diumenge, 30 de juny del 2024

El celler de la Canyada

dissabte, 29 de juny

De vegades ens sentim ofegats perquè ens fa mal l'ànima pel que ens passa personalment, o social, política, cultural... però aleshores apareixen uns corets llançant hamets💖 🎣i ens ofereixen un kitkat sanador que, almenys de moment, esborra tot aquell patiment. Avui m'han oferit una kata individualitzada, un banyet a la piscina, un dinaret, i molt bona conversa.

1. 
Goliardo Loureiro 2017 DO Rías Baixas
100% Loureiro negre   12% vol
12 mesos en botes de 600 l
Forjas del Salnés*. Cambados, Pontevedra
Rodrigo Méndez
1.300 botelles
27 €
Acidesa alta, salinitat; un poc de fruita i balsàmics, però predomina allò altre.

*La vinya més vella que s'hi treballa va ser plantada en 1912 pel besavi de l'actual generació. En la dècada dels 80, Francisco Méndez Laredo, pare i avi dels presents administradors del celler, va formar part de la gestora que va fundar la D.O. Rías Baixas. Va morir en 2001, no sense abans contar als que hui són els seus fills i net el seu somni d'elaborar negres de les finques que havia plantat 20 anys abans. Des de 2005 treballen amb la col·laboració de l'enòleg Raúl Pérez.

2. Abadia da Cova 1124 2017
DO Ribeira Sacra
Caíño, Sousón, Brancellao, Garnacha tintureira e Mencía
Roure americà      13,5% vol.
Adegas Moure*. O Saviñao, Lugo
5.000 botelles
25-27 €

Espectacular; molt especial, pareix que vaja a ser redonet i dolç i de sobte apareixen els tanins i l'astringència dient "ací estem".

Baldomero Moure Pérez naix en Arxuá, parròquia de Cova, en 1892. Criat en el si d'una família humil, ha d'emigrar a Cuba; amb els seus estalvis torna a Galícia i es casa amb Carmen López Moure, natural del Priorat, amb terres en A Cova; comencen a cultivar-les amb vinya. El fill, José Moure, “Pepe de Tascons”, funda amb la seua esposa Ana Vázquez Adegas Moure en 1958. Aquest celler serà un dels que s'agruparen per crear la DO Ribeira Sacra (1997).
El 21 d'agost de 1124 Donya Teresa de Portugal, va cedir, a Allariz, a l'abat Arnaldo i als monjos benedictins un lloc anomenat Rivoira Sacrata (o Roboira Sacrata) per a fundar un monestir, indicant-s'hi el privilegi pel qual els monjos podien marxar a un altre lloc si ho consideraven més còmode.

3. Abadía da Cova Pedras Líquidas 2020 DO Ribeira Sacra
Caíño
Adegas Moure.
2.000 botelles
30 €
Este sí que és més redonet, però alhora poc convencional.

4. Màximas 2017  Manchuela
Boval    14,5% vol.
12 mesos en roure francés
Bodegas Gratias*. Casas ibáñez, Albacete
15 €
Tot i que és d'un color paregut, i capa -encara que un poquiu més baixa-, és el més diferent als altres. Fruita, guinda, licorós.

*Bodegas Gratias és un celler artesanal, familiar, sostenible, que recupera varietats autòctones.


En la línia de Diego, en acabar hi ha examen, però facilet, i a més a més "acompanyat".
-Quin és el vi elaborat amb boval?
-Quin és el més barat?
-Quin és el més jove?
-Quins són els vins amb més i menys graduació?


Per a dinar:
-gaspatxo amb ametla i pernilet

-llom, xoriç i salsitxó de Guijuelo

-caragols amb tomaca, verdureta i molts pinyons

-empanada de pasta fullada farcida de lluç, amb creïlles





Per a les postres: cireres, gerds, merengue sec, bunyolets, trufetes... 
I una misteleta.
Cafés i vesprada per davant.



GRÀ CI ES, parella!