox. 11,50 €
Fruita, mineral, balsàmic; suau.