dissabte, 10 de novembre
Forn de la Melica (Major, 1. Sagunt - 962 660 698 fb).
(No he preguntat el significat del nom del forn. Del llatí, mèlic,-a significa "Del cant o que hi té relació". No crec que tinga res a veure que en àrab, ملكة, és "reina").
Fa temps vaig llegir a l'article "Comer pan como un buen romano" de la Guía Hedonista que els dissabtes hi feien pans romans (ceba i mostassa; cúrcuma i celiandre; carabassa, cardamom i fenoll; ordi, dàtils i comí; gingebre i llavors de rosella; garrofa i panses; amb formatge fresc i formatge fumat d'ovella; farina de cigrons amb bolets; farina de faves amb oli de tófona o de figues; farina d'espelta, gàrum -salsa de budells de peix fermentades- i orellanes...) i especialitats jueves com el halah (trena del Shabat) o el matsà (pa àzim), i des d'aleshores tenia el forn en una d'eixes llistes que m'agrada fer de llocs pendents que m'interessen.
El forn és menudet, però no para d'entrar-hi gent del poble amb la bosseta de tela del forn, i Desamparados (Maridesa per als amics) en té per a tots, se sap tots els noms i a tots els pregunta alguna cosa. Alhora, ens atén en una tauleta per a esmorzar.
i Jj pa torrat amb pernil, i Coca-Cola.
Mentre ho preparen, ens porten unes coquetes de cacau.
Jo acabe amb un tallat, que ve amb el detall d'un rotllet d'anís (no hi he fet foto)
també una trena i unes valencianes.
L'ama ens ha regalat un pastisset de moniato, del qual ella mateixa fa la confitura.
M'he entretingut un momentet i Jj ha aprofitat per comprar pastissets salats amb totes les varietats (faves, espinacs, tomaca i tonyina, formatge, bolets...).
Per a dinar, Jj ha fet una crema amb cogombre, tomaca i formatge fresc,
i un arrosset amb verdures i caragols de mar que teníem congelats
* Com passa moltes vegades, hi ha diverses teories sobre l'etimologia de Sagunt; sembla que ve de SAGV que és la traducció de l'iber ARSE, que tindria a veure amb la màgia, la fetilleria, les endevinacions... Sobre el topònim posterior de Morvedre encara hi ha més hipòtesis.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada