dilluns, 1 de juliol del 2024

Coques i bacores

Jo no recorde haver celebrat la nit de Sant Joan en la meua infantesa-adolescència. Al poble, un any després de combregar, féiem la festa de Sant Joanet, però sense foguera ni coques; tot i això recorde haver-ho passat molt bé. Ja de major vingué allò de la platja i les ones i les fogueres...
La coca de Sant Joan és una de les coques més populars de Catalunya; es menja la Nit de Sant Joan. Diuen que deriva del cóc, un tortell amb ous, de forma redona -reminiscència del culte al sol-, que es menjava antigament. Segons el cuiner Ignasi Domènech, ha de ser el doble de llarga que d'ampla. 
A l'Alacantí hi ha la Coca amb tonyina o de Sant Joan, semblant a una coca de recapte feta amb verdures i tonyina.
Demane a la Faç Divina 
estar sempre a Alacant 
en la nit de Sant Joan 
i tenir coca amb tonyina, 
cistelleta de bacores 
i vi de la Condomina.
(La Codomina. AlicanteVivo)


El 14 de juny se celebrà el concurs per a triar la millor Coca amb Tonyina d'Alacant, organitzat pel diari Información, la FACPYME (Federació Alacantina de Comerç de la PIME) i el Gremi de Forners i Pastissers. El guanyador, el forn Castell del barri de Sant Blai. 
www.guiasgastronomicas.es


La coca bamba, típica de Menorca, rep a Ciutadella el nom de coca de Sant Joan, ja que és habitual menjar-la durant la Festa Major, que té lloc en aquesta data.







L'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm acollí el divendres 31 de maig la 6a edició dels premis Millor Coca de Sant Joan 2024. Es tracta d'un certamen que busca, d'entre totes les pastisseries que s'hi presentin, la que elabora la millor coca de Sant Joan en cinc categories diferents: 
-coca tradicional de fruita confitada i pinyons: Pachi Larrea Pastisseria (Castelldefels)


-coca de crema i pinyons: La Palma Pastissers (Sabadell, Barberà del Vallés, Sant Cugat)



-coca de llardons: forn Muntada (Castellar del Vallés)



-coca de xocolata: forn Gil (Barcelona)


- coca creativa: pastisseria Brunells (Barcelona)








---------------------------
Nosaltres, que tenim la nostra manera particular de fer les coses, no ens mengem la coca la nit de Sant Joan, però sí al dinar del dia de sant Joan, voreta mar. La nostra és salada, farcida de tomaca amb tonyina, i porta bacores. Imma l'ha comprada al forn Les Tendetes.

El Gremi de forners i pastissers de València -i el Ajuntamiento- sembla que n'està fent campanya; en castellà, clar.

----------------

"Coques de Sant Joan: cada cop es compren més petites per tastar-ne de clàssiques i d’autor" Les millors postres artesanes per a la revetlla que anuncia l’estiu. El País. Quadern (17/6/24)