Veles e vents han mos desigs complir
faent camins dubtosos per la mar.
Mestre i ponent contra d’ells veig armar:
xaloc, llevant los deuen subvenir
ab llurs amics lo grec e lo migjorn,
fent humils precs al vent tramuntanal
que en son bufar los sia parcial
e que tots cinc complesquen mon retorn.
Bullirà·l mar com la cassola en forn,
mudant color e l’estat natural,
e mostrarà voler tota res mal
que sobre si atur un punt al jorn.
(...)
I a quin sant ve tot açò? Doncs que gràcies a Adela, la comboiadora més comboiadora de l'institut, hem anat a passar el cap de setmana a Moya (Serrania de Conca), una ciutat medieval deshabitada que arribà a tindre 1.200 habitants, doble muralla, set portes, castell, set esglésies, dos convents, hospital, ajuntament... I al llarg de la setmana ens han anat avisant que agafàrem roba d'abric que el cerç bufava valent. Ens hem hostatjat a l'hotelet que hi ha en una antiga església, La albacara, i que porta amb molta diligència Álvaro.
[albacar m. HIST./CONSTR. Part d'un recinte fortificat medieval destinat generalment al bestiar.
De l'àrab. hisp. báb albaqqára 'la porta dels bouers']Ací hem fet dos sopars i dos dedejunis.
divendres, 3 de novembre
Tomaca de l'hort
Tripes (callos)
Gules amb gambetes
Rovellons
Entrecot, ou fregit, creïlles i pimentó
Sí, ens ho hem menjat tot, almenys jo.
100% Sirà
4 mesos roure francés 14% vol.
Alto Landón. Landete
(7 €)
Fruita negra, espècies, torrats, flors...
Per a les postres,
Tiramisú casolà
Carabassa
dissabte, 4 de novembre
Suc de poma natural,
café amb llet,
magdalenes casolanes,
galetetes de sagí,
croissanets,
pa torrat,
compota de guaiaba
tomaqueta
Fem una visita per la ciutat abandonada, el castell, la torre de l'homenatge, diverses esglésies...
Més tard, amb cotxe, i de la mà de Julian i Antonio, anem a un refugi antiaeri i al celler Alto Landón.
Tenim taula reservada per a dinar a l'hotel Moya (Ibáñez Martín, 75. Landete - 969 361 007)
Entrants (tots inclosos):
paella de marisc
tosta de foie amb melmelada de bresquilla
croquetes casolanes
Cervesa (2,50 € x 4)
Aigua (2 €)
Gasosa (2 €)
Vi de la casa (3 €)
Refresc (2 €)
es pot triar entre manetes de porc,
corder al forn
i bacallà gratinat amb muselina d'all.
Compartim els dos últims.
pinya natural
pastís de formatge
pastís de poma...
Café (1,10 € x 2)
Tallat (1,30 € x 2)
Infusió (1,30 € x 4)
Rebentat (1,50 € x 2)
Total: 23,20 € x 10
Davant l'hotel hi ha un passeig preciós pel riu Algarra/Ojos de Moya, un afluent del Cabriol.
No tenim massa sort amb l'oratge quan anem a Cañete, però encara veiem algunes figures ("El paisaje ilustrado de Cañete").I després d'una vesprada vora el foc xarrant i jugant, Álvaro no ens deixa passar el sopar.
Alls porros amb anxoves
Morelles (?)
Verduretes (albergínia, carabasseta, pimentó verd)
Papada
Aquesta vegada sí que no podem amb tot; sort que no ha fet el xurrasco de corder que estava previst.
Encara fem lloc a alguna poma o taronja (i alguna, fins i tot a un tiramisú)
diumenge, 5 de novembre
No puc estar-me de fer-li una foto al Crist una miqueta kitsch que ens va donar una benvinguda d'impressió el dia que hi arribàrem.
Avui ha eixit el sol i no fa fred.
Visitem el santuari de la Virgen Fuenmaría i el monestir i la cova de la Virgen de Texeda, a la qual arribem des de Garaballa per un caminet preciós vora el riu Ojos de Moya.
Finalment fem un mosset a l'hotel Monasterio de Tejeda (Convento s/n. Garaballa - 969 141 253)
Aigua (2,50 €)
Doña Leo 2020 DO Manchuela
100% Moscatell
12,5% vol
Alto Landón. Landete
9 € (8 € al celler)
Post d'ibèrics: pernil, llonganissa seca, xoriç, formatge (12 € x 4);
amb panets acabats de coure.
Morteruelo (11 € x 4). No està massa fort; en teoria es fa amb fetge de porc, pa ratllat i espècies.
No ens l'acabem, i a mi em toca una carmanyola per a casa.
Café (1,30 €)
Infusions (1,90 € x 2)
Total: 14,33 € x 8
Molt bona atenció.
Ha estat un cap de setmana preciós!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada