dimecres, 28 de desembre del 2022

Taula d'hivern 22

Avui, dimecres 21 de desembre, a les 22,48, ha fet entrada el senyor hivern, però li hem pujat a l'esquena i ha perdut tot el respecte. Quines temperatures... 
En aquesta entrada aniré penjant cosetes que taste i que no tenen espai propi.
Comencem amb un poema de Maria Mercè Marçal
Avui, vint-i-u de desembre
he sortit al balcó: 
sota una pluja que ja amainava 
he vist els testos, les olles, els pots 
de conserva plantats d’atzavares, 
de cintes, begònies, geranis i cactus, 
de cabellera de la reina 
i d’alegria de la casa. 
I el gessamí, que si se’m mor, no se’m mor. 
Feia molts dies que no sortia al balcó 
corrent darrere d’amors i d’altres coses…

I evoque la meua amiga Ana, que deia que si tenia les plantes de la terrassa boniques és que hi havia poca aventura amorosa...
divendres, 23 de desembre

El planeta està malalt, molt malalt. Avui, vespres de Nadal, fa 24 graus i em passege voreta mar banyant-me els peus. 
Em regalen un pastís de formatge casolà, fet seguint la recepta del pastís de formatge del restaurant La Viña (Sant Sebastià), de Santiago Rivera. No puc esperar-me per a tastar-lo, encara que no siguen hores. Mmmmm. Gràcies infinites, Rafa.



dijous, 29 de desembre

Avui eixim a passejar i dotorejar regals i rebaixes. Esmorzem a Poppyns (Isabel la Catòlica, 21), un lloc molt agradable al fons de la botiga:
Suc de taronja (3 € x 2)
Mini xapata amb salmó (2 €)
Quiche (2,90 €)
Café (1,20 €) i americà (1,60 €)
Total: 6,85 € x 2
No parlen valencià

Mirem, però no comprem res.




divendres, 30 de desembre

"Ella volia mandonguilles de putxero 
i un dia sa mare li les va fer"







En tots els anys que portem celebrant els aniversaris al Gurugú (plaça Major, 9. Meliana - 961 495 377) crec que mai no havíem vingut el dia 30 de desembre; se'ns ha fet un poc tard.

Cervesa Estrella Galicia (2,30 € x 6), amb el detall d'uns cacauets

Creïlles braves (6 €)

Jo, una llesqueta de carabasseta amb formatge brie, pernil i nous (6 €)

Cafés

Total: 12,87 € x 3
Parlen valencià

dissabte, 31 de desembre

Després d'un passeget fantàstic per la platja, fem una prèvia al sopar de Cap d'Any i dinem a la terrassa,
amb gambetes, nècores, clòtxines...





Argali Puech-Haut Rosé 2021
Pays d'Oc
60% Garnatxa, 40% Cinsault
13% vol.
Château Puech-Haut. Sant Dreseri, Occitània, França
11,80 € (Makro)
Cítric, fruitetes roges; fresquet.

La botella és bonica, amb tap de vidre, de les de guardar.




divendres, 6 de gener
Una reunió d'amics per celebrar l'entrada de l'any sempre està bé, encara que hàgem anat de dinar a casa de la mamma i no puguem més.
Per acompanyar la botella de cava, llonganisseta, formatge blau, fruites seques...
i panettone de xocolate de Raúl Asencio

Tantum Ergo Rosé 2019 DO Cava
100% Pinot Noir
11,5% vol.
26 €
Fruitetes roges, vainilla, forn... Agradable


diumenge, 8 de gener

I què toca dinar hui, últim dia de vacances? Verduretes. Però mireu quina gracia de plat: carabasseta, alls porros, albergínia, pera i sí, dàtils.





dijous, 12 de gener
Mireu quin regal li han fet avui al xic de Foios. Xe.... Naranjas de Foios. Com pot ser això, si es veu tan clar que són taronges...!
Taronges, mandarines, 2 llimes, 4 carxofes, mel de flor de taronger, ciri amb aroma de taronja. Molt ben presentat.
divendres, 13 de gener

Dinar improvisat al costat de casa abans d'anar-se'n el xic de cap de setmana de faena. 
Quan arribe al Koyama (Russafa, 38 - 961 001 446) ja han demanat edamame (3,90 €), maki de salmó (5,80 €) i caldo miso de porc (8,60 € x 2); aigua amb gas (2,20 €) i coca-cola.
Jo, ensalada d'alga wakame (4 €) i una broqueta de pollastre (4,80 €), amb Coca-cola (2,50 € x 2)

Total: 14,36 € x 3
Hi ha una xica nova que atén en valencià.




L'altre dia a la platja Jj feu uns cigrons negres amb embotit, però no fiu foto; avui n'hem tornat a menjar; diferents, sense més.








dimarts, 7 de febrer
El xic hui ha anat a dinar a Castelló i ha portat unes pilotes de frare del forn que se suposa que fa les millors: Macian (Major, 12). La pilota de frare (o berlina) és com un sussú però redó, una massa esponjosa farcida de crema, fregida i recoberta amb sucre. Boníssimes.
Recepta a MandarinasYMiel


Verdes Castros Mencía DO Valdeorras
Mencia
12,5% vol.
ViniGalicia Grupo Bodeguero
5,19 € (Consum)

(el Godello de la mateixa marca m'havia agradat molt més, però no està malament del tot, tenint en compte el preu)



dijous, 23 de febrer

Anit li dic a la mare que dine amb ella avui. I què m'ha fet per dinar? Arròs amb bledes! Com m'agrada!
Amb ensalada completeta i fins i tot una botelleta de cava (Charmat Platino Brut).

I per a les postres, moniato torrat.










divendres, 24 de febrer

Per fi és divendres, i encara que no fa solet, no perdone l'hora del vermut
Verney Vermouth delle Alpi
16,5% vol.
La Valdôtaine. Saint Marcel, Aosta
La recepta està atribuïda a l'abat Edouard Berard, botànic que va viure a Aosta (1880)
Fusta i timó
Aprox. 26-30 €
divendres, 3 de març
En castellà, el polp és protagonista de moltes frases fetes. "Caer la del pulpo" (maltractar), "Estar más perdido que un pulpo en un garaje", "Ser o comportarse como un pulpo", "Aceptar pulpo como animal de compañía", "Ser más difícil que ponerle el pantalón a un pulpo"...
En català tenim "Lleig com un pop", "Tenir la cara com un pop" (grossa), "Aferrar-se com un pop",  "Esser més aferradís que un pop", "Ser un polp" (enganxadís, demanador o importú), "Estar més tupat que un pop" (molt cansat), "Posar com un pop" (deixar algú ben ablanit a cops)...
El cas és que el polp és el protagonista d'avui i gràcies a ell -i a Amparo, clar- tenim dinaret al "balcó infinit" de la platja -encara que ens ha costat trobar el dia, que, per cert, és preciós-.
Comencem l'aperitiu amb papes, olivetes, formatge, panets diversos (focaccia)...

Château Lafon 2016
Listrac-Médoc
Cabernet Sauvignon, Malbec? Merlot?
14,5% vol.
Aprox. 16 €
Fruita negra, vainilla, tabac...




I després arriba ell, majestuós, amb les seues creïlletes, el seu oliet, el seu pebre roig, la seua sal... espectacular!


També tenim uns espàrrecs blancs king size arribats directament de La Rioja

I uns tirabecs al vapor amb pernil, i ensalada.






Per a les postres, Isabel ha portat un pastís de poma i uns dolcets àrabs de Raimundo que estan deliciosos.

La vesprada s'allarga amb café, gintònic, paraules, riures... i es fa de nit, clar.
No podem tardar a fer la pròxima.



dijous, 9 de març

Tant de temps sense menjar arròs amb bledes i en huit dies, dues vegades. 
Arribe a casa de la mare a taula parada: cacau i tramussos, ensalada i l'arròs. 
Aquesta vegada amb aigua.
Per a les postres, taronja i moniato torrat.
Que grans aquests momentets!



diumenge, 12 de març

Diumenge toca paelleta, encara que ja no és la paella del pare ni de la sogra; aquesta es fa amb el que hi ha a casa. 
I carn guisada.
Fa tan bon dia que dinem a la terrassa, clar.










dimarts, 14 de març
VFyT
Dia especial de ruta fallera amb l'alumnat.
Ens fem uns bunyolets a l'orxateria El Collado (Ercilla, 13)

Unes quantes llistes recomanant bunyols a València:
pataPato: La Churrería del Barrio (Burgos, 2), Míster Churro (Sang, 9), Mari Toñi (C/Alboraia, 23), Panach, El Collado
ValenciaSecreta: Mari Toñi, Churros Numerosos (Jesús, 41), El Collado, El Contraste, Fabián (també a la nova ubicació? Moratín, 1), Santa Catalina, La Churrería del Barrio 
He de tastar els de Bienve (davant de Glasol, Regne València, 22)


I després em faig un vermut (Zarro, "el vermut de Madrid") amb Jj (l'altre Jj) al Café Tostao (Sevilla, 19); ell, una cervesa (5,60 €); amb el detall d'unes papes












dijous, 16 de març
Com ja he dit en una altra entrada, he menjat els bunyols de carabassa de Bienve (Pintor Salvador Abril-Regne de València); a 6 € la dotzena. Amparo Bonet és neta de Bienvenida Garrigues (casada amb José Higón, avi del gran Paco Higón), que ja feia bunyols en 1928 en un bar de l'antiga plaça de Russafa. Només en fa en el període faller; i si els encomanes, fa bunyols de figa (figues albardaes).
Al diccionari de l'AVL llig que albardar és "Arrebossar (un aliment) per a fregir-lo en forma de bunyol". (També "Embolicar -un aliment- amb una llenca de cansalada entreverada").