dilluns, 24 de desembre, Nit de Nadal
Nadal és família, i ja se sap que la família que cuina i menja unida... estarà sempre unida. Ara ho veurem.
Un dels dos "polítics" (1) ens serveix el primer vinet.
Les Hautes Terres Louis Blanc 2017 AOP Limoux Blanc
Chenin i Chardonnay
Domaine Les Hautes Terres. Roquetaillade
Gilles Azam et Genevieve de Groot
Aprox. 14,50€
La més jove (2) ens ha preparat uns mossets deliciosos. Comencem amb un arbre de nadal deconstruït, amb alvocat, gambes, tomaca confitada i boleta de formatge de cabra amb pebre roig.
Clòtxina en escabetx casolà i formatge de cabra, i clòtxina amb mussolina de codonyat, poma i allioli (gloriosa, celestial, nadalenca...), i creïlla
Flors de carabassa amb ricotta, pernil dolç i parmesà. Són tan boniques!
Sorbief Château-Chalon 2007 Vin Jaune AOC Château-Chalon
Savagnin
Domaines Henri Maire. Arbois
Tan especial!
Boletes de llobarro i gambes i dau de sépia.
Panacota de parmesà, amb crema de bolets i pesto
Heus ací unes paraules de Fuster que ens vénen bé ...
Do de Jané Ventura Gran Reserva 2012 Cava
58% Xarel·lo, 27% Macabeu i 15% Parellada
12% vol
Jané Ventura. El Vendrell, Tarragona
Carles Mitjans
14,25 € (Vinissimus)
La mamma (3) porta uns gambots ben frescos
i el tradicional allipebre d'anguiles.
Côte-Rôtie René Rostaign 2006 AOC Côte-Rôtie
Shiraz
René Rostaign Viticulteur
El xic de la casa (4) prepara carn de Wagyu de Kobe cuita al forn
Per a les postres, taronges,
assortiment de fruitetes roges i fruites seques,
torró de crema cremada amb confitura de taronja i praliné de tres xocolates de Navarro (Casinos), codonyat amb anous...
I café o infusions.
La "política" que queda (5) hi fa forat i vos ho conta.
-------------------------
dimarts, 25 de desembre, dia de Nadal
Enguany el dia de Nadal cau en dimarts, i el refranyer diu que "Nadal en dimarts, les festes a grapats" i "Quan Nadal cau en dimarts, pa i vi de totes parts." Ací trobareu més de set-cents refranys d'aquesta celebració.
"En valencià, la paraula putxero s’usa actualment per a designar un menjar típic del dia de Nadal, elaborat amb carn, pilotes, verdures, llegums, embotit i altres ingredients, tot bollit. Es tracta d’una paraula d’origen castellà, que inicialment es feia servir per a designar un recipient alt, de fang vidrat, utilitzat sobretot per a coure puches, una espècie de coquetes elaborades amb farina, pastades amb llet o aigua, i endolcides amb mel o sucre. D'estes puches va crear-se el puchero.
En valencià, per a anomenar el recipient, s’utilitza la paraula perol, però l’ús de putxero en referència al menjar es documenta des del segle XVIII. Ja apareix en diccionaris com el de Josep Escrig i el de Joaquim Martí Gadea, i també molts escriptors moderns, com Carmelina Sánchez Cutillas, Carme Miquel o Joan Olivares, l’han fet servir en les seues obres." Al diccionari trobem "olla de carn" AVL
I a ma casa, com mana la tradició, putxero fet amb llenya. Des que no està mon pare, és el meu germà major qui ajuda ma mare amb el foc.
Mentre es va fent i va arribant la gent, una picadeta lleugera, amb pernil, fuet, formatges...
Rubus Quercus 2015 Aragó-Terol
70-60% Garnatxa, 30-40% Sirà
5 mesos en bota de roure francés de 2 i 3 anys
15% vol.
Bodega Jesús Romero. Rubielos de Mora
Aprox. 10 €
Es trau el caldo per a fer l'arròs,
i s'escudella amb les oueretes,
Amb el putxero, ens agrada beure cava
Dominio de la Vega Authentique Brut Nature Reserva 2016 DO Cava
Macabeu i Xarel·lo
Mínim 18 mesos sobre pòsit
12% vol.
Dominio de la Vega. San Antonio-Requena
8,50 €
Després es trau la verdura i la carn, amb les pilotes i la botifarra de Nadal
"Per al dinar de Nadal, putxero"
Dominio de Tharsys Brut Nature DO Cava
Parellada i Macabeu
12% vol.
Dominio de Tharsys (Consum). Requena
Aprox. 6 €
Per a les postres, taronges acabades de collir de l'arbre i pastissets de moniato.
PacoALaNaranja |
Cada any pense que hauríem de restituir la tradició de les estrenes, però al final, amb els jocs de les xiquetes i la xarradeta dels majors, el desig queda entrampat en un núvol.
I acabem amb un pensament del poeta Màrius Sampere: “Només es perden, per sempre, els dies sense amor”.
------------------------
dimecres, 26 de desembre, Sant Esteve
"Per Nadal, un pas de pardal; per Sant Esteve, un pas de llebre." Amb els solstici d'hivern ja comença a allargar el dia, a poquet a poquet, però un poc abans, al voltant de Santa Llúcia, el sol es pon cada dia una miqueta més tard.
"Per Nadal, cada ovella al seu corral; per Sant Esteve, cadascú a casa seva."
I el que mana la tradició avui és anar a menjar-se una reinterpretació del que ha sobrat la nit de Nadal, amb altres ingredients que es quedaren sense eixir a taula.
Rimarts Gran Reserva 40 2015 DO cava
Chardonnay, Parellada, Xarel·lo
36-42 mesos criança
11,5% vol.
Rimarts Cava. Sant Sadurní d'Anoia
13,50 € (Vinissimus)
Sec, molt ric en aroma i boca, potser bombolla un poc excessiva
Flors de carabassa amb formatge, empanadeta de xoriç i boletes de peix.
Formatges
Salmó adobat, ensalada, fuet, sobrassada...
Melaric Billes de Roche 2015 AOP Saumur
100% Chenin Blanc
13% vol.
Domaine Mélaric. Doué-la-Fontaine, Loira
Aymeric Hillaire
Aprox. 15 €
Les anguiles de la mamma
Mauro VS 2008 VT Castilla-Lleó
100% Tempranillo
33 mesos en roure francés i americà de diversos anys
14,5% vol.
Aprox.
Fruita, flors, mineral, espècies... TOT i més.
I la carn de Wagyu talladeta fina
i passada uns segons per la planxa molt calenta a taula
Taronges, fruites seques i torrons.
Olivares Dulce Monastrell 2013 DO Jumilla
100% Monastrell
16% vol.
Bodegas Olivares. Jumilla
Aprox. 17,10 € 50 cl
La novetat d'enguany és que els regalets de la nit de Nadal s'han quedat per a avui. Visca la festa!
-------------------
31 de desembre de 2018, nit de Cap d'Any
ARA QUE L’ANY S’ACABA
Invoco els dies clars, ara que sé
que me’n desposseeix el temps.
No em vull
subjecte a cap designi que no pugui
sotmetre al ritme encès de les paraules.
A poc a poc, desfaig els rulls del vent.
La font degota lenta i m’acompassa
la mirada i la veu.
Tot se’m revela nou, però l’espera
m’adorm les mans. Només els ulls completen
el cicle tants de cops iniciat
i abandonat.
Propòsits?
Quins propòsits?
Miquel Martí i Pol, Obra poètica/1 (1948-1971). Barcelona, Edicions 62, 1989.
Compra d'última hora al mercat de Russafa. Sé que queda molt bé dir que és bonic comprar als mercats, però n'has de saber, i a mi sempre m'estafen.
Hem comprat un poc massa i congelem algunes coses.
Louis Roederer Brut Vintage 2006 Champagne
70% Pinot Noir, 30% Chardonnay
12% vol.
Louis Roederer.
Aprox. 66-70 € (regal)
Forn, fruites seques, poma torrada... Bo.
Per a sopar: ensalada d'endívia amb mangrana i ratlladura de taronja, 3 ostres x 2, 2 gambots x 2, navaixes, berberetxos, clòtxines...
Polp amb carxofa (era un plat secundari i ha quedat el rei)
I per a les postres, trufes Martínez.
BON ANY!!!
Eva Armisen |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada