dimarts, 28 de maig del 2024

València, estimes el valencià?

dilluns, 27 de maig
Avui és l'última sessió de la temporada del Cine Club Lys.
Carlos Giménez, el director, ven València, t'estime com "el primer documental que narra la història LGTBI de la ciutat des dels anys 70 fins al començament dels 2000: manifestacions, agressions lgtbifòbiques, la Brigada 26, el Moviment d'Alliberament Gai del País Valencià, els inicis de Lambda, locals d'oci nocturn, cabaret, la lluita trans, la SIDA, Emploma 2, Rampova, la primera llibreria gai de la ciutat, el primer col·lectiu de lesbianes...
No diré jo que no té valor, però que em diguen que no hi havia dones que ens pogueren contar la seua lluita...! Només n'apareix una! Diversitat? Diversitat masculina!
L'altra qüestió. Per què el títol en valencià? Tot i que hi ha documentació en valencià i testimonis que el parlen, el documental és tot en espanyol!


I el dia continua raret. No tenim taula a l'Alenar. Què fem? Acabem a la "terrassa" del Barrafina (Pascual i Genís, 16. Sant Francesc, Ciutat Vella - 961 162 729); però justetament davall d'un aparell d'aire condicionat que goteja. Canviem de taula, però ens fan alçar-nos perquè pareixia que ens havíem assegut com si estiguérem "en casa Pepe". Mareeee. Què volem beure? El vi: Rioja o Ribera? La cervesa, l'han de canviar perquè era de tirador i estava fluixa. Tarden a prendre nota de la picadeta, i sembla que no estiguen de bon humor, sobretot el cambrer negre.

Pa i cobert (3 € x 6). NO hem demanat demanat la cistelleta de pa, però és variadet i està bo.

Cervesa doble (6 € x ; com que no té bombolla la canvien per un terç), cervesa 0.0 (?), vi (5 € x 2)

Ensalada russa amb llagostins (11,50 € x 2). Molt bona; per a mi, massa maionesa.

Creïlles braves, amb xorrità, sense pebre roig, però no estan malament (11 € x 2)

Total: 15,17 € x 6

Finalment, l'ambient es relaxa, i el cambrer negre fins i tot ens somriu i ens parla en valencià. La cambrereta blanca també s'acomiada de nosaltres amb un somriure, i en espanyol.

José Tomás Arribas (Q'Tomas / Peix i Brases, Dénia) i Julia Martínez
Interiorisme: Julio Guixeres

Guía Hedonista (Paula Pons, 10/2022) (3/2024)
---------------------------------
Cristòfol Pascual i Genís (València, 1823-1881), advocat i polític; diputat a les Corts Espanyoles durant el sexenni democràtic. Refusà participar en Lo Rat Penat per considerar-la una entitat retrògrada i separatista, però hi ingressà el 1878. Fou mantenidor dels Jocs Florals de 1879 i escrigué diversos poemes en català (també havia escrit en espanyol).