dimarts, 21 de desembre del 2021

SpecialK-21 a l'horta urbana

 diumenge, 19 de desembre
Allà pel 2017, i de la mà d'Amparo i Diego, coneguérem el restaurant La Huerta de Ramonet (carrer Lepant, el Botànic; ara tancat), i en 2019 Jj i jo sopàrem ací, al Huerta y Huerta by Ramonet (Russafa, 61 - 960 211 173), ambdós del projecte "Te llevo a la Huerta". En valencià no tenim aquella expressió de "llevarse a alguien al huerto", i està clar que Ramonet, al llit, no se'ns endú, però no sabria dir si ens ha portat al seu propi joc o som nosaltres els que ho hem fet amb ell, el cas és que ens ha facilitat molt les coses perquè puguem dinar a sa casa portant els nostres vins; encara diria més, ha buscat els plats que queden bé amb les nostres joietes. Ramón Monfort ha viatjat per tot el món (Anglaterra, Berlín, Tailàndia, Vietnam, Cambodja, Austràlia, Grècia...) i així podrem disfrutar, almenys de moment, de la seua cuina, de fusió, ací a València, sempre amb cartes i menús oberts i molt variats, amb efecte sorpresa. Pactem un menú de 50 € (x 8) per celebrar la nostra SpecialK-21, una especial que esperàvem amb candeletes ja que l'any passat estàvem quasiconfinats, i enguany no la teníem clara.

Com ja havíem dit en l'altra ocasió, el local està decorat amb dibuixos d'Eduardo Bermejo, autor de moltes etiquetes de Bodegas Arráez. Tenim la taula parada al reservat del local, només per a nosaltres, una miqueta justets però molt bé, amb atenció exclusiva; hi estarem molt a gust.


Tenim cistelletes amb pa i tres botelletes d'oli BelOleum, del Baix Aragó (Saragossa); de les varietats Empeltre (negra), Arbequina i una mescla de les dues (8,50 € 50 cl).

I comença la funció.
1. La Bota 91 de Fino "Macharnudo Alto" DO Xerés
100% Palomino Fino
Extracció febrer 2019
15% vol.
5.000 botelles
27,50 €
Fruites seques, glicèric, elegant, harmonia pura.

Entrants:
Ostra Gillardeau fumada, amb maionesa de whisky i chipotle (xili picant), amb poma per refrescar.


2. André Clouet Un jour de 1911 Champagne AOC
100% Pinot Noir. Blanc de Noirs
És una mescla dels anys 95, 96 i 97 i passa huit anys de repòs en rima amb remoguts i degollament manuals.
12% vol.
André Clouet. Bouzy, Montagne de Reims
59,90 €
D'aquest xampany s'embotellen únicament 1911 botelles cada any; aquesta és la nº 1732. "Botella molt napoleònica, imperial", clàssica però xula.
El nom,1911, commemora la revolta que defensava l'origen del Champagne. Al celler es trobaren botelles de més de 80 anys protegides amb palla i caixes de fusta, per això es manté la presentació.
Molta poma, llima, flors, poc de forn i poca mantega.

Baclava dolç de corder, amb escuma tzatziki (crema de iogurt i cogombre; ací canvien l'herba-sana per llima verda) i pistatxos. Boníssim; combinació original i encertada.

3. Pazo de Señorans Selección 2012 DO Rías Baixas
100% Albariño
30 mesos sobre pòsits en Inox.
13,5% vol.
Pazo de Señorans. Meis, Pontevedra
Enòloga: Ana I. Quintela
Aprox. 16.000 botelles
31,41 €
98 Peñin; un dels 11 vins més valorats per Peñín-21
Millor vi blanc d'Espanya segons la International Wine Challenge
Salí, mineral, intens.

Continuem el viatge pel món amb un taco vietnamita. Encisam, cansalada virada ibèrica guisada i al forn Kamado, amb salsa Satay Thai de cacau, llet de coco, citronella,  maionesa de sèsam casolana, cacau,  ceba en cebiche... Un mos deliciós, saborós, fresc.

4. Recaredo Turó d'En Mota 2007 DO Corpinnat
100% Xarel·lo
Criança mínim 145 mesos, amb tap de suro. 
Degollament manual, sense congelar
Recaredo. Sant Sadurní d'Anoia
Botella ? de 4.539
Un altre dels 11 Peñín.
93,50 €
Distint al xampany que solem beure, busca distingir-se'n; interessant.

Llagosta marroquina, crema de marisc amb arròs Sénia de Molino Roca torrat, melmelada de kimchi (verdures salades i fermentades, Corea), celiandre, shichimi togarashi (set sabors, espècies japoneses amb pebre roig picant americà)

5. Les Manyes 2016 DOQ Priorat
100% Garnatxa  - Sòl d'argila, no de llicorella
24 mesos en roure francés de 500 l usat i fudres de fusta austríaca Stockinger (1.200 - 3.500 l)
14,5% vol
Terroir al Límit. Torroja del Priorat
Botella 2.868 de 2.900 
Dominik Huber (passa per Mas Martinet)
230 € (ara val més del doble)
Redó, aromàtic, domat, saborós...

Plat principal de peix:
Bonítol mediterrani, quasi cru, fumat, amb sobrassada marineta valenciana, migas de botifarra de Burgos, taronja; suzette de taronja, mistela i caldo de peix.

En aquest plat han posat cos i ànima, "un golpetazo en la mesa, un platazo", però potser és excessiu, potser el pa s'ha quedat un poquiu sec i la botifarra té massa presència. Well, nobody's perfect, i no em referisc als cuiners...

6. Clos Nelin 2018 DOQ Priorat
60% Garnatxa Blanca, 10% Viognier, 8% Pinot Noir, 6% Macabeu, PX, Marsanne
Fermentació en roure amb llevats autòctons. 12 mesos en tines de 1.200 l i 6 mesos en Inox.
13,5% vol.
Clos Mogador. Gratallops
Rene Barbier
7.500 botelles
Un altre dels 11 Peñín
42,37 €
Flors, mel, codonyat, però no dolç...

Plat principal de carn:
Galta guisada amb torró, pesto de torró, formatge manxego de llet d'ovella crua, creïlles parisien (cuillère parisienne) amb romaní. Tendre, saborós, molt bo.

7. Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Beerenauslese 2018 DO Mosel
100% Riesling
Criança sobre pòsits
6,5% vol.
Markus Molitor. Stads Wehlen, Saxònia, Alemanya
129,90 € 37,5 cl
100 Parker
Dolcet, aranja, un poc mineral, àcid, sense extrems, "com un milfulls de sabors". Complexitat. Excel·lència

I anem a les postres:
Interpretació de la "tarta al whisky de la abuela". Panettone casolà, crumble d'ametles, gelatina de toffee, xantillí, ou, pols d'or de 18 quirats i una pipeta de whisky Old St Andrews Blended Scotch de 18 anys (la botella és una pilota de golf, pel famós camp escocés).

8. Malvasía Canari DO Lanzarote
Dolç de solera. 1956+1970+1997 (interpretació dels Canari del XVII que s'exportaven a Anglaterra)
17% vol.
El Grifo. San Bartolomé, Lanzarote
80 € (50 cl)
Fruites seques, taronja, pedra dolça... molt bo.

Macaron d'ametla farcit de ganache de cirera i llima verda i cirera confitada; bombó de xocolate blanc farcit de crema de taronja, maracujà i mistela; trufa de xocolate negre amb cruixent salat de dacsa.
Cafés, infusions, i molta aigua.
Ens passem quasi cinc hores al restaurant, i encara tenen ganes d'ensenyar-nos i explicar-nos els vins que ofereixen al restaurant (només en coneixem un) i de fer-se fotos amb nosaltres.
Gràcies per tot. Ho hem passat molt bé.
Salut, kataklubers!

[Agraïments especials a JJH per les fotografies i a Diego per les fotos i l'enregistrament de l'àudio que m'ha permés descriure els plats]