divendres, 10 de desembre
En Bonviveur llig que Bernd H. Knöller nasqué en 1962, el dia de sant Josep, a la Selva Negra, i que va passar per diferents hotels i restaurants d'Alemanya, el Regne Unit, Suïssa i Espanya (Akelarre) fins arribar a València, on treballà al Ma Cuina i a la pizzería Sorrento; obrí El Ángel Azul en 1993 i el Riff en 2001 (la vespra de l'11S), que ha aconseguit una estrella Michelin (2009) i dos sols Repsol (2014).
No conec Bernd, però és un personatge que em cau bé, pel que llig o escolte, i té un accent graciós; coincidíem a la piscina abans de la pandèmia, i el veig desdejunar, o esmorzar, alguns dies pel barri.
No sé si quan aní al Ma Cuina -a principi del meu festeig amb JJ- ell hi estava o no; sí que recorde quan anàrem a El Ángel Azul, que fou tota una revolució a València (guarde una factura del 2000, 7.811 PTA x 2; de la primera vegada, no). Del Riff tinc guardades les factures del 2003, del 06 (anteriors a l'estrella Michelin) i del 13 (de l'única que tinc entrada al blog); l'experiència sempre ha estat bé, encara que amb alguna ombra amb els serveis dels vins.
En aquesta ocasió no celebrem res especial -com les altres vegades-, però la data serà una fita en la història, almenys en la nostra història; al nyec de la nostra llocaImma, no hem pogut fer una altra cosa que seguir-la, i ací estem, il·lusionades i arregladitas como pa' ir de boda.
En algun lloc he llegit que "riff" és "escull, niell, arrecife" en alemany, i que Bernd posà aquest nom al restaurant perquè el somià en un viatge a Nova York; res a veure amb el Rif marroquí ( الريف, ar-Rīf; vora, riba).
Aquest serà l'escenari de la pel·lícula, el nostre caquier particular. Una estrella Michelin? Dues estrelles nadalenques? O sis estrelles rutilants?
Mentre hi anem arribant totes, demanem un vermut, un Perucchi -el primer creat a Espanya, ens diuen; en 1876 (Barcelona)-.
(5 € x 5)
I cervesa Alhambra (4,50 €)
Aigua Lanjarón 0,5 l (3,50 € x 6) i Agua Magna gas 1 l (5,80 €)
Hi ha els Menús Migdia (49 €), Llotja (69 €), Riff (89 €), Vegetarià (69-89 €) i Excel·lent (110 €); amb possibilitat de maridatge. No m'ho pensava, però, ja que estem, demanem el Riff.
50% Tempranillo, 45% Cabernet Sauvignon, 5% Merlot
18 mesos en roure francés
14,5% vol
Bodegas Palmera. Utiel
La primera botella és la 0742; una altra, la 0135; i l'altra, no ho sé.
26 € (Aprox, 17 €) x 3
Fruita negra madura, espècies, tabac... fosquet, però agradable.
[Amb Paquita Pozo, la mestra-sala i sommelier, no hem sintonitzat. He llegit moltes coses bones sobre ella (Historias con delantal); també que el seu equip l'anomena "Paquita la Hostia"]
4 snacks
Iuca amb crema de formatge
Foccaccia amb tomaca
Macadàmia amb pebre roig
Col verda (kale) en tempura. Com seria sopar amb açò? Subtil, excels.
2 tapes
- Pernil de corder (de la raça Guirra -o Roja Llevantina-, de Les Alcubles -els Serrans-, del pastor José Miguel Garrido)
i pa amb mantega d'ovella (Solaz Mercat Central)
A què s'assembla? Em recorda un poc la cecina, però en una altra esfera, clar.
En entrar havíem vist com una nevereta amb carn i pebre roig, però no sabíem què era; resulta que és una DryAger, per al corder.
I mireu el mosset de Dora...
L'han d'allunyar del meu abast... que bo!
-Bloody Mary, amb aigua de tomaca verda i soda.
Difícil, curiós, refrescant.
5 plats
- Coca de sardines amb crema de tomaca, melmelada, rave blanc, cibulet
--------------
[El peix i el marisc són de la llotja del port de València
L'aladroc i les sardines, de Los Malagueños, Mercat Central
Les anxoves i els formatges de Solaz i Manglano, Mercat Central
L'oli (AOVE) és de la cooperativa de Viver, Lágrima.
L'oli d'ababol, xufa, pipes de carabassa, camelina... d'Àustria
La sal marina, sense refinar, de Guérande]
- Ostra a la planxa, salsa Bagna Cauda [del Piemont: salsa calenta d'oli, all, anxoves...], tartar d'algues, anxoves, timó i nata.
Les ostres són de València (d'Eduardo Tur i César Gómez)
Està molt bona, però ja sabeu que jo, les ostres, al natural; de qualsevol altra manera la mar queda disfressada; per no parlar del plaer carnívor quan te la poses en la boca...
Però mira, ha servit perquè siga la primera vegada de Dora, "su primera ostra, Chispas ♫ ♫"
[La nyàmera, carxofa de Jerusalem, patatxo, patata de canya, topinàmbur o heliant és una planta conreada pel seu tubercle que pertany al mateix gènere que el gira-sol]
I com els xiquets, que si tu en tens més, que si no...
Ens escolten i ens en porten un plateret extra
Un poquet diferent que la que mengem a casa sí que és.
[Les verdures ecològiques són de Santiago Pellicer, Llíria; de la Finca Edén a Càlig, i de Sílvia Agudo, de Parc d'Arcs]
Molt especial, deliciós.
El corder, com el d'abans, Guirra de Les Alcubles
Clar, si posem aquesta foto, queda bé, però què em dieu de la de més avall?
Un poquet solitari i apagat, no? Bé, és el prota, i probablement no necessita res més. Rebo.
Postres
Fresc, bones textures...
És tan colorit i vistós...
magdalena (muffin) de xocolate,
mousse de café, formatge fresc i melmelada de taronja
No, tranquil·les que no penjaré les fotos que vos heu fet amb els morros....
Del café (3,60 € x 5), no tinc foto.
Café de Right Side Coffee (Barcelona).
Martina Requena (Retrogusto Coffeemates) en controla la qualitat.
Total: 114,33 € x 6
No parlen valencià.
Com sempre, he comptat amb la inestimable col·laboració de les fotògrafes Dora i Pilar; menut ullet tenen! Pilar, a més a més, ha fet de secretària.
I, novament com a les bodes, tenim regalet i tot, que Alícia ha anat de viatge i ens ha portat aquest detallàs d'or líquid.
Bernd s'ha fet fonedís i no ens n'hem pogut acomiadar. Llàstima.Un gran dia de germanor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada