dissabte, 29 de març
Un títol tòpic? Sí. I? Avui tenim un guia amfitrió d'excepció de la Marina Baixa que ens porta a la Marina Alta, a Senija, des d'on seguim a peu part de l'antic camí de Llíber, senda amb cultius de secà i bancals de pedra en sec. Com que ha plogut molt i bé, la primavera està explosivament verda, groga, roja (de les roselles), blava, marró... intensa, preciosa! Fins i tot collim (ens cull) uns espàrrecs de marge amb què a la nit em faré una truiteta.
[Hi ha una ruta interessant, encara que un poquet llarga, que és el Camí de Pedra i Aigua, des de Benissa fins a Benigembla macma]
El topònim de Senija, com molts de la zona, és d'origen àrab, Sinhadga, una tribu berberisca que va poblar la planícia de la muntanyeta on se situa el poble. Fins al 1535 fou annex de la parròquia de Benissa (topònim àrab, بني عسى bani-issa, fills d'Issa, nom semític de Jesús; però de fundació cristiana amb pobladors d’ascendència lleidatana).En acabant, ens fem eixa cerveseta que tent ens mereixem a Casa Manolo (Sant Calvari, 3 - 966 50 91 67):
Túria (2,50 € x 2; canya 2,20 € x 4); amb unes olives xafades i unes galetetes salades de detall.
Coneixeu la Ruta de la pilota de putxero? Doncs a Senija ja van per la 12a edició; enguany del 12 al 13 d'abril, en aquesta mateixa Casa Manolo, al Restaurant Nou i a la Taverna Llorenç (pl Ajuntament, 13). Ens hem avançat a la festa, però avui tastarem LA pilota.
Tenim taula reservada a l'interior, i demanem el Menú "Els Sabors de Senija" (23 €).
Giró - 13,5% vol.
6 mesos en roure americà i francés
Bodegas Xaló, Xaló
Fruita. Senzill, però diferent i agradable.
18 € (Aprox. 7 €?)
Cistelleta de pa (no, no la cobren a banda)
(Espencar, esgarrar, llescar, mullar... a "Caliu!" 2022;
"L'esgarrat", La Veu)
de ceba i botifarra,
de mullador,
d'anxova
S'ha de ser de la Marina per a fer aquestes coquetes? Boníssimes.
Pilotes de putxero. "Del dia que ara esmente, guardeu memòria": 29 de març de 2025. Glorioses, amb una textura esponjosa, amb la seua fulla de col rulla, amb el seu gustet de casa... mmmmm
100% Boval - 13,5% vol.
8 mesos en roure
Murviedro. Requena
(Aprox. 10,50 €; no cobren els 20 €)
Fruita roja i negra, balsàmics, caramel; llarg.
El nom i l'etiqueta són un homenatge a la Casa de la Seda de Requena
(M'he confós en demanar-lo, perquè havia entés que era de la zona, tot i que m'estranyava que fora boval)
Xulles de corder i embotit, sobre llit de creïlles, i plat de verdures
Café (1,20 € x 3)
Detall d'herbero
Total: 34,80 € x 3
Lloc molt recomanable.
Parlen valencià, clar.
Continuem amb un passeget urbà per Benissa, encisades pel nostre cicerone, que ens conta històries de la Marina, ens parla de la llengua, de la terra, de la gent...
Parlen valencià, clar.
Continuem amb un passeget urbà per Benissa, encisades pel nostre cicerone, que ens conta històries de la Marina, ens parla de la llengua, de la terra, de la gent...
Un cafenet a la plaça del rei Jaume I i ja de nit, cap a casa.
Gràcies, rebonico!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada